6 maart 2024 | Auteur: Koos Neijnens
Wat weten mensen van paarden?
Fietsend door Weert en omgeving valt op hoeveel maneges, stoeterijen, springstallen en fokkerijen er zijn. Of je nu op Boshoven, Leuken, Laar, Swartbroek of bij de IJzeren Man fietst, overal staan edele viervoeters achter dure omheiningen. Weert afficheerde zich een aantal jaren geleden ook nadrukkelijk als Weert Paardenstad.
Historisch gezien is Weert ook een paardenstad. Reeds in 1563 maakte graaf Philips van Horne, Heer van Weert, bekend dat hij aan Weert drie paardenmarkten toestond. Zo’n voorrecht betekende veel voor de groei en bloei van een stad.
Weert Paardenstad
De paardenmarkt werd altijd gehouden op 13 maart of de zaterdag erna. Dit jaar zou dus de 461e paardenmarkt plaatsvinden. Echter in 2020 moest de organiserende stichting concluderen dat aan deze eeuwenoude traditie een einde kwam. Het geschied- en oudheidkundig genootschap de Aldenborgh organiseerde in dat jaar nog een alternatieve paardenmarkt, maar dat initiatief kreeg helaas geen vervolg.
Op de foto uit 1920 zien we een drukke paardenmarkt met een hoog platte pet-gehalte en amper een hoge heer met hoed. Links het stadhuis met daarnaast het afgebroken pand waar nu de Meikoel is. Daarnaast de Geldersche Credietvereeniging. Jammer dat dit pand, na het vertrek van Makelaarskantoor Witte en Verheul, nu aan het verpauperen is. Opvallend op de foto is ook de wegwijzer rechtsonder op de hoek van de Maasstraat met vermelding van o.a. Maaseijek en Stamproij zonder r.
Einde aan eeuwenoude traditie
Over paarden valt veel te vertellen. Het doet me denken aan Toon Hermans. Hij was een groot bewonderaar van de oude komiek Johan Buziau (1877-1958) en imiteerde hem vaker. Onder andere met deze grap over paarden: ‘Wat weten mensen van paarden? Mensen weten niéts van paarden. Ze weten alleen dat een paard zo af en toe iets laat vallen…
En dan komen de kinderen, die rapen het op en zeggen: een hoefijzer brengt geluk”.
Door Koos Neijnens i.s.m. Stadsgidsen Regio Weert
Reageren: info@stadsgidsenweert.nl
Bron: Beeldbank Gemeentearchie