Wat vind jij van… Representativiteit, kledingvoorschriften en uiterlijke verzorging? 

Worden aan de representativiteit van vrouwen hogere eisen gesteld dan aan die van mannen? 
In deze vrouwspecial leg ik deze vraag voor aan drie vrouwelijke raadsleden.

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde onlangs dat Rituals vrouwelijke medewerkers op grond van geslacht discrimineerde met make-upvoorschriften. 
De Finse premier Sanna Marin veroorzaakte nogal wat ophef toen er filmpjes en foto’s verschenen waar zij dansend en drinkend op stond. Zouden mannelijke politici ook in opspraak raken?
Vicepremier Kaag kreeg kritiek vanwege de sneakers die zij droeg tijdens een persconferentie nadat ze uit de ministerraad kwam.

De kledingstijl bij bedrijven en instellingen wordt steeds informeler. Je ziet T-shirts, spijkerbroeken en sneakers. Maar is de dresscode voor mannen en vrouwen gelijk? Of accepteren we nonchalanter (lees ‘slordiger’) gekleed zijn van mannen eerder?
Vrouwen met make-up schijnen meer respect af te dwingen en als competenter te worden ervaren dan vrouwen die geen make-up dragen. Geeft rode lippenstift inderdaad zelfvertrouwen? Kan een vrouw werkzaam in de publieke sector zonder make-up de straat op? 
Is er sprake van ongelijkheid in de beoordeling van mannen en vrouwen als het om hun gedrag, representativiteit of kledingkeuze gaat? 

Carin Sieben

Carin Sieben (56), raadslid gemeente Nederweert

De vraag of aan de representativiteit van vrouwen hogere eisen worden gesteld dan aan die van mannen is eigenlijk niet zinvol en al beantwoord in diverse onderzoeken en rechtszaken: er ís sprake van ongelijke behandeling.
De achterliggende vraag is veel groter, namelijk waarom zijn de eisen die aan vrouwen door de maatschappij worden gesteld als het gaat om hun uiterlijk anders dan de eisen die aan mannen worden gesteld. Vrouwen bewegen zich in een ruimte die niet voor hen gemaakt is, zowel in het bedrijfsleven als de politiek moeten zij zich veel vaker bewijzen dan mannen. Er worden vaak strengere eisen aan vrouwen gesteld en zij worden vaker op waarde geschat aan de hand van hun uiterlijk, meer dan om hun andere capaciteiten.
Een recent voorbeeld hiervan is Prinsjesdag. De hoeden van de vrouwen worden uitvoerig besproken, en de kleding van de mannen wordt niet besproken. Waarom moeten vrouwen een hoed op en mannen niet? Dit is opvallend. Het is schijnbaar traditie, en als je je hier niet aan houdt, is dat ongepast.

Kortom, het uiterlijk van vrouwen is een symptoom van een groter vraagstuk, namelijk: Hoe gaat een maatschappij om met vrouwen en hoe worden vrouwen op waarde geschat?

Karin Duijsters

Karin Duijsters (56), raadslid gemeente Weert

Persoonlijk zie ik het verschil niet tussen mannen en vrouwen wat betreft kledingkeuze.
Wat ik belangrijk vind, is dat de kleding schoon is en dat je er zelf verzorgd uitziet. Hiermee bedoel ik dat je niet ten tonele kunt verschijnen met de kussenafdruk in je haren. Dus fris gewassen, je tanden gepoetst en geen vlekken op je kleren. 

Ik hecht niet zo’n waarde aan formele kledingvoorschriften. Sneakers vind ik geen enkel probleem. Ik kan me echter wel voorstellen dat er in bepaalde sectoren kledingvoorschriften voor zowel mannen als vrouwen worden gehanteerd omdat dit ten goede komt aan het image van een bedrijf of instelling. Echter de voormalige make-up voorschriften van Rituals gingen veel te ver en er werd daarbij een duidelijk verschil gemaakt tussen mannen en vrouwen.

In het algemeen vind ik dat je als raadslid wel een voorbeeldfunctie hebt, niet alleen in het gemeentehuis maar ook daarbuiten!

Marieke Manders

Marieke Manders (57), raadslid gemeente Nederweert

In 1991 begon ik aan mijn eerste baan. Het was een commerciële buitendienstfunctie. Vers van de universiteit kreeg ons groepje een training over representativiteit. Tot die tijd hield ik mij nauwelijks bezig met dit onderwerp. Maar die training voedde mijn bewustzijn ten aanzien van de verschillen die er zijn tussen mannen en vrouwen. In 1991 droeg je als man een pak, een overhemd en een das. Voor vrouwen was dit echt vele malen ingewikkelder!

Ik ben dan ook oprecht blij dat de tijden veranderen. Dat je je vandaag de dag niet meer in het mannen- of in het vrouwenhok hoeft te laten plaatsen. Dat het oké is om met een vrouwenlichaam zonder make-up en met platte schoenen aan je werk te doen. Bij mij dwingt iemand respect af die zaken probeert te veranderen voor de generaties na ons. Ik vind het gaaf als iemand durft te kiezen voor hergebruikte of verantwoord geproduceerde kleding.

Vooral pubermeiden kunnen zich erg druk maken over hun uiterlijk. Inkomensongelijkheid tussen de ouders van deze meiden speelt hierbij helaas ook een rol. Tegen mijn eigen dochters heb ik altijd gezegd: maak je niet zo druk om hoe je eruitziet; jouw echte schoonheid komt van binnenuit!