Wat vind jij van… Kerstverlichting in tijden van energiecrisis?

In de binnensteden van Maastricht, Kerkrade, Heerlen, Roermond, Venlo en Venray zal dit jaar de kerstverlichting minder uitbundig branden vanwege de hoge energiekosten en als signaal naar de burger om zuiniger met energie om te springen. Hoe wordt daar in Weert over gedacht?

Besparen op energie is een kwestie van keuzes maken. Er valt natuurlijk iets te zeggen voor minder branduren, minder armaturen en overschakelen op LED-verlichting. Maar van de andere kant is het van wezenlijk belang de juiste sfeer te blijven creëren.  Bovendien worden burgers al op allerlei manieren met de neus op de energiefeiten gedrukt. Daar zal het om 21.00 uur uitgaan van de verlichting, zoals Venlo van plan is, weinig aan toevoegen. Misschien zelfs eerder tot verbazing en ergernis leiden. 
Een belangrijke vraag is ook wie er voor de stroomrekening en de kosten van opslag, onderhoud en aanbrengen van armaturen in winkelstraten opdraait. Is dat in Weert de gemeente of zijn het de ondernemers? 
En hoe zit het met de particuliere sfeerverlichting? De brancheorganisatie van tuincentra laat weten dat het effect van minder kerstverlichting op de energierekening vaak overdreven wordt:  ‘Als je in je kerstboom zevenhonderd ledlampjes een maand lang acht uur per dag laat branden kost dat nog geen euro.’
Een raadslid, een ondernemer en een binnenstadbewoner geven hun mening.

Peter Weekers


Peter Weekers (63 jaar), raadslid DUS Weert

Besparen op energie is altijd verstandig en vooral in deze tijd erg actueel. Het helemaal weglaten of minder uitbundig laten branden van kerstverlichting kan een signaal zijn om zuiniger om te springen met energie.
Echter, een Weerter binnenstad zonder enige kerstverlichting mag dan energiezuinig zijn maar zorgt ook voor een troosteloze uitstraling. Een avondwandeling door de binnenstad met mooi aangeklede etalages en sfeerverlichting in de straten, geeft juist in deze tijd dat extra beetje gezelligheid. Juist dat hebben zowel de Weerter binnenstad als de mensen in deze tijd hard nodig. 

Sfeerverlichting in de binnenstad en de aanloopstraten zorgt voor een aantrekkelijke uitstraling die uitnodigt om ook voor de gezelligheid nog eens naar het centrum te komen. Het lijkt me dan ook vanzelfsprekend dat de gemeente bijdraagt in de kosten voor elektriciteit, daar waar de openbare sfeerverlichting is aangesloten via een privé-aansluiting van een woon/winkelpand.
Wel zou men uit energiebesparende overwegingen overal LED-verlichting kunnen gaan gebruiken. Bovendien hoeft de sfeerverlichting ook niet tot diep in de nacht te blijven branden en zou men ze kunnen uitschakelen na bijvoorbeeld 22:00 uur. De meeste energiewinst zal waarschijnlijk toch te halen zijn door in openbare gebouwen de verwarming een graadje lager te zetten en onnodige verlichting uit te doen.

Angèle Duppen

Angèle Duppen (55), CHARLAIN Herenmode – Donna

In de decembermaand vind ik de kerstverlichting in de binnenstad van wezenlijk belang voor sfeer en gezelligheid. Als ondernemer ervaar ik deze maand altijd als een drukke maar ook heel gezellige maand. De ondernemers besteden extra aandacht aan hun etalages en er is meer reuring in de binnenstad, met kerstmuziek op de achtergrond, een kerststal, een oliebollenkraam etc. En daar hoort dus ook een mooi verlichte binnenstad bij. 

Maar we zitten ook in een energiecrisis, en daar mag best een steentje aan worden bijgedragen. De verlichting hoeft wat mij betreft tussen 24.00 – 06.00 uur niet te branden. Alle kosten hiervan, voor zowel opslag, onderhoud, aanbrengen als de stroomrekening, komen op dit moment voor rekening van de gemeente Weert en dat vind ik op zich wel een goede zaak. De ondernemers zorgen er namelijk al voor dat hun etalages c.q. panden mooi zijn aangekleed. Wanneer de gemeente dan voor de algemene verlichting zorgt, maken we er samen een sfeervolle binnenstad van dit jaar. Want hoe fijn is het om je kerst inkopen te doen in gezellige winkelstraten. 
Hele fijne Kerstdagen allemaal!

Leon Bouwels

Leon Bouwels (67), oud-voorzitter Bewoners Organisatie Binnenstad

De winterperiode met Kerstmis is een feest van het licht. Het is de donkerste tijd van het jaar, dus branden veel mensen kaarsen en worden er lichtjes in de kerstboom gehangen. Het zijn in meerdere opzichten donkere tijden met een aaneenschakeling van crisissen. De energiecrisis is er daar een van. 

Licht speelt, in de avond, een grote rol in de aantrekkelijkheid van de binnenstad van Weert. Goede verlichting en sfeerverlichting verhogen de identiteit en levendigheid van de stad. Naast het vergroten van de aantrekkelijkheid van de binnenstad versterkt verlichting ook het veiligheidsgevoel. 

Weert werkt aan het maken van een aantrekkelijke en levendige binnenstad. Met het wegvallen van de BIZ en CMW zijn een aantal ‘doe taken’ komen te vervallen. Gelukkig pakt de gemeente een aantal taken op, waaronder de sfeerverlichting. Tijdelijk of gedeeltelijk wat mij betreft, want ook de ondernemers hebben hier een belang.  

De stroomvoorziening wordt betaald door de gemeente, wellicht dat het met een paar kleine aanpassingen mogelijk is om het allemaal wat duurzamer te maken. Door het gebruik van groene stroom of slimmere verlichting. Maar laat het licht branden, het brengt sfeer in de stad en warmte in de harten van de mensen. 
Een levendige binnenstad, daar doen we het voor!