Wat zou jij doen met… Gemeentemuseum W in Weert?

Over het museum W valt veel te zeggen:
De renovatiekosten: Het raadsvoorstel van 13 november 2018 vraagt ‘in te stemmen met het verhogen van het krediet voor renovatie en herinrichting van het museum van een bedrag van € 4.111.900, – tot een bedrag van € 5.315.670, – ‘. Door afschrijven van de investering in bouwkundige werkzaamheden over 50 jaar, in plaats van 25 jaar, zouden de kapitaallasten (€ 183.363, -) gelijk kunnen blijven. Is dit te veel? Hebben we de 5,5 miljoen al overschreden?
De jaarlijkse exploitatiekosten: Hoeveel moet er ieder jaar bijgelegd worden? In de Museumvisie 2017 werd de inschatting gedaan dat 20.000 bezoekers per jaar haalbaar is.
De bestemming van het pand als museum: Waarom geen bruisender multifunctionele voorziening in het hart van de stad met representatieruimten voor evenementen en trouwplechtigheden of een veel bezoekers trekkend poppodium? Leven in de brouwerij die ook de omliggende horeca ten goede zou kunnen komen. 
De collectie: Het museumteam is ervan overtuigd dat Museum W waarin Identiteit en Zingeving de kernbegrippen vormen zich landelijk in de kijker speelt. De bezoeker legt een route af langs de ‘kringloop van het leven’. Hoofdmoot binnen de collectie is afkomstig van de Franciscaner kloosterorde. 
Maar het gaat in Weert toch vooral over de blinkende messing achtergevel. De meningen lopen nogal uiteen en dat is een understatement van jewelste. 

Drie lezers van Weert Magazine geven hun mening.

Danny Koppen

Danny Koppen (46),  hypothecair planner

‘Ut aod Stadhoês’ … Voor mij een absolute blikvanger in het centrum van Weert. Dit moet ook absoluut een blikvanger blijven wat mij betreft. Ook ik focus me even op de veelbesproken achtergevel. Wat vind ik daar nou van? Om écht een beeld te vormen ben ik er eerst eens bewust langsgelopen. 

Enerzijds vind ik het mooi dat je vanaf de Korenmarkt (ook wel de Oude Markt genoemd) richting het oude gedeelte loopt en vanuit de Nieuwe Markt naar het nieuwe, moderne gedeelte. ‘In het echt’ komt de achterkant beter over dan vanaf de foto’s, het blijft echter een kwestie van smaak. 

Ondanks het feit dat het ‘live’ beter uit de verf komt dan vanaf de foto’s ben ik persoonlijk geen fan van deze moderne architectuur. Wat mij betreft was renoveren in de oude stijl meer dan voldoende geweest.

Qua gebruik mag het wat mij betreft een combinatie zijn tussen een museum en een locatie waar (culturele) activiteiten kunnen plaatsvinden zoals trouwplechtigheden, ‘ut verbörre van de Rog’, het ontvangen van Sinterklaas. Een centraal punt in Weert waar iedere Weertenaar ‘gruuëts’ op is.

Liv Kiggen

Liv Kiggen (20), student Design Academy Eindhoven

Nu ik in Eindhoven studeer en woon, gaan veel veranderingen in mijn geboortestad aan mij voorbij. Eén verandering is mij niet ontgaan; de verbouwing van Museum W. De nieuwe gevel heeft het Rogstaekersstadje in twee kampen verdeeld die elkaar met hooivorken en brandende fakkels te lijf gaan. Het geschreeuw was in Eindhoven nog te horen.

De hamvraag: waarom toch die messing gevel? 
Na het lezen van het verhaal achter de omstreden nieuwe gevel op de website van Museum W, werd het mij een stuk duidelijker. De keuze voor TECU®Gold als verwijzing naar reliekschrijnen kan ik begrijpen. Helaas is het concept achter de uitvoering niet te zien aan het gebouw zelf, dit wordt aan de fantasie van de voorbijganger overgelaten. Mij doet het op het eerste gezicht toch wel erg denken aan een adventskalender met chocolaatjes achter de open luiken, een ander denkt aan een blik Warsteiner.
Door de sterke abstractie en minimalistische aanpak gaan de rijkdom en poëzie van de initiële inspiratiebron verloren, het doet niet meer denken aan een reliekschrijn.

Of je de gevel nou prachtig of afschuwelijk vindt, één ding is het wel; een blikvanger. Met al deze ophef staat Weert in ieder geval in de kijker. ‘All publicity is good publicity!’ 

Joey Houben

Joey Houben (38), Product Compliance Manager

Kunst en cultuur zijn persoonlijk, iedereen heeft er zijn of haar mening over en dat dit geld kost, kunnen we met z’n allen beamen. Maar over hoe sommige zaken worden bedacht ten aanzien van de renovatie van de achterkant van het museumgebouw is wat merkwaardig aangezien het een mooi oud gebouw is dat wat aandacht nodig had.

Het eerste wat ik dacht toen ik de berichten las was: ‘Wat zijn ze nu weer van plan?’ Maar natuurlijk moet je het eerst zelf zien voordat er geoordeeld kan worden. Na het een paar keer bekeken te hebben draai ik wel enigszins bij en begint het zelfs te wennen.

De ‘messing’ panelen brengen ieder geval kleur in een monotone Meikoel. Het messing is wel tegenstrijdig met het huidige straatbeeld, zeker als je honderd meter verderop de majestueuze St. Martinuskerk ziet staan. Dat is toch een 180 graden omslag ten opzichte van de messing achterkant van Museum W.

Zelf denk ik dat het een deel van het proces gaat worden voor de ‘verbetering’ van de binnenstad van Weert en als alles op z’n plek valt, zal de schade uiteraard wel meevallen. Maar zoals iemand ooit zei: ‘Er is niets zo stabiel als verandering.’