Wél wat te verbergen

Heb je een vraag over de beveiliging van je computer, tablet of andere digitale diensten? Kijk dan op www.studeskweert.nl. Wij zijn op donderdag- en vrijdagochtend direct bereikbaar op 06 – 14 88 47 18 of stuur je vraag per e-mail via www.studeskweert.nl/contact. Onze studenten reageren dan zo snel mogelijk.

Bij de Studesk komen nogal eens vragen binnen over de privacy-instellingen van voornamelijk mobieltjes en tablets. Daarom staan we er hier wat uitgebreider bij stil.

Waarom is dat belangrijk? Vanwaar alle commotie en boosheid van bijvoorbeeld Facebook nu Apple een anti-tracking-optie in zijn besturingssoftware heeft ingebouwd? En pardon, ‘tracking?’ … wat is dat?

Je hebt namelijk wél wat te verbergen! 

Een gevleugelde uitspraak is: “ik heb niets te verbergen” maar als dat waar zou zijn, waarom heb je dan gordijnen in je huiskamer hangen?

Zelfs als je geen Facebook, Instagram, Snapchat e.d. gebruikt (of het wel hebt maar er niets op plaatst) worden er op de achtergrond allerlei gegevens over jou verzameld die voor de grote techbedrijven letterlijk goud waard zijn. Want hoezo is een app of een andere dienst zoals Google, gratis terwijl het veel geld kost om de app of de zoekmachine te (blijven) ontwikkelen? Omdat jij betaalt met je gegevens. Onthoud: Als je niet met euro’s betaald, ben jijzelf het betaalmiddel!

In de beginjaren van het internet werden al die gegevens van gebruikers gezien als een vervelend restproduct, ze noemden het: ‘digital exhaust’. Je kon er niks mee. Tegenwoordig zijn die gegevens het nieuwe goud! Hoezo? Omdat onderzoekers hebben laten zien dat hoe beter een advertentie past bij jouw ‘behoeften’ hoe groter de kans is dat je erop klikt en hoe groter de kans dat je iets koopt. Daarvoor bouwen bedrijven dus profielen van je op. En hoe meer gegevens, hoe ‘beter’ het profiel, hoe meer geld de advertentie opbrengt en hoe meer het profiel waard is.

Waarom is Facebook dus boos op Apple? Omdat Apple je laat kiezen of je al die gegevens wel wilt afstaan en Facebook is bang dat veel mensen dat niet zullen doen als ze die keuze hebben. En dat betekent: minder geld uit advertenties. Die angst is terecht blijkt. 95% van de gebruikers geeft namelijk geen toestemming.

Maar wat is nu het probleem? Ik geef mijn data, krijg daarvoor bijvoorbeeld een gratis spelletje, of een goed werkend Facebook, prima deal toch? Niet helemaal, want jouw gegevens worden door de bedrijven achter die apps, verkocht aan anderen. Een voorbeeld uit de praktijk.

Hoezo wanbetaler?

Je besluit dat je over wilt stappen van energieleverancier. Geen probleem. Je bent welkom als klant. Maar: Of je wel even een paar honderd euro aan borg vooruit wilt betalen! Waarom? De leverancier ziet namelijk in de systemen dat jij als wanbetaler bekend staat. Vreemd, je hebt altijd je rekeningen op tijd betaald en hebt ook geen aantekening bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) Je staat voor een raadsel!

Wat blijkt: er zijn in de markt een aantal commerciële data-partijen actief die op basis van je internetgedrag profielen opstellen. Gegevens halen ze uit allerlei bronnen: je zoekopdrachten in zoekmachines, gebruik van social media, websites die je bezoekt, apps die je gebruikt die data over je verzamelen en ga zo maar door. Al die data worden door computerprogramma’s geanalyseerd (de bekende algoritmes) en soms worden er conclusies getrokken waar je echt veel last van kunt hebben. Inzage krijgen in deze profielen en ze laten aanpassen is een zaak van lange adem, als het je al lukt. 

En als je toch voor de tv zit: kijk ook eens naar de Netflix-docu ‘The Social Dilemma’, dan weet je meteen waarom je moet opletten. 

Wat je zelf kunt doen!

Iets doen tegen deze vorm van data verzamelen? Een aantal tips:

  • Verwijder apps van je telefoon of tablet die je niet (meer) gebruikt en controleer de machtigingen van de apps die je wel gebruikt: een zaklamp-app hoeft echt niet in je adressenboek te kunnen kijken!
  • Controleer de privacy-instellingen van websites en apps. Maak je geen gebruik meer van deze diensten? Verwijder dan je accounts bij die bedrijven.
  • Gebruik een privacy vriendelijke browser zoals Brave of Firefox.
  • Breid deze browser uit met een aantal plug-ins zoals een ad-blocker, een script-blocker, een tracker blocker etc.
  • Maak eventueel een extra (gratis) e-mailaccount aan die je alleen gebruikt voor accounts bij webshops, enquêtes, spelletjes etc. etc. 
  • Gebruik alternatieve diensten zoals DuckDuckGo, Signal die geen zoekgegevens e.d. vastleggen 
  • Klik hier voor een uitgebreidere lijst met tips en adviezen

Zoals je ziet sta je zeker niet helemaal machteloos. Hoe meer mensen dit doen, hoe beter. Blijf waakzaam over je gegevens, want die zijn van jou!

Het Studesk Team

De Studesk is een initiatief van de gemeente Weert, Gilde Opleidingen en het Expertisecentrum Cyberweerbaarheid. Het wordt financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van J&V en de Provincie Limburg.