Japanse tekenkunst, made in Weert

Een geanimeerd gesprek met Marlon Teunissen

Wereldwijd bieden stripboeken al decennialang een papieren toevluchtsoord, waarin velen ontspanning zoeken. Waar we hier opgroeien met de familievriendelijke Donald Duck en Kuifje, is manga de populairste stripvorm in Japan. Manga kenmerkt zich door een specifieke tekenstijl; personages worden vaak afgebeeld met grote ogen, gekleurd haar en zeer expressieve gezichtsuitdrukkingen. De strips worden in het land van de rijzende zon gezien als een belangrijke kunstvorm; ze behandelen meer volwassen thema’s, zijn minder gepolijst en meer gericht op tieners en (jong)volwassenen. Inmiddels is manga een wereldwijd fenomeen en zelfs in ons eigen Weerterland te vinden.

Karakteristieke stijl

Marlon Teunissen (38) kwam per toeval in aanraking met manga. “Ik kom uit een creatieve familie en was als jong meisje al veel bezig met tekenen. Ik schreef verhalen die ik zelf voorzag van illustraties. Die waren nog niet van een hoog niveau trouwens”, lacht ze. “Vervolgens maakte ik hier boekjes van en liet ze mijn moeder lezen.” Als tiener raakt Marlon verknocht aan videospellen. “Ik speelde urenlang en kocht magazines met informatie over mijn favoriete games. Al bladerend viel mijn oog op advertenties over de nieuwste anime, Japanse tekenfilms in mangastijl. De manier waarop de karakters uit deze tekenfilms waren vormgegeven, sprak me direct aan”, vertelt ze vol enthousiasme. “Dat wilde ik ook!” Ze begon met het natekenen van de figuren, maar al snel merkte ze dat dit haar weinig voldoening gaf. “Zelf eigen creaties bedenken is wat ik wilde. Ik bestudeerde de elementen die verschillende artiesten gebruikten en haalde daar inspiratie uit om zo mijn eigen personages vorm te geven. Op die manier heb ik uiteindelijk mijn eigen stijl ontwikkeld.”

Goed gezelschap

Al zoekende naar mede-liefhebbers van manga en anime komt Marlon terecht op een website waar mensen hun zelfgemaakte creaties delen. “Na verloop van tijd besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en ben ik ook eigen werk op deze site gaan uploaden om te kijken hoe er gereageerd zou worden.” De reacties waren behoorlijk positief en ze werd zelfs door iemand gevraagd of ze tegen betaling een tekening voor hem kon maken. “Daardoor kreeg ik het idee dat mijn werk niet eens zo slecht is”, vertelt ze (veel te bescheiden, red.).

“De interesse van anderen in mijn werk heeft er mede toe geleid dat ik op mijn achttiende naar een stripbeurs ben gegaan om aan een tafel mijn eigen ontworpen spullen te verkopen en voor mensen te gaan tekenen. Een goede keuze”, lacht ze, “ik heb daar veel leuke mensen en mede-tekenaars ontmoet. Tot op de dag van vandaag sta ik nog altijd met veel plezier op verschillende beurzen in binnen- en buitenland!”

Op eigen benen

Op een kleine tussenpauze na, “ik ben een tijdje gestopt om Japans te gaan studeren, aangezien de fascinatie voor het land, de cultuur en de taal door mijn interesse in manga en anime steeds groter werd”, is Marlon niet meer opgehouden met tekenen. Sinds enkele maanden is het zelfs een full-time bezigheid geworden. “Ik wil later geen spijt krijgen dat ik het nooit geprobeerd heb”, zegt ze vastberaden. Marlon wordt vaker gevraagd voor opdrachten, maar neemt niet alles zomaar aan. “Het moet bij mij en mijn stijl passen”, verduidelijkt ze. Dit was bijvoorbeeld het geval bij een project in de Weerter binnenstad, waar een van haar kunstwerken nu de achterkant van het gebouwtje bij de fietsenstalling in de Hegstraat siert.

“Het liefst ben ik bezig met mijn eigen creaties, daar haal ik de meeste voldoening uit.” Zo is Marlon onder andere bezig met het maken van stripboeken, schilderijen en merchandise, zoals stickers, magneten en boekenleggers.

“Mijn inspiratie haal ik overal vandaan. Uit games, boeken, films en muziek. Horror, fantasy, steampunk, science fiction en surrealisme zijn de genres die me het meest aanspreken.”

Bij het maken van haar tekeningen combineert Marlon meerdere materialen. “Over het algemeen gebruik ik potloden, aquarelverf en daarnaast werk ik ook digitaal. Ik heb geen vaste volgorde, maar kijk al doende wat voor de tekening het beste aanvoelt.”

Naast talloze strips, art books (verzamelwerken van tekeningen) en tekeningen in magazines, zijn er inmiddels maar liefst drie boeken van Marlon gepubliceerd. Wat haar betreft is dat slechts het begin. “Ik zal er alles aan doen om deze collectie origineel werk te laten groeien en zo steeds meer mensen over de hele wereld kennis te laten maken met de door mij gecreëerde karakters. Het zijn toch mijn geesteskinderen”, laat ze, zichtbaar gepassioneerd, weten. 

“Mijn eerste stripboek, Robocity, is zelfs in de Weerter stadsbibliotheek te lenen en daar ben ik best trots op. Het zou toch fantastisch zijn als ik anderen met mijn werk inspireer; dan is de cirkel echt rond!”

Benieuwd naar de creaties van Marlon? Kijk dan eens op haar website www.dreamchaserart.com en op haar Instagram account: @dreamchaserart