Van Wijnand Hendriks (51) zou niks terechtkomen. Nu is hij directeur-eigenaar van Henko A&T (Adhesives &Tools) in Weert met vestigingen over heel de wereld. Het toonaangevende bedrijf is gespecialiseerd in de productie van lijmen, gereedschappen en apparatuur voor de installatie en het onderhoud van kunstgras en exporteert naar 72 landen.
Als CEO (algemeen directeur) vliegt hij wekelijks de wereld over. Vlak voor het interview bevestigt zijn secretaresse nog even dat hij komende week naar ZuidAfrika vliegt en op donderdag op en neer naar Madrid. Het is een selfmade zakenman die als ‘Wieërter jong’ heel normaal is gebleven. Ik praat met hem over zijn weg naar succes, de obstakels en tegenslagen maar ook over de gezinsman Wijnand, de ups en downs in zijn privéleven.
De zakenman
Hoe ben je in deze business terechtgekomen? “In 2002 werkte ik als ZZP’er bij Schmitz Foam in Roermond en ontwikkelde daar shockpads van gerecyclede foam. Samen met Erik Nien heb ik toen Henitech bv opgericht. Van het een kwam het ander, er kwam lijm en gereedschap bij en we gingen kunstgrasmatten leggen. In 2008 ben ik met een nieuwe BV gestart Henko A&T. De internationale groei van dit bedrijf was stormachtig. Er is een tekort aan specifieke kennis in die markt en wij bleken specialisten in het aanleggen van kunstgrasvelden. Ik heb me ook sterk gemaakt voor een kwaliteitsconcept en werd internationaal chairman van de installatiewerkgroep van onze brancheorganisatie. Ik train en certificeer nu wereldwijd installateurs voor de aanleg van kunstgrasprojecten.”
Wat zijn bepalende succesfactoren? “Ons bedrijfslogo bestaat uit blokjes. Die staan symbool voor het team van medewerkers. Iedereen is daarin even belangrijk, ook ik ben een collega binnen dat team. Je personeel bepaalt de kracht van je bedrijf. Ondernemen is met passie voor je bedrijf risico’s nemen en investeren. De weg naar succes daarin heet ‘verandering’. Verandering vereist de componenten Visie, Belang, Plan, Middelen en Competenties. Hiermee kun je succes (of falen) analyseren. Is er bijvoorbeeld sprake van angst dan heb je niet de juiste competenties. Is er chaos dan was je plan niet goed. Frustratie duidt op een gebrek aan middelen en bij verwarring ontbreekt de visie. Op zoek naar de gouden regels tot succes heb ik me ook verdiept in marktstrategieën en gedragsbeïnvloedingstechnieken.”
Wat was de grootste obstakel? “De rol van de bank! Ik heb jaren gevochten tegen frustratie vanwege het gebrek aan financiële middelen door de tegenwerking van de bank. Henko bestaat nu elf jaar. Toen ik in 2008 begon was de relatiemanager van de bank, waarvan ik de naam maar niet zal noemen, nog razend enthousiast over mijn plannen. Hij regelde een kredietfinanciering en had het over ‘wij maken hier samen een gigantisch succes van!’ Er werden enkele bv’s opgericht en mijn privéaansprakelijkheid werd afgeschermd. Ik was tevreden met een beperkt salaris en investeerde zoveel mogelijk winst weer in het bedrijf want dát was mijn passie, mijn drive. Echter hoe harder mijn bedrijf groeide hoe verder de bank achterbleef. Hun ‘hulp’ werd steeds meer een wurgcontract dat remmend werkte op de ontwikkeling. Bovendien bleek dat de bank mij toch privé had vastgenageld in een vies contractje. Ik kreeg torenhoge rentevoorstellen op kredieten, had een grote orderportefeuille maar met de voorfinanciering van mijn grondstoffen had de bank mij in de tang. Gelukkig hebben we die fase kunnen doorstaan en werken we nu zonder bank. Ik heb er echt geen goed woord voor over! En ik was niet de enige in die situatie. Dit is nog steeds een zwaar knelpunt voor het gehele MKB en daarmee voor de werkgelegenheid in Weert.”
