30 september 2023 | Auteur: Arjanne van Voorst
Woonhuis binnen half jaar naar nul op de meter
Stel je eens voor, je koopt een woonhuis uit 1966, een nog oudere schuur vol asbest en veel grond eromheen. Waar anderen schrikken van al dat kluswerk, zijn Bram en Willemijn gewoon begonnen. In een half jaar tijd hebben ze het hele huis gestript, naar eigen inzicht verbouwd en zijn ze helemaal van het gas afgegaan. “Nul op de meter zorgt voor meer zekerheid in de maandlasten. Zeker met de huidige hoge gasprijzen.”
Eiken balken
Bram en Willemijn wonen met hun kinderen sinds juni 2022 aan de Sint Sebastiaankapelstraat op Laar. “Het buitengebied, maar toch niet helemaal buiten-buiten”, lacht Willemijn. “De kinderen zijn in tien minuten op school.” Drie jaar waren ze op zoek naar een nieuwe woning. Een grote wens van Willemijn, geboren en opgegroeid in Maarheeze, was om paarden te houden aan huis. Na veel bezichtigingen en teleurstellingen wist ze Bram toch over te halen om te gaan kijken naar dit huis op Laar. Bram had het snel gezien en stond als het ware al met één been buiten. Totdat hij de ladder in de schuur opklom en boven het asbest plafond de oude eikenhouten dakconstructie zag. “Die authentieke eikenbalken gaven de doorslag. Maar dan moeten we wel in de schuur gaan wonen”, stelde de in Weert geboren Bram voor. Voor Willemijn was dat geen probleem. Wat haar betreft was het al prima zoals het er toen uitzag met de mooie wei en het landelijke uitzicht.
Ontzettend groot
In december 2021 kochten ze het perceel met woonhuis en schuur. Ze lieten een architect tekeningen maken om van de schuur het woongedeelte te maken. Na de sleuteloverdracht beseften Bram en Willemijn pas goed hoe ontzettend groot het woonhuis, laat staan de schuur was. “We kregen het benauwd. Het plan leek niet haalbaar. Ook niet omdat we er binnen een half jaar in wilden wonen. En de angst de gasrekening niet te kunnen betalen.” Alle tekeningen gingen aan de kant. Willemijn, die in het dagelijks leven ambulanceverpleegkundige is, schetste de nieuwe bouwtekening, die samen met de architect opnieuw werd uitgewerkt. Omdat de arbeids- en materiaalkosten in die periode zo sterk stegen, besloten ze steeds meer zelf te doen. Bram ging een half jaar minder werken. Hij werkt als verpleegkundig specialist in de psychiatrie en had al eerder verbouwingen gedaan. Opa’s en oma’s hebben veel opgepast. Het huis werd volledig gestript. Alles ging eruit: cv-ketel, verwarmingsbuizen, waterleidingen, betonnen vloeren, binnenmuren, kozijnen etc.
Nul op de meter
Vanaf het begin wilden Willemijn en Bram het huis verduurzamen. “We konden het beter nu maar in één keer goed doen. Zo dragen we een steentje bij aan het milieu en krijgen meer zekerheid over de uiteindelijke maandlasten.” Het streven werd nul op de meter. Online zocht Bram allerlei informatie over verduurzamen op. Ook de site warmwoneninweert.nl kwam langs. Hij vulde het formulier in om een afspraak te maken met een energiecoach. Niet veel later liep hij samen met Frans van Tuel, projectleider van Warm Wonen in Weert, door het huis. “Van Frans hebben we geleerd dat het niet zoveel zin heeft om één afzonderlijk onderdeel goed te isoleren, maar dat je naar de totale isolatiewaarde van je huis moet kijken. Hij had de kennis en wij zochten uit wat bij ons paste en mogelijk was. Aan een warmteterugwinsysteem (WTW) hadden we bijvoorbeeld nog niet gedacht.” Uiteindelijk werden het dak, de vloer en de spouw geïsoleerd. Er kwamen vloerverwarming, nieuwe kozijnen met triple glas, 32 zonnepanelen, een WTW en een lucht-lucht warmtepomp.
Leg vast en bewaar
Frans heeft ook geholpen bij het aanvragen van subsidies. “Een gouden tip van hem was om alle rekeningen van materialen en merk/typenummers te documenteren. Er foto’s van maken en alles in mapjes op je computer bewaren. Bij het aanvragen van subsidies heb je dat allemaal nodig. Als hij dat niet had gezegd, waren we nu nog bonnetjes aan het zoeken.” Tips voor anderen hebben Willemijn en Bram zeker. “Wanneer je een nieuw huis koopt en je gaat verbouwen, neem duurzaamheid meteen mee. Je zit dan in de flow en bent voor jaren klaar. Iets anders: het is fijn om met iemand die er verstand van heeft, zoals een energiecoach van Warm Wonen in Weert, te sparren. Het zorgt dat je in het plan dat je al had een verdiepingsslag kan maken. En als laatste: denk out-of-the-box. Zit er te veel levertijd op het een, maak dan een andere keuze of ga vast door met iets anders. Laat je proces hierdoor niet te veel vertragen.”