Heb ik extra vitamine D nodig?

Vitamine D is een bijzondere vitamine: je lichaam kan het zelf aanmaken met behulp van zonlicht! Het zorgt ervoor dat je lichaam calcium en fosfaat opneemt. Dat is goed voor het behoud van sterke botten en tanden. Vitamine D is ook belangrijk voor het behoud van spierkracht en een goede werking van het immuunsysteem.

De meeste vitamine D haal je uit zonlicht (UV-straling) maar ook voeding bevat vitamine D. Bijvoorbeeld vette vis, zoals markreel of zalm. En als je extra vitamine nodig hebt, is het natuurlijk ook verkrijgbaar als voedingssupplement in de vorm van druppels, capsules of (kauw)tabletten.

Hoeveel vitamine D per dag je nodig hebt en of het handig is om dit in de apotheek te kopen hangt af van je leeftijd, huidskleur en de blootstelling aan de zon.

Kinderen vanaf 4 jaar, vrouwen tot 50 jaar en mannen tot 70 jaar met een lichte huid die voldoende buiten komen en gevarieerd eten, krijgen in principe genoeg vitamine D binnen.
Val je niet binnen deze leeftijdsgroepen, kom je niet zoveel buiten of heb je een getinte of donkere huidskleur? Dan raadt de Gezondheidsraad extra vitamine D aan in de vorm van een supplement. Ook als je zwanger bent heb je extra vitamine D nodig.

Niet meer vergoed, maar wel belangrijk voor uw gezondheid

Als je lichaam onvoldoende vitamine D aanmaakt of bij bepaalde ziektebeelden kan een tekort aan vitamine D ontstaan. In dat geval schrijft uw arts een hoge dosering vitamine D voor op recept. 
Verschillende varianten van Vitamine D, waaronder ook de hogere doseringen vitamine D, worden vanaf 1 januari 2023 niet meer vergoed door uw zorgverzekeraar. Informeer bij uw apotheek naar de mogelijkheden om toch goed voor uzelf te (blijven) zorgen.

We blijven denken in oplossingen

drs. Pieter D.J. Zuijdgeest
Apotheker

Apotheek Zuijdgeest
www.apotheekzuijdgeest.nl