4 april 2023 | Auteur: Koos Neijnens
Wijkhuis Keent als alternatieve woonschool
“Ik ben de eerste VVD’er die een heel ministerie heeft laten verdwijnen.” Dat verklaarde voormalig minister Stef Blok in 2017 heel stoer. Het betrof het ministerie van VROM (Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu). Hij vond ook dat sociale huurwoningen in de uitverkoop moesten. In de documentaireserie ‘Van krot tot Vinexwijk, 100 jaar wonen’ wordt aandacht besteed aan 100 jaar wonen in Nederland. Wat is er misgegaan en wat leren we van de geschiedenis?
Een woonschool voor praktische en sociale vaardigheden
Begin twintigste eeuw leefden veel arbeiders in krotwoningen met een schrijnend gebrek aan hygiëne. Berucht zijn bijvoorbeeld de beelden uit het Maastrichter Stokstraatkwartier. Al voor de Tweede Wereldoorlog werden er in Nederland zogenaamde ‘woonscholen’ opgericht. Dat waren woonbuurtjes met de bedoeling om de bewoners op te voeden tot ‘nette’ huurders. In Maastricht werd bijvoorbeeld in 1956 woonbuurtje de Ravelijn gebouwd met als doel de heropvoeding van zwaksociale gezinnen. De bewoners kregen les in praktische en sociale vaardigheden zoals het huishouden doen en solliciteren.
Waar was de houten wc-bril?
Zo erg als in de grote steden was de situatie in Weert gelukkig niet. Maar ook hier had je eind jaren vijftig van de vorige eeuw ‘onbewoonbaar verklaarde’ woningen, waar vaak grote gezinnen woonden. Voor deze mensen werden nieuwe huurwoningen gebouwd onder andere in de Costeriusstraat op Keent. Daar vlakbij, aan de van Halenstraat, werd in 1967 wijkhuis Keent geopend, dat op de foto te zien is. In dit wijkhuis zat ook het Buurtopbouwwerk. Van daaruit werden de arbeidersgezinnen ondersteund.
Van een opbouwwerker die in Noord-Brabant werkzaam was, hoorde ik eens deze anekdote: Op bezoek bij een gezin merkte hij op dat de houten wc-bril weg was. Toen hij eens goed rondkeek, zag hij de wc-bril in de woonkamer aan de muur hangen. Hij was gebruikt als omlijsting van een oude foto van opa. Wel inventief toch?
Wat is er misgegaan en wat hebben we van de geschiedenis geleerd?
Door Koos Neijnens i.s.m. Stadsgidsen Regio Weert
Reageren: info@stadsgidsenweert.nl
Bron: Beeldbank Gemeentearchief Weert