Wat zou jij doen met… Vliegvakanties?

Voor twintig euro van Maastricht naar Barcelona vliegen? Of voor 200 euro naar New York? Het lijkt absurd maar het is mogelijk. Het treinkaartje naar het vliegveld is soms duurder is dan een vliegticket naar een vakantiebestemming.

Vanaf Schiphol zijn er ruim vijftig bestemmingen die binnen de 750 kilometer liggen. Per dag vertrekken vanuit Nederlandse luchthavens ongeveer zestig vliegtuigen naar Londen. Vanaf Schiphol vertrekken er dagelijks vier vluchten naar Brussel. En dat terwijl vliegen slecht is voor het milieu, de luchtkwaliteit én de gezondheid. Korte vluchten zorgen voor relatief meer vervuiling vanwege de hogere uitstoot tijdens het landen, opstijgen en taxiën. In Frankrijk worden korte vluchten al verboden maar in andere landen komt dat maar langzaam op gang. 

En is het nou persé nodig om voor een vakantie naar de andere kant van de wereld te vliegen?

Vliegtickets zijn goedkoop omdat luchtvaarmaatschappijen subsidies ontvangen, er geen accijns op kerosine zit en geen btw op tickets. Pas vanaf 1 januari 2021 wordt er in Nederland vliegbelasting geheven: vertrekkende passagiers betalen € 7,85. Een schijntje vergeleken met de vliegbelasting in het Verenigd Koninkrijk (al sinds 1995 € 173,-) of Duitsland (vanaf 1 april 2020 € 59,- voor een ticket naar een verre bestemming). Door treinkaartjes goedkoper en vliegtickets duurder te maken zou de overheid vliegen kunnen ontmoedigen. Aktiegroepen wakkeren in het publieke debat ‘vliegschaamte’ aan. Gaat dat te ver?

Thijs Smeets

Thijs Smeets (61),  lid van GroenLinks en fervent kampeerder in eigen land

In de jaren ‘80 heb ik vaak gevlogen, voor werk en verre vakanties. Daarna kregen we kinderen en zijn we gaan kamperen in België en Frankrijk maar met name in Nederland. Uiteraard vliegen we nog wel eens maar het staat steeds meer tegen. De verhoudingen zijn zoek en dat hebben we met z’n allen laten gebeuren. Door allerlei subsidies is een ticket goedkoper dan een volle tank benzine. Een lang weekend Valkenburg is daardoor duurder dan een 8-daagse vakantie in Tenerife. Behalve het ticket zijn alle andere zaken zoals parkeren of een flesje water extreem duur. Als je midden in de nacht bent opgestaan om op tijd op de luchthaven te zijn verdwijnt het vakantiegevoel zodra je moet aansluiten in de wachtrij en als vee door de controles wordt gedreven. Wat doen we onszelf aan?
Wij proberen zo min mogelijk te vliegen en alleen nog naar verre bestemmingen en blijven vooral in Europa, dat is het helemaal, hoewel…
Dan ga je kamperen in Velsen bij IJmuiden op een natuurcamping in het duingebied aan zee, genieten van de rust; komt er elke drie minuten een vliegtuig richting Schiphol over, ook ’s nachts.
Misschien toch maar thuisblijven en dan met de fiets naar vliegveld Budel een kopje koffie drinken en genieten van de activiteiten.

Marco Kesselaer

Marco Kesselaer(31), zelfstandig reisadviseur bij Travel Counsellors

Dat is een goede vraag, of dat te ver gaat! Het is oprecht een persoonlijke mening. Ik zie om mij heen en in mijn werk een grote behoefte van reizigers om met het vliegtuig op vakantie te gaan. Vooral na twee jaar corona zie ik een explosieve vraag naar vliegvakanties, vliegtickets en stedentripjes. Deze variëren van 2 à 3 dagen tot drie weken. En als ik de reisaanvragen naar percentages zou moeten omrekenen dan hebben we het over 90% vliegvakanties ten opzichte van 8% auto- en 2% treinvakanties. 

Of het duurder maken van vliegtickets het vliegen daadwerkelijk gaat ontmoedigen, betwijfel ik. Mensen willen zeker niet te lang onderweg zijn en kiezen dan toch echt voor het vliegtuig! Als ik dan kijk naar het goedkoper maken van treintickets, dan zou er toch heel wat moeten gebeuren: treinreizen zullen flink goedkoper moeten worden. Maar dan nog ben ik ervan overtuigd dat men wil vliegen. Het vakantiegedrag is mijns inziens moeilijk te veranderen. Sterker nog, ik denk niet dat het zál gaan veranderen. Reizen is voor iedereen persoonlijk en voor elke keuze is een reis op maat mogelijk. Een fijne vakantie toegewenst!

Ron Geven

Ron Geven (50), werkt voor de Amerikaanse multinational – Thermo Fisher Scientific

Van ‘vliegschaamte’ is bij mij en ook in mijn directe omgeving nog geen sprake. Voor een stedentripje of een weekje naar de zon nemen we, wanneer het niet anders kan, het vliegtuig. In de zomervakantie doen we meestal een rondje Oostenrijk/Italië met de auto. Dit geeft ons de gepaste flexibiliteit om op verschillende plaatsen te kunnen verblijven. Waar we privé meestal een keer per jaar gebruik maken van het vliegtuig ligt dat aantal voor mijn zakelijke reizen een stuk hoger. Ik schat mijn totaal aantal retourvluchten vóór de coronapandemie op zo’n 25 per jaar. Het merendeel binnen Europa en enkele keren naar de US.

Tijdens de pandemie ben ik veel meer gebruik gaan maken van virtual meetings. Dat bleek een goede oplossing al heeft fysieke aanwezigheid nog altijd mijn voorkeur, vooral met klanten. Na zo’n twee jaar niet gereisd te hebben, heb ik m’n eerste zakelijke reisjes alweer achter de rug. Ik verwacht echter niet dat we zullen terugkeren naar het eerdere reisniveau. Naast veel leed en ellende heeft het coronavirus namelijk ook geleid tot een versnelling van een aantal ontwikkelingen en veranderingen. Een daarvan is een afname van het aantal zakelijke reizen. We zouden dus kunnen stellen dat het daarmee indirect ook een bijdrage levert aan een beter milieu.