28 april 2021 | Auteur: Francis Bruekers
Zorgplein Martinus: ‘samen alles, alles samen’
Sinds 2019 staat er aan de Vogelsbleek 1 in Weert een gloednieuw gebouwencomplex op de plaats van het voormalige verzorgingshuis Sint Martinus. Dit complex wordt door het brede aanbod aan behandelingen ‘Zorgplein Land van Horne’ genoemd. Het is het kennis- en expertisecentrum van de Stichting Land van Horne. “Als je vroeger naar St. Martinus ging, verwachtte men je niet meer terug te zien. Nu kom je naar het Zorgplein voor therapie of een behandeling. Daarna ga je gewoon weer naar huis. We verzorgen hier in principe niet, maar begeleiden en behandelen cliënten, zodat zij langer zelfstandig thuis kunnen wonen”, aldus Cindy Stienen-de Graaf (46 – teamleider geriatrische revalidatie). “We laten meer over aan de wens en behoefte van de cliënt, waardoor deze zich gehoord voelt. Dat vertaalt zich in een goede sfeer.” Overigens draagt het nieuwe gebouw daar ook aan bij. Het lichtkleurige moderne gebouw is ingericht met mooie materialen, ruim van opzet en heeft veel lichtinval. Praktisch en toch knus.
Cindy en Ilona Tulmans (31 – teamleiders dienst behandeling) staan vierkant achter de huidige organisatie. Waar maatwerk het credo is, waar oog is voor iemands ontwikkelbehoefte en waar therapeutische handelingen zijn ingebed in dagelijkse handelingen.
Cindy begon er als jong meisje met een weekend-poetsbaan, werkte als teamcoördinator en groeide door tot teamleider. Ilona liep er stage, kreeg er een baan als fysiotherapeut en werkt nu eveneens als teamleider. In die rol hebben beiden serieuze inbreng gehad in de manier waarop zij de visie van het Zorgplein wilden uitvoeren. Mensen, maatwerk en meedenken zijn hun kernwaarden.
Oefenruimte
Het gebouw ademt openheid en ruimte. Zo ook in de grote oefenruimte, die is ingericht met diverse sportmaterialen. Hier werken mensen aan hun gezondheid door het doen van oefeningen onder begeleiding. Soms zelfs klinkt er muziek. Ertegenover ligt de prikkelvrije oefenruimte voor mensen die door hun aandoening niet te veel reuring kunnen verdragen. Hier worden individueel of in kleine groepen oefeningen gedaan.
Cliënten met de ziekte van Huntington, Alzheimer of somatische klachten hebben een sfeervolle eigen woonplek binnen Martinus. Daar kunnen zij tot rust komen, mensen ontvangen en oefeningen doen.
Kruispunt
Het kennis- en expertisecentrum bestaat uit enkele hoofdonderdelen.
- In het geriatrisch revalidatiecentrum kunnen ouderen tijdelijk in appartementen verblijven om te revalideren. Dat gebeurt op de afdeling, in het behandelcentrum of in een behandelkamer. Ook is hier eerstelijns- (zonder verwijzing van de arts) en dagbehandeling mogelijk.
- Bij de dagbehandeling komen cliënten voor een of meer dagen naar het Zorgplein om te oefenen volgens een behandelprogramma van bijvoorbeeld fysio-, ergotherapie of logopedie.
- Voor cliënten met de erfelijke hersenziekte Huntington is er specialistische zorg en ondersteuning.
- Tenslotte is een rechtstreekse verbinding met het ziekenhuis.
Stilteruimte
Een van de meest bijzondere plekken in Martinus is de stilteruimte. De deuren van deze kamer staan open, waardoor het heel uitnodigend is om plaats te nemen op een van de banken en te genieten van de stilte. Aan een muur is een ijzeren ‘boom’ geplaatst met daarop meerdaagse kaarsen die herinneren aan overledenen. Het is een niet-religieuze ruimte en dus geschikt voor iedereen die een kaarsje wil opsteken, een beetje wil mijmeren of bidden. De ruimte is sfeervol verlicht. Ledplafondplaten geven als het ware zicht op een mooie wolkenhemel.
Gasterij
Bewoners en cliënten die voor therapie komen, kunnen gezellig een kopje koffie drinken of iets eten in de Gasterij. Een modern ingerichte plek in het hart van het Zorgplein. De goede akoestiek zorgt ervoor dat je er privé een gesprek kunt voeren. De vrolijke details, verzorgd door de medewerkers van de horeca, maken dat je je er meteen op je gemak voelt. Buiten is een terras waarvan (buiten coronatijd) zowel bewoners en cliënten als de Weerter wandelaar gebruik kan maken. “Wat zullen we doen? Koffie of een wijntje?”
In 2019 metselde een van de bewoners, een oud-bouwvakker, de oude gevelsteen terug in het nieuwe gebouw. Deze oude gevelsteen herinnert aan wat was en markeert het nieuwe.
Onderdeel van de dagelijkse gang van zaken
Dit artikel biedt onvoldoende ruimte om de passie van beide dames voor hun werk te beschrijven. Zij zijn het uithangbord van de nieuwe manier van werken waarbij therapeutische handelingen ook bestaan uit de dagelijkse dingen. “We motiveren mensen om regie te nemen over hun leven binnen ieders mogelijkheden.” Een van de ruimtes waar dit wordt gestimuleerd is de ergokeuken. Hier oefenen cliënten met een rolstoel of rollator met het zetten van koffie of het pakken van spullen. Ilona: “Mensen die graag zelf koken maar dat niet meer ten volle kunnen, reiken we alternatieven aan, waardoor zij zelfvertrouwen in hun eigen kunnen herwinnen.”