Wat zou jij doen met…homo’s ??

Vooringenomen homohaters wil ik meteen de pas afsnijden: Met deze inleiding hoop ik meer acceptatie van homo’s, lesbo’s of transgenders te bereiken. Ik wil ervoor pleiten dat iedereen in vrijheid mag zijn zoals hij wil zijn. Geweld tegen homo’s haalt helaas nog veel te vaak het nieuws. 11 oktober was Coming Out Dag. Ook in Regenboogstad Weert werd op scholen als Het Kwadrant, de Philips van Horne en Het College de regenboogvlag gehesen om de acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit te vieren. In de maand november zou Weert de derde editie van Weert Respecteert vieren met Diversiteit in de Samenleving een maand lang als centraal thema. Vanwege corona is Weert Respecteert verplaatst naar juni 2021. Toch kwam Splinter Chabot op 4 november in het Bibliocenter praten over zijn boek Confettiregen waarin hij zijn worsteling met homoseksualiteit beschrijft. Weert draagt als Regenboogstad uit dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en zich geaccepteerd en (sociaal) veilig moet kunnen voelen. Dat wil ik van harte ondersteunen. Om het wat invoelbaarder te maken heb ik drie homoseksuele mannen gevraagd naar hun persoonlijke worsteling, hun negatieve en positieve ervaringen en hun adviezen aan jonge mensen die nog aan hun worsteling gaan beginnen. “Wat zou jij doen met homo’s…?

Ruud Teunissen (47), kok bij Brownies&Downies Weert

Al op de basisschool wist ik dat ik jongens leuker vond dan meisjes. Terwijl de jongens met auto’s en Lego wilden spelen, vond ik de typische meisjesdingen veel leuker. Later als tiener had ik wel een vriendinnetje omdat ik net zo wilde zijn als iedereen; trouwen en kindjes krijgen. Na een volgende poging op mijn achttiende kwam ik er toch achter dat dit het niet was voor mij. Maar waar kom je hier in Weert andere homojongeren tegen? Iedere zondagmorgen, na een avond stappen op de Oelemarkt, vroeg mijn vader: “Leep d’r geîn fleenke pul vör uch roônd?” Hoewel ik wist dat mijn ouders het absoluut geen probleem zouden vinden als ik hen zou vertellen dat ik op mannen viel, irriteerde me deze vraag elke zondag weer. Toen ik eenmaal op mezelf ging wonen, met alle privacy om op internet te chatten, werd ik voor het eerst verliefd. Dat was voor mij de reden om uit de bekende kast te komen, op mijn dertigste pas! Gelukkig kreeg ik alleen maar positieve reacties, ook van mijn vrienden. Inmiddels ben ik al bijna dertien jaar gelukkig met Michiel, die ik gewoon ‘tegen het lijf liep’ op een LGBTQ-feest in de Bonbonnière in Maastricht.

Roy de Geest (30), BSO-coördinator

Mijn naam is Roy en ik ben sinds kort verloofd met Febion. Ik vind dat het homohuwelijk helpt bij de acceptatie van de LHBTQ+ community. Deze acceptatie hangt nauw samen met normen over hoe personen zich ‘horen te gedragen’. Als iemand zich qua uiterlijk en gedrag kleedt en gedraagt zoals men dat in de huidige maatschappij verwacht, zal dat eerder leiden tot sociale acceptatie. Dat moet veranderen! Sinds kort wappert de regenboogvlag bij de BSO waar ik werk. Ik geef de kinderen mee dat je mag zijn wie je bent en dat je verliefd mag worden op wie je wil. Door mijn bijbaan bij RO-entertainment waar ik soms als Roxxy Gloss optreed, wil ik laten zien dat er meer is binnen het spectrum van gender. Daarnaast hebben Febion en ik een enorme kinderwens. Helaas worden we in elk Nederlands ziekenhuis afgewezen. Onze wens zou in vervulling kunnen gaan bij een plaatselijke privékliniek, maar daar zit wel een prijskaartje aan van minimaal € 30.000. Afgelopen zomer hebben wij ons verhaal gedaan bij de YouTube serie van NPO3: ‘WEET WAT JE DATE’ en dit zal deze maand uitgezonden worden. In deze aflevering wordt duidelijk hoe moeilijk het voor ons is om onze wens uit te laten komen.


Ton Thijssen (64), leerkracht basis- en middelbaar onderwijs

Jongeren hebben juist op school rolmodellen nodig. Terugkijkend naar mijn eigen jeugd vond ik het moeilijk om mijn homoseksualiteit te accepteren en hiermee uit de kast te komen. Met de enkele homo’s die ik toen via de media kende, kon ik me niet identificeren. Het was daarom een behoorlijke worsteling voor mij. Achteraf, maar ja achteraf, bleek het allemaal veel minder moeilijk te zijn en kreeg ik eigenlijk vooral positieve reacties van iedereen. Mijn eigen ervaring heb ik meegenomen in mijn werk als leerkracht op diverse scholen. Ik ben daar altijd open en vooral positief geweest over mijn homoseksualiteit en mijn relatie. Ik denk dat dát voor kinderen en jongeren heel belangrijk is. Later hoorde ik van veel jongeren terug dat mijn houding en openheid hen veel geholpen heeft bij hun eigen coming out. Hoewel er tegenwoordig veel meer openheid is over LHBTI+, zowel positief als negatief, merk ik dat het nog steeds moeilijk is om uit de kast te komen. Daarom pleit ik ervoor dat leerkrachten en ander personeel op scholen uitkomen voor hun homoseksualiteit. Zo kunnen ze een rolmodel zijn voor hun leerlingen en hen het leven makkelijker maken! Dat is hard nodig!

LGBTQ = (engels) Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer. LHBTQ+ = Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender, Queer en daar voorbij. LHBTI= Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenderen intersekse personen.