Zorgen voor een naaste met psychische klachten:

‘Ik loop er niet voor weg en doe het gewoon’

Er zijn mensen die zorgen voor een naaste met psychische klachten zoals depressiviteit, borderline, angststoornissen of verslavingsproblemen. Over deze mantelzorgers hoor je eigenlijk weinig, hoewel psychische klachten in Nederland veel voorkomen. Deze partners, ouders, kinderen, broers, zussen etc. herkennen zich vaak niet in de term mantelzorger. Ondertussen hebben zij wel de zorg voor en over hun naasten en ook zij kunnen ondersteuning krijgen.

Vanzelfsprekend 

Punt Welzijn ziet dat deze groep naasten zich niet zo snel meldt met een vraag maar dat ze door blijven gaan. Pauline van Hulzen, werkzaam bij Punt Welzijn, vertelt: “Dit gaat regelmatig ten koste van henzelf. Ze maken zich zorgen om de ander omdat niet altijd te peilen is hoe het werkelijk gaat.” Zo ervaart Pierre dat ook. Hij zorgt op dit moment voor zijn vriendin waar hij een LAT-relatie mee heeft. Zijn vriendin heeft borderline en last van dwangmatig handelen. Pierre begeleidt haar onder andere bij doktersafspraken: “Ik ga mee om te luisteren en kritische vragen te stellen. Ook help ik haar met administratieve zaken.”  Pierre vindt het vanzelfsprekend om er voor zijn vriendin te zijn: “Daar loop ik niet voor weg. Dat doe ik gewoon en dat meen ik vanuit mijn hart. Wij geven veel om elkaar en er zijn vaak gezellige momenten. Bovendien leren we veel van elkaar. Al denk ik wel eens dat ik beter voor haar zorg dan voor mezelf.” 

Lastige momenten

Pierre vertelt dat er ook lastige momenten zijn: “Ik heb het gevoel dat ik af en toe geleefd word. Ik moet steeds improviseren omdat er geen vaste tijden zijn dat ze me nodig heeft. Die druk in combinatie met mijn eigen ADHD is soms hoog. Mijn vriendin belt me bijvoorbeeld ’s nachts op omdat ze een paniekaanval heeft en hyperventileert. Ik help haar dan om de adem weer onder controle te krijgen. Maar er zijn ook momenten dat mijn vriendin zegt dat ze me vannacht had willen bellen, maar dat het haar zelf al gelukt is. Dat is natuurlijk heel fijn.”

Kopzorgen

Naasten van mensen met psychische klachten hebben vaak minder verzorgende taken, maar ervaren vaker kopzorgen. Ze maken zich met name zorgen om de ander. Zo is het ook voor Pierre: “Ik word nerveus van alle zorgen om haar. Ik ben soms bang dat ze een terugval krijgt.” Pierre probeert zijn vriendin waar mogelijk te helpen: “Mijn vriendin verzamelt veel spullen en kan gespannen worden als er iets moet gebeuren. Dan zeg ik tegen haar dat het ook in kleine stukjes kan en het niet allemaal vandaag hoeft te gebeuren.” 

Omgeving

Psychische klachten zijn minder zichtbaar voor mensen uit de omgeving, maar niet minder belastend. Pauline: “De omgeving ziet niet altijd wat er bij het zorgen voor mensen met psychische klachten komt kijken.” Pierre geeft aan dat mensen in zijn omgeving vaak ongevraagd advies geven over wat hij wel of niet zou moeten doen. Ze zijn vaak keihard en hebben een oordeel en zeggen bijvoorbeeld: “Dat doe je jezelf toch aan, daar heb je zelf voor gekozen.” Pierre reageert: “Maar dat is niet zo. Mijn vriendin heeft een bepaalde ziekte en daar hoeft ze zich niet voor te schamen.” 

Bijeenkomst en theatervoorstelling

Voor naasten van mensen met psychische klachten en/of verslavingsproblematiek organiseert Punt Welzijn, in samenwerking met VVGI en MET ggz, op donderdag 23 september a.s. een bijeenkomst in Weert. Er kan dan gepraat worden over waar je als naaste zoal mee te maken hebt. Het delen van ervaringen met anderen die hetzelfde meemaken, biedt steun. Ook wordt er in november, in de Week van de Mantelzorg, aandacht besteed aan dit thema door middel van een theatervoorstelling. Hier kunnen naasten met korting naartoe. 

Ondersteuning 

Woon je in Weert of Nederweert en herken jij je in het verhaal over naasten van iemand met psychische klachten? Dan kun je voor mantelzorg-ondersteuning terecht bij Punt Welzijn. Het kan hierbij gaan om informatie, advies en ondersteuning, het delen van je zorgen of het leren omgaan met gevoelens die de situatie bij je oproept.  

Meer informatie of op de hoogte blijven van bijeenkomsten?
Meld je aan voor de mantelzorgnieuwsbrief of neem contact op via 0495-697900 of mantelzorg@puntwelzijn.nl

Info vind je ook op www.puntwelzijn.nl.