‘We zijn op veel vlakken de aanjagers’

Intensievere samenwerking door school, gemeente en bedrijven

“We hebben in Weert zoveel bijzondere bedrijven, waar de jongeren straks mooie mogelijkheden hebben. Het is aan ons om dat onder hun aandacht te brengen“, zegt Judith Brouns, arbeidsmarktspecialist van Parkmanagement. Samen met Gilde Opleidingen en de gemeente gaan ze hierin intensiever samenwerken. “Wij nemen de initiatieven om zowel de ondernemers als de scholieren te bereiken.” Weert Magazine ging met de partijen in gesprek.

“Scholen in de regio Weert hebben te maken met leerlingen die hun beroepsopleiding buiten Weert volgen. Met name Eindhoven en Den Bosch zijn hierbij populair. De kans is groot dat deze studenten na hun opleiding in die steden gaan werken. Voor onze regio zijn we ze dan kwijt. En daar moeten we verandering in brengen”, legt Maaike Verkooijen uit. Zij is teamleider Economie bij Gilde Opleidingen Weert. “Ruim 50% van de leerlingen gaat na het voortgezet onderwijs een vervolgopleiding doorlopen buiten Weert. Dat heeft deels te maken met het beeld dat zij hebben van studeren in bijvoorbeeld Eindhoven. Hun beeld klopt vaak niet met de werkelijkheid. Maar we zijn ze wel kwijt, als student en later waarschijnlijk als beroepskracht.”

Judith Brouns, Maaike Verkooijen en Martijn van den Heuvel.

Zeer goede mogelijkheden

Judith Brouns: “Wij als Parkmanagement behartigen de belangen van bedrijven op de acht bedrijventerreinen in Weert. Hier is een groot tekort aan beroepskrachten. Sinds vorig jaar zijn we initiatieven gestart om leerlingen te informeren over de bijzondere en innovatieve bedrijven in onze regio. Bedrijven waar prachtige producten gemaakt worden en die de jeugd veel kansen biedt. Enerzijds op goede banen, maar anderzijds ook op doorgroei-mogelijkheden.
Samen met de gemeente, Gilde Opleidingen en het voortgezet onderwijs hebben wij de ambitie om het onderwijs aan te laten sluiten op de vraag vanuit de arbeidsmarkt.”  

Martijn van den Heuvel is als wethouder economie en arbeidsmarkt een van die gesprekspartners. “Met een mbo-vakopleiding leer je een vak waarmee je direct aan de slag kunt. MBO-studenten hebben vaak cruciale beroepen, die ontzettend belangrijk zijn om onze economie draaiende te houden. We kunnen niet zonder deze vakmensen. MBO’ers hebben veel praktijkgerichte werkervaring. En dat helpt bij het vinden van een baan die past. Tijdens bedrijfsbezoeken spreek ik veel werkgevers en zij zijn op zoek naar deze vakmensen.” 

Kleine school

Judith: “In deze periode van het jaar gaan kinderen en ouders zich oriënteren op de opleiding die de kinderen na dit schooljaar gaan volgen. Daarbij moeten we ze wijzen op de kwaliteit van onderwijs die hier geboden wordt en op de vele ‘toffe’ bedrijven die hier liggen. Het voordeel van het Gilde Weert bijvoorbeeld is de omvang. Geen grote onpersoonlijke scholen zoals bijvoorbeeld in Eindhoven, maar kleinschalig met aandacht voor het individu.”  Maaike vult aan: “Regelmatig stappen kinderen over van die scholen in Eindhoven naar onze school. Ze liepen daar vast in het onpersoonlijke en bloeien hier weer helemaal op. Heel veel oud-leerlingen geven ook aan dat ze een te gekke tijd op onze school hebben gehad en dat de band met de docenten zo fijn was. Daarnaast heeft iedereen op de diploma-uitreiking al duidelijkheid over zijn vervolgstap. Dat komt door de gerichte opleidingen en de goede stageplekken bij de regionale bedrijven. Hier hebben de leerlingen twee keer 20 weken stage. De meeste leerlingen kunnen dan ook direct aan de slag bij hun stagebedrijf. We leveren jongeren af die iets kunnen. En daar zijn we als school supertrots op. Ook niet onbelangrijk om te weten is dat de inkomens van MBO’ers in de lift zitten. In sommige branches ligt dit inmiddels zelfs boven de salarissen van HBO-geschoolden.”

Minister stimuleert

De wethouder vervolgt: “Het is mooi om te horen dat de minister van onderwijs, Robbert Dijkgraaf, gecharmeerd is van beroepsopleidingen. Dat helpt ons als overheidsinstantie om de juiste gesprekken te voeren met onze partners zoals Parkmanagement en onderwijsinstellingen. Samen zetten we ons in voor de verbetering, erkenning en waardering van het MBO. De gemeente Weert ondersteunt het samenwerkingsproject daarom zowel ambtelijk, als financieel. Nogmaals, we hebben goede beroepskrachten erg hard nodig. Zonder vakmensen komen we nergens.”

Acquisitie voor MKB Limburg door studenten junior accountmanager.

Kennismaken

Judith: “Vorig jaar hebben we een mystery-tour georganiseerd waarbij we leerlingen met bussen naar meerdere bedrijven brachten. Hier kregen ze rondleidingen en uitleg, en konden ze kennis maken met productieprocessen. Die bedrijven sloten aan bij hun opleidingen.” Maaike: “Jongeren zijn tegenwoordig erg visueel ingesteld. Deze rondleidingen spreken leerlingen enorm aan. Ook laten we ondernemers gastlessen geven en gaan leerlingen aan de slag met opdrachten die geformuleerd zijn vanuit het bedrijfsleven. Als voorbeeld, zijn er inmiddels lessen waarin acquisitie gepleegd wordt en mogen studenten marktonderzoeken opzetten en uitvoeren. Zo laten we theorie aansluiten op de praktijk en leveren we maatwerk. Ook onze school blijft in beweging.”

De drie gesprekspartners zijn het erover eens dat Weert een prachtige stad is om te studeren (zonder reistijd met trein of bus naar of in Eindhoven) en ook een prachtige regio om te werken. Met veel kansen en mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.

Wil je als bedrijf meer informatie over het samenwerkingsproject, neem dan contact op met Judith Brouns van Parkmanagement, 06-58 90 81 43.