De professionele voetbalwereld keert zich steeds meer tegen kunstgrasvelden. Heb je daar last van? “Helemaal niet. Als je de afzetmarkt voor kunstgrasvelden bekijkt, is dat een pyramide. In de top zitten de grote internationale clubs met in onderhoud dure natuurgrasvelden. Hoe lager in de pyramide hoe groter de noodzaak om over te stappen op kunstgras: veel speeluren, goedkoop, minder onderhoud, lange levensduur. De kwaliteit van kunststofgrasvelden wordt ook steeds beter. Bovendien, in landen als Noorwegen of SaoediArabië kunnen ze vanwege de klimatologische omstandigheden niet zonder kunstgras. Daarnaast beperkt onze markt zich niet tot voetbalvelden. Wij leggen ook tennis-, hockey-, cricket- en american footballvelden aan, skischansen, golfbanen en parken. In Azerbeidzjan hebben we een van de grootste projecten ter wereld gemaakt, een schietbaan van 133.000 vierkante meter voor de Europese Spelen van 2015.”
Heeft succes ook een keerzijde? “Laat ik vooropstellen dat ik nergens bang voor ben, toch heb ik behoorlijk wat hachelijke situaties meegemaakt. In Rusland, Azerbeidzjan of Kazachstan kan het er raar aan toe gaan en staan beveiligers naast je met Kalasjnikovs. In Colombia werd ik bijna ontvoerd door de FARC.”
Al in 2014 nam je deel aan een handelsmissie naar China. Heeft dat ook tot concrete resultaten geleid? “Uiteindelijk wel. Dat is een kwestie van lange adem en zoals ik al zei ‘durven investeren’. In China ligt een potentieel van duizenden kunstgrasvelden. Op uitnodiging van de gemeente Weert heb ik in Eindhoven voor een groot gezelschap van ondernemers een presentatie gehouden over het veroveren van de Chinese markt. Ik heb daar de vraag gesteld wie van de aanwezigen de ballen had om vijf jaar geld en energie te investeren in zo’n avontuur. Je moet een BV oprichten, personeel aannemen, kantoor inrichten, warehouse huren, beurzen bezoeken en bereid zijn enkele jaren met verlies te draaien. Niemand stak zijn vinger op. Ik heb ook een rondreis door Amerika gemaakt om daar voet aan de grond te krijgen. Dan ben je al snel een half miljoen verder en heb je nog geen emmer lijm verkocht.”
De privépersoon
“Ik zal er geen doekjes om winden. Ik kom uit een arbeidersgezin met vier kinderen en ben opgegroeid in de wijk Groenewoud. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik nog erg jong was. Dat heeft behoorlijk wat impact op mij gehad. Ik ben opgegroeid ‘onder moeders paraplu’. Privé ben ik nu een gelukkig mens, heb een superleuke vrouw en geniet van iedere dag. Na het verlies van mijn jongere broer, nu iets meer dan een jaar geleden, ben ik wel steeds meer gaan nadenken. Hij mocht maar 47 jaar worden. Het leven is kort, ik probeer te genieten van alle kleine dingen in het leven.
Wat was de invloed van jouw problematische thuissituatie op je karaktervorming? “Dat heeft mij in zekere mate gevormd. Ik heb geleerd met tegenslagen om te gaan. Thuis was het altijd hommeles maar op de lagere school kwam ik in een andere wereld. Ik had een hechte vriendengroep waar ik nu nog steeds mee omga. Mijn schoolprestaties waren ronduit slecht. Theoretische kennis opdoen was voor mij een probleem en rekenen kan ik nog steeds niet. Ik had het voordeel dat ik groot en sterk was en niet op mijn mondje gevallen. Ik was een gangmaker en niet altijd de makkelijkste. De onderwijzer van de zesde klas gaf mij regelmatig een pak rammel en ik zie nog die priemende vinger toen hij zei: ‘Van jou komt later nooit iets terecht!’ Toen al nam ik me voor het tegendeel te bewijzen.
De teleurstelling kwam toen mijn klasgenoten naar de LTS, de Philips of het College gingen en ik naar het ITO moest (Individueel Technisch Onderwijs). Dan was je dom, daar zat het uitschot, dat was het beeld. Het ITO bleek een goede school voor mij te zijn met een geweldige directeur, de heer Neijnens, waarvan we ook Engels kregen, een van mijn favoriete vakken.
