Wat zou jij doen met….. de overdadige kerstdis ??

Die heerlijke fijne feestdagen komen er weer aan waarbij we gezellig met de hele familie bij elkaar zijn. De tijd van vrede op aarde, naastenliefde en barmhartigheid. Kerst als familiefeest staat voor harmonie, gezelligheid en saamhorigheid. De open haard knettert. We zetten weer overdadig veel eten en drinken op tafel. Decadentie ligt op de loer. En wat als familieleden gebrouilleerd zijn? Dan wordt het een geforceerde krachttoer om het diner tot een goed einde te brengen. We steken veel geld en energie in de rijk gevulde kerstdis. Overdaad schaadt. Waarom doen we dan toch elk jaar weer mee aan dit door de commercie en de media opgedrongen eetfestijn? En wat betekent het voor onze ecologische voetafdruk? De bergen afval en de voedselverspilling zijn rond de feestdagen het grootst. Waarom zouden we kerst niet eens op een andere manier vieren? Enig besef van te grote inkomensverschillen, verborgen armoede, eenzaamheid kan mogelijk leiden tot een andere insteek. Misschien kunnen we wat meer betekenen voor een ander. Een buurtgenoot een plekje aan tafel aanbieden? Misschien kunnen we ook milieu en klimaat weer een beetje in de goede richting duwen. Geniet van de vrije dagen die voor je liggen, zet een rustig kerstmuziekje op, en reflecteer op het bovenstaande. Ben benieuwd wat eruit komt. Fijne Feestdagen! Wat zou jij doen m,et de overdadige kerstdis?

Ingrid Sentse-Hulsebosch (63), thuiskok voor Thuisafgehaald.nl (en voormalig lijf- en leefstijlcoach) Weert

Een overdadige kerstdis zul je bij mij niet aantreffen, veel liever zet ik in op het voorkómen van overdaad, het hele jaar rond en niet alleen met kerst of andere feestdagen. Voor plezier, gezelligheid en goede gesprekken heb je geen overdadige maaltijd nodig. Wèl zorg ik natuurlijk voor een lekkere en gezonde maaltijd. Mijn passie voor een gezonde leefstijl kan ik o.a. kwijt in het koken voor buurtgenoten via het non-profit platform Thuisafgehaald.nl, waar enthousiaste thuiskoks en afhalers uit de buurt elkaar vinden. Redenen om een verse warme maaltijd af te halen kunnen heel divers zijn. Dat varieert van gebrek aan tijd, enthousiasme of gemis van een partner tot bijvoorbeeld renovatie van de keuken waardoor er even niet gekookt kan worden. Ook zijn er vaste afhalers waarmee altijd gezellig bij-gebuurt wordt als de maaltijd opgehaald wordt. Thuisafgehaald heeft dus ook een sociale functie, mensen komen de deur uit. Met af en toe koken voor buurtgenoten hoop ik mijn bescheiden bijdrage te leveren aan de situatie van mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is om dagelijks oprechte aandacht en zelfzorg te ervaren. Ik wens iedereen alvast 365 gezonde en heerlijke dagen in 2020 toe!

Gert-Jan Tullemans (45) Broedermeester van de Venerabele Broederschap van de Miraculeuse Onse Lieve Vrouwe tot Weert

Om maar gelijk antwoord te geven op de vraag: van wat overblijft na een overdadige kerstdis proberen we niets weg te gooien. In het beste geval vieren de kippen nog een ouderwets kerstoctaaf. Maar eerlijk gezegd maken we het niet te gek met kerstmis. Het gaat ons toch vooral om de blijde boodschap die we deze dagen het meest vieren. Als je goed laat doordringen wat het kerstfeest ons werkelijk brengt, heb je voor de rest niet veel meer nodig. En dan is de ecologische voetafdruk dus sowieso een stuk minder.
Een kerstdis is er natuurlijk ook om iemand waar we normaal niet naar omzien te laten aanschuiven aan tafel. Nu zit bij ons de tafel met gezin en familie al aardig vol. Maar vanuit mijn activiteiten bij de broederschap ervaar ik wel hoe waardevol het is om te delen met anderen. Jaarlijks vóór kerstmis organiseren we een voedselpakkettenactie voor mensen die geen geld hebben voor een overdadige kerstdis. Door wat extra producten te kopen en aan de voedselbank te geven, laat je anderen delen in de feestvreugde. Heel katholiek dragen we daarbij ook uit dat er in moeilijke tijden altijd steun is bij Maria, moeder van Jezus die met kerstmis ieder jaar voor ons wordt geboren.

Judy Tangande (66), voorzitter wijkraad Keent

Een westerse aangelegenheid vanuit het Christendom mag er zijn, maar mogen er ook verschillen zijn in het vieren van het kerstfeest?
In de wijk Keent zijn zeker achttien nationaliteiten. Vier seizoenen lang worden er activiteiten georganiseerd en uitgevoerd door meerdere generaties, meerdere professionele instanties en vrijwilligersorganisaties welke verenigd zijn in het Groot Keent Overleg. Het GKO staat voor de inclusieve samenleving, waar de wijk Keent hard aan gewerkt heeft. Wij hebben een verbroederingsmaaltijd, Kom op de Soep, een eetpunt, High Tea, ontbijt, Aanschuiftafel WMG (Weerter Minima Groep), thema ochtenden, hulp bij formulieren, buitenspeeldag, kleuterdans met ouderen, moestuin, rommelroute en STAR-projecten met ambassadeurs (Sportief, Teamwork, Acceptatie en Respect).
Als voorzitter van de Wijkraad Keent ben ik een Keentenaar, een kartrekker, een luisterend oor en hopelijk een verbinder, het hele jaar door. Dankzij de samenwerking met het GKO staat de ontmoeting hoog in ons vaandel. Wij zijn trots op Keent!