Wat zou jij doen met… De passantenhaven in Weert?

In de loop van de jaren is er voor heel veel geld versleuteld aan de haven en directe omgeving. Tijdens de eerste opknapbeurt moest er een kademuur komen om de plezierbootjes wat privacy te bieden. In 2014 werd de raad voorgesteld een krediet van vier ton ter beschikking te stellen voor een nieuwe herinrichting die ‘een beter zicht op de haven’ moest bieden. Door een raadsfractie werd toen opgemerkt ‘dat het in communicatieve zin goed uitgelegd moet worden dat de enkele jaren geleden gebouwde muurtjes nu weer afgebroken worden’. Ook kwam er een peperduur automatisch betaalsysteem voor het liggeld en werd de havenmeester overbodig.

Maar … de boottoeristen, toch niet de minst welvarenden, gingen het Weerter haventje mijden. De plezierjachten lagen iets verderop of de kapitein besloot door te varen. Of er werd wel aangelegd maar niet betaald!

Vele raadsvergaderingen volgden en in 2019 werd besloten de passantenhaven vrij te stellen van liggeld. Ook het gebruik van elektriciteit, Wifi, water en toilet werd gratis. En ziedaar, het wonder voltrok zich: het haventje stroomde weer vol! Sommigen blijven zelfs wekenlang liggen.
Moeten we daar nu blij mee zijn of is dit toch een bedenkelijk signaal? Hebben we als gemeente baat bij het ‘pleasen’ van dit bootjesvolk of overweegt de ergernis van vele Weertenaren die steeds vaker moeten wachten tot weer een plezierbootje de geopende brug is gepasseerd?

Emile Hartholt

Emile Hartholt (62), bewoner Noordkade 

Sinds augustus 2020 wonen wij aan de Noordkade 5. Wij hebben niet kunnen voorzien dat de plek zo uniek zou zijn. Een sfeervol jaren dertig huis met een ruime tuin, rust, dicht bij de stad en voorzieningen en bovenal het uitzicht aan de voorzijde waar we dagelijks van genieten. 

Het betreffende pand ligt recht tegenover de haven met een uitzonderlijk fraai uitzicht op de afgemeerde boten. Het botendecor varieert van armzalig tot een miljoen per meter… Wij zijn erg blij met dat uitzicht en genieten daar elke dag met volle teugen van. 

Wij staan positief ten opzichte van de kosteloze ligging van de plezierjachten. De bedoeling is wel dat er regelmatig wisseling van boten moet zijn. Er zal daartoe enige vorm van toezicht moeten zijn om langliggers, die misbruik maken van de gratis voorzieningen, te mijden. 

Het havendecor trakteert iedere Weertenaar, maar ook elke bezoeker die via Hushoven onze ‘metropool’ binnenkomt, op een adembenemend fraai plaatje. Wij zijn van mening dat het haventje in Weert er wezen mag! 

Er zijn door de gemeenteraad in het verleden beslissingen genomen die door de gemeenschap gedragen worden. De gemeente dat zijn wij. Wij hebben die raadsleden immers ooit gekozen. 

Als het over geld besteden gaat heeft de gemeente wel patent op het verkwanselen van deze middelen. 

Els Verkennis – Stroeks

Els Verkennis – Stroeks (68), inwoonster van Boshoven 

Als ‘maegdje vanne stad’ kwam ik, toen ik op 20-jarige leeftijd trouwde, op Boshoven te wonen. Ik heb altijd in de stad gewerkt, onder andere als eigenaar van tweedehands kledingzaak You2You. In mijn werkzame leven ben ik dan ook zo’n 45 jaar lang, dagelijks, geconfronteerd met de stadsbrug met al zijn ongemakken. Ik heb zodoende vaak voor die brug staan wachten omdat er een vrachtboot of plezierjacht moest passeren. In die tijd vond ik het verschrikkelijk om voor de brug te moeten wachten! Vooral als ik al laat was en wanneer het regende. 

Inmiddels ben ik twee jaar met pensioen en als oma pas ik vaak op mijn twee kleinkinderen Luuk en Jip. Ik loop of fiets graag met ze naar de stad en nu vind ik het fijn om voor de brug te wachten en met de kinderen naar de bootjes te kijken en te zwaaien of om de bootjes die in de haven liggen te tellen. Nu ik meer tijd heb en rustiger ben geworden heb ik geen enkel probleem meer met een gesloten brug of met bootjes die moeten passeren. Nu is het alleen maar leuk! Het hangt er dus maar vanaf door welke bril je de zaak bekijkt… 

Frans Winkelmolen

Frans Winkelmolen (73), passeert dagelijks de passantenhaven 

Ik ben geboren aan de vroegere overslaghaven aan de stadsbrug in Weert. Toen deze werd opgeheven kwam er een parkeerplaats voor auto’s. De later aangelegde passantenhaven had een gesloten karakter. De gastvrije havenmeester Benny was dagelijks aanwezig voor een praatje en het innen van de liggelden. Toen was het nog goed toeven in en om de haven. 

Enkele jaren later moest het een haventje met een open karakter worden. De invaarroute bleek een lastig obstakel. Gevolg: omwonenden en passanten konden de hele dag uitlaatgassen snuiven (‘Stad in het Groen’). De ligkosten werden verhoogd met als resultaat dat de haven leeg bleef. Om er toch wat beweging in te krijgen werd besloten dat men voortaan gratis kon aanmeren, gratis gebruik kon maken van alle faciliteiten en dat zelfs geen toeristenbelasting betaald hoefde te worden. Nu liggen er boten maanden aaneengesloten in de haven. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Een punt van ergernis is dat stuurlui van die boten ook nog gebruik maken van de parkeerplaatsen aan de Noordkade met als gevolg dat bewoners niet kunnen parkeren. 

Persoonlijk vind ik het mooi dat er boten in de haven liggen maar iedereen moet de gelegenheid krijgen aan te meren en Weert te bezoeken. Maar gratis? Voor ons Weertenaren zijn gemeentelijke faciliteiten toch ook niet gratis?