Een kunstgebit poets je met tandpasta? Feit of fabel?

Er zijn veel fabels rondom een kunstgebit. Wij leggen elke patiënt uit hoe hij zijn of haar gebit het beste kan verzorgen maar ook wat je vooral niet moet doen met een kunstgebit. Een jaarlijkse controle lijkt voor veel mensen overbodig want; het zit toch goed! Maar jaarlijks op controle heeft een doel, allereerst draait het ons om de mondgezondheid. Is de mond gezond of zijn er vreemde plekken te zien? Als we een plek niet vertrouwen sturen we u gelijk door naar de kaakchirurg. Helaas is het al een aantal keer voorgekomen dat ik deze plekken zie, gelukkig zijn de patiënten op tijd doorverwezen naar de kaakchirurg en is er op tijd een behandeling gestart. De mondgezondheid is iets wat vaak verwaarloosd wordt als je eenmaal een kunstgebit hebt, maar wat je zeker niet moet onderschatten. In deze jaarlijkse controle kijken we ook goed naar het gebit. Zitten er scheurtjes in? Hoe zit het in de mond? Is het losser gaan zitten? Allemaal punten die belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat uw gebit goed zijn werk voor u blijft doen, u moet immers goed kunnen blijven spreken, kauwen en lachen!

Feiten en fabels:
Poetsen met tandpasta is een echte fabel! In tandpasta zit een soort schuurmiddel, dit is goed voor je eigen tanden maar ontzettend slecht voor kunsttanden en de kunsthars. Het kunstgebit wordt door het poetsen met tandpasta steeds dunner, er komen minuscule krasjes in waardoor bacteriën en schimmels zich kunnen vormen. Het beste kun je poetsen met afwasmiddel, jazeker gewoon afwasmiddel! Het liefst na elke maaltijd even goed afspoelen en poetsen. In afwasmiddel zit geen schuurmiddel en het reinigt goed. Er zijn ook speciale kunstgebitpasta’s, deze kunt u kopen bij de drogist. Hier zit geen schuurmiddel in maar wel een mint smaak. En leg uw gebit een keer in de twee weken een nacht in de natuurazijn, dit voorkomt tandsteen.


Mijn kunstgebit kan ik ’s nachts gewoon inhouden.
Nee; ook weer een echte fabel! Doe uw kunstgebit ‘s nachts altijd uit. ’s Nachts zetten uw kaken onbewust druk op elkaar en daardoor kan uw kunstgebit sneller scheuren of breken, en de kaak slinkt sneller. ’s Avonds in een glas water is ook niet nodig, gewoon droog leggen is het beste. Niet in water met een bruistablet leggen, want ook deze bruistabletten tasten de kunsthars aan. ’s Avonds in een glas water is ook niet nodig, gewoon droog leggen is het beste.

Een onaangename ademgeur hoort bij ouderen.
Wederom een echte fabel! Een onfrisse adem is vaak een teken van een slechte mondgezondheid of een ontsteking. Ook het slecht kunnen kauwen van eten kan een reden zijn. Als het gebit niet goed zit, of iemand wil het niet meer in omdat het pijn doet, is dit altijd een reden om langs te komen. De mond is onderdeel van het spijsverteringsstelsel en bij een pijnlijke en ongezonde mond eet je slecht wat weer veel vervelende gevolgen heeft. Ziektes als suikerziekte, hart- en vaatziekten zijn allemaal verbonden met mondgezondheid.


Mocht u vragen hebben, informatie of advies willen, u kunt altijd bij ons terecht. Een adviesafspraak is altijd gratis, want goed advies moet voor iedereen mogelijk zijn!

Joep van Engelen, tandprotheticus
Geopend: maandag t/m vrijdag voor reparaties en informatie>
behandelingen op afspraak (0495-59266)
Kerkstraat 38a in Weert.
www.eengoedgebit.nl