Weert viert Koninginnedag

Tientallen jaren vierden wij op 30 april Koninginnedag. Wie herinnert zich niet Koninginnedag 2011 toen koningin Beatrix met haar gevolg Weert en Thorn bezocht?

Drumband Biest present bij paleis Soestdijk

In de jaren ‘60 van de vorige eeuw trok er jaarlijks een officieel defilé langs het stadhuis op de Markt. Burgemeester van Grunsven met echtgenote en vele honderden toeschouwers zagen een bonte stoet voorbijtrekken: leden van gymnastiekvereniging Jan van Weert, pupillen van Wilhelmina ’08, schermers, judoka’s, stichting Vrije Jeugd Groenewoud, harmonieën, vendelzwaaiers, soldaten van de KMS, welpen en verkenners en natuurlijk niet te vergeten: heel veel kinderen op versierde fietsen.

Op deze foto van Koninginnedag 1964 zien we de drumband met klaroenkorps van de St.-Hieronymusschool van de Biest. Links vooraan, achter de agent, loopt een nog jonge meester Hub van den Bosch. Het jeugdige muziekgezelschap met hun opvallende rode baretten en dito capes, witte hemden en grijze broeken was alom bekend en won vele prijzen.

Vlaai voor totaal verraste Koningin Juliana

In de jaren ‘60 kregen zij de eervolle uitnodiging om deel te nemen aan het officiële Koninginnedag defilé bij paleis Soestdijk. Hub van den Bosch vroeg aan zijn zwager, Harrie (Driek) van de Broek, om een heerlijke Weerter vlaai te bakken voor koningin Juliana.

Harrie, Rogstaekersprins in 1947 en Bônte Aovendj-coryfee had een bakkerij op de hoek van de Beekstraat en Verlengde Beekstraat.
Eindelijk was het Weerter gezelschap aan de beurt om voor Juliana en de koninklijke familie een serenade te brengen. Bakker Harrie liep met bakkersmuts en ruitjesbroek de trappen van paleis Soestdijk op. Wij zagen op de nationale tv dat de koningin totaal verrast reageerde. Het is nog steeds onduidelijk of dat vanwege de heerlijke vlaai was. Het kan ook zijn dat Harrie Hare Majesteit vertelde dat hij prins was. Echtgenoot Bernhard wist in elk geval ook nu weer van de prins geen kwaad. 

Door Koos Neijnens i.s.m. Stadsgidsen Regio Weert
Reageren: info@stadsgidsenweert.nl
Bron: Beeldbank Gemeentearchief Weert