Ik heb daarna geen dag zonder werk gezeten; in de metaalindustrie, de steigerbouw of de staalconstructie. Ik ben geen theoreticus, ik ben een beelddenker. Wat ik zie of bedenk kan ik maken. Uiteindelijk heb ik de stap gezet naar het ondernemerschap. Ik was verbeten in de wil om te slagen en natuurlijk ging dat met vallen en opstaan maar opgeven was en is er voor mij niet bij. Nu zit ik aan tafel met CEO’s van grote internationale bedrijven, hou lezingen over de hele wereld maar ben en blijf een gewone jongen uit Weert.”
‘Van krantenjongen tot succesvol ondernemer’ dat is zo ongeveer jouw levensverhaal. Met welke maatschappelijke betrokkenheid sta jij nu in het leven? “Het lijkt een dooddoener maar ‘geld maakt niet gelukkig’. Het is uiteraard handig als je het hebt, maar ‘rijkdom’ zit in andere dingen: Op vrijdagmiddag met mijn oude kameraden bijpraten in café ‘t Swaentje, op zaterdag met mijn vriendin naar de markt, sociale contacten onderhouden. Maar ook iets kunnen betekenen voor een ander geeft mij voldoening. Ik weet wat het betekent om al jong een stempel opgedrukt te krijgen, op achterstand gezet te worden. Daarom geef ik via Werk.Kom aan kansarme jongeren en statushouders de kans zich waar te maken. Voor mij is het een uitdaging om daar succesverhalen van te maken. Een rechtvaardige positieve benadering kan daarbij veel effect hebben. Als het niet lukt, wat natuurlijk ook kan voorkomen, zie ik dat meer als persoonlijk falen van mij. Ook leerlingen van Het Kwadrant lopen hier stage. Kansen bieden aan de jeugd geeft mij als mens veel voldoening. Ik zie het als investeren in de toekomst. Wie goed zaait zal ook goed oogsten!”
De Franse econoom Thomas Piketty stelde vast dat de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer. Jij bent ook behoorlijk vermogend. Hoe kijk jij tegen deze scheefgroei aan? “Ik heb veel armoede gezien, op het platteland in Oost-Europa maar ook in de straten van grote steden in Amerika. Verschrikkelijk om te zien. In Weert komt ook armoede voor. Maar er is natuurlijk wel een verschil tussen niet kunnen en niet willen. We moeten als maatschappij iedereen zoveel mogelijk kansen bieden. Daarin spelen ondernemers, met het creëren van werkgelegenheid, een belangrijke rol. We hebben in Nederland een progressief belastingstelsel en gelukkig wordt het fenomeen ‘belastingontwijking via belastingparadijzen’ goed aangepakt.”
Heb je nog tijd voor ontspanning? “Ik ben gedreven in mijn werk maar kan ook op tijd afschakelen. Ik hou van avontuurlijke, uitdagende sporten: vliegen, paragliden, deltavliegen, motorcrossen, boksen. De adrenaline moet ik wel door mijn lijf voelen stromen.
Ik hou van sporten en help meerdere sporters hun droom waar te maken door middel van sponsoring. Zo ondersteun ik twee jonge worstelaars uit Hilversum tijdens hun weg naar de Olympische Spelen in Tokio. Het is een eeneiige tweeling met supertalent, in potentie medaillewinnaars. Dat is voor mij een uitdaging die ik met trots en plezier aanga en waarin ik ook ‘ontspanning’ vind.
Achter de schermen ben ik met alle teams uit de Formule 1 in gesprek om hen vanuit mijn andere bedrijf, Helly Hansen Workwear Center, in kwalitatief superwerkkleding te zetten. Dat is gewoon leuk werk.
In Qatar zit ik met sjeiks aan tafel samen met de Nederlandse voetbalambassadeurs Nigel de Jong, Johan Neeskens en Wesley Sneijder om te kijken wat wij vanuit Nederland kunnen doen in het kader van het WK 2022. Dat is werk én ontspanning.”
Met welke oneliners zou je dit interview willen afsluiten?
• Ben nooit jaloers op een ander, maar maak er zelf het beste van. • Geniet van elke dag, voor je het weet is het voorbij. • Wie niet kan delen zal nooit kunnen vermenigvuldigen.