Een dag met: Radenko Varagic

Als zevenjarige ontdekt hij in zijn geboorteland Servië zijn basketbaltalent. Hij basketbalt tot zijn twintigste. Door een ernstige knieblessure maakt hij de overstap naar de EHCB Coaches Academy in Belgrado en ontwikkelt zich tot een zeer succesvol coach. In 2014 wordt hij geselecteerd om als hoofdcoach in Weert bij Basketball Academie Limburg (BAL) aan de slag te gaan. En hij heeft mooi nieuws. We volgen Radenko Varagić.

Jong talent

Radenko staat om 6.30 uur op. Om 7.20 uur is hij in de sporthal van Het College in Weert. Hij traint er jong basketbaltalent van de middelbare scholen het Kwadrant, Philips van Horne en Het College. Zij zijn aangesloten bij BAL dat tachtig talentvolle jongens en meisjes de mogelijkheid biedt om onder toezicht van professionele coaches topsport en een middelbare schoolopleiding te combineren.

Basketbal op Boshoven

Na de ochtendtraining gaat Radenko naar de sporthal op Boshoven, waar hij kantoor houdt. Hij ontmoet er zijn coach-staf. Radenko: “De wedstrijden die we ‘s zaterdags spelen worden vaak opgenomen. Ik selecteer videoclips van die wedstrijd en analyseer ze samen met mijn assistent-coaches en de strength-and-conditioning-coach. Naast het coachen van het eerste team, coach ik ook de assistent-coaches.”

Nieuwe aanwas

Om 11.00 uur traint Radenko het eerste team van BAL. Het is een internationaal team met naast Nederlandse spelers ook talenten uit Amerika, Kroatië en Duitsland. Radenko: “In mei is het basketbalseizoen afgelopen en ga ik op zoek naar nieuw talent. In heel Europa spreek ik met een twintigtal agentschappen, op zoek naar voor ons passende spelers. Ik selecteer ze niet alleen op speeltalent, maar ook op hun team-attitude en sociale persoonlijkheid.”

Belgrado versus Weert

Na de training gaat Radenko voor een break naar huis. Dat is het moment dat hij tijd doorbrengt met zijn gezin. Radenko en zijn vrouw Vesna zijn ouders van een drieling, twee jongens en een meisje van veertien jaar. Beide zonen basketballen, hun dochter volleybalt.

Radenko: “Ik maak lange dagen, dat weet Vesna. Toen we hier in 2014 naar toe kwamen, zegde zij haar goede baan in Belgrado op om het avontuur met mij en ons gezin in Nederland aan te gaan. Hoewel geen wereldreis, een kleine cultuurshock was het wel. Zo vroegen we ons in het begin af: ‘Waar zijn alle mensen na 19.00 uur!?’ In Belgrado is er ‘s avonds nog veel leven op straat, dat is hier wel anders.” Radenko en Vesna voelden zich snel thuis in het gemoedelijke Weert.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Aan het einde van de middag gaat Radenko terug naar Boshoven. Dan is het tijd voor vergaderingen en de administratie en hij maakt hij zich op voor de avondtraining. “Ik ken alle spelers persoonlijk. Dat is belangrijk voor het hebben van een samenwerkingsrelatie. Ook de ouders van de jonge spelers worden betrokken. Regelmatig is er een evaluatie met de ouders, zodat ook zij op de hoogte zijn van de ontwikkelingen van hun kind.
Niet alleen na trainingen en wedstrijden bespreekt Radenko hetgeen hij observeert. Op maandagavond wordt het eerste team betrokken bij de analyse van hun spel tijdens een uitgebreide evaluatie. Op donderdagavond komt het hele team bij elkaar om beelden van de aankomende tegenstander te bespreken ter voorbereiding op de wedstrijd van zaterdag.

De twee kanten van Varagić

Radenko is een graag geziene coach. Wijlen Henk Konings, oprichter van BSW en van grote betekenis voor Radenko, zei ooit: “Radenko heeft twee kanten, indrukwekkend hoe die twee kanten in één persoon passen.”

Radenko: “Ik ben ‘though on the field’. Ik ben ambitieus, hou van open, directe communicatie en leg de lat hoog. Tijdens de wedstrijd, de voor -en nabesprekingen is het ‘business’. Daarbuiten ben ik sociaal en hou ik het lekker luchtig. Niet iedereen weet dat van mij. Ik kan me nog herinneren dat Vesna, lang geleden, met haar zus op de tribune zat tijdens een belangrijke wedstrijd. Ze was onder de indruk van mijn bloedfanatieke gedrevenheid. Haar zus vroeg bezorgd of ik echt wel de man was met wie Vesna wilde trouwen.”

Familytime

Tegen tienen is Radenko thuis. “Bijna elke zondag is het familytime. We gaan met het hele gezin lekker wandelen of we bezoeken een stad. Hoewel we Servië missen, vinden we Nederland een mooi land. We hebben al veel van gezien. Collega’s grappen wel eens dat ik meer Nederlandse steden ken dan zij. Mijn familie is alles voor mij. We zijn trots op onze kinderen. In de afgelopen vier jaar maakten ze zich de Nederlandse cultuur en taal eigen. Ze zitten alle drie in het derde jaar van hun VWO.”

The adventure continues

Radenko is nog lang niet klaar bij BAL: “Ik ben trots op mijn spelers. Het is mooi om te zien hoe ze zich ontwikkelen. BAL is als een soort ‘stepping stone’ voor ze. Hier werken ze eraan om de beste versie van zichzelf te worden. Samen hebben we Weert weer op de kaart gezet.” En dat bleef niet onopgemerkt. “Ik mag mijn werk voortzetten en daar kijk ik erg naar uit. Komend jaar zal ik mijn handtekening zetten voor nog eens vijf jaar BAL. Jullie zijn in ieder geval tot 2027 niet van me af!” lacht de sympathieke Serviër.

Wil je Radenko en het 1e team GRATIS in actie zien op 5 of 26 december in Sporthal Boshoven??
Stuur dan een mail met je voorkeursdatum naar: info@balimburg en je ontvangt een digitaal entreebewijs.