Weert koester je unieke winkels!

De kop boven een artikel in De Limburger van 25 maart jl. deed mij het ergste vrezen: ‘Een crematorium oogt nog gezelliger’. Tot mijn geruststelling bleek het te gaan om de Hamstraat in Roermond. Nou ja geruststelling: de kop had ook betrekking kunnen hebben op een aantal winkelstraten in Weert zoals de Stationsstraat, Langstraat en Hoogstraat. Het is kennelijk het lot van een middelgrote provinciestad: veel leegstaande winkels en voornamelijk tijdelijke outletinvullingen. Weert is daarin zeker niet uniek. Daarom alle waardering voor jonge ondernemers die tegen de trend in een zaak openen.

Waardering verdienen ook de middenstanders die al jarenlang in het centrum hun zaak hebben zoals in de Maasstraat Coenen-Saes, Jacobs-Koppers en Cramers-van Asten.

Elektro Rechmann bijna 100 jaar

Belangrijk voor een binnenstad zijn niet de grote winkelketens maar juist de eigen, lokale winkels. Zo was Argus in de Beekstraat 95 jaar lang een unieke en prachtige winkel. Soms was het even zoeken, maar misgrijpen deed je nooit.

Mietje Hakkededie

Een andere bijzondere winkel is de elektrozaak Rechmann aan de Markt. Volgend jaar bestaat deze zaak maar liefst 100 jaar!

Soldaat Franz Rechmann vluchtte in of net na de Eerste Wereldoorlog uit Duitsland naar Nederland. Hij vond onderdak in café de Graaff. Op de foto uit 1915 zien we rechts nog net de deur van het café. Franz trouwde met kasteleinsdochter Mia, bijgenaamd Mietje Hakkededie. Zij verbouwden het café tot elektrozaak en breidden het later uit met de er naast gelegen schoenwinkel van Leijendekkers. Ik kom er niet vaak, maar wel graag. Zoon Thieu Rechmann, inmiddels in de negentig, geeft nog altijd een goed advies en alle soorten lampen, batterijen en stekkers zijn er nog te koop. Je moet er toch niet aan denken dat deze winkel straks eenzelfde lot is beschoren als de leegstaande panden van Reemers en Witte en Verheul aan de Markt.