27 oktober 2023 | Auteur: Arjanne van Voorst
Warm wonen in Weert
Steeds meer mensen maken gebruik van de gratis diensten van Warm Wonen in Weert. Uit onderzoek blijkt dat iets meer dan een kwart van de ondervraagde inwoners in Limburg van plan is hun woning te verduurzamen.
Jongeren (31%) zijn dat vaker van plan dan ouderen(21%) en mannen (28%) relatief iets vaker dan vrouwen (26%)
Bron: Publieke raadpleging onder de inwoners van Limburg over verduurzamen van de woning Juni 2022.
Offertes vergelijken hoe doe je dat?
Eindelijk heb je de knoop doorgehakt en offertes aangevraagd voor het leggen van zonnepanelen, isoleren, HR++ glas of een warmtepomp. Vervolgens komen de offertes binnen. Maar help, wat nu? Waar moet je op letten en hoe vergelijk je ze met elkaar? Energiecoach Hilde van Dael-
Versteegen van Warm Wonen in Weert heeft al veel offertes onder ogen gehad en helpt je graag.
Hilde raadt aan om minimaal twee offertes aan te vragen. “Het gaat vaak om grote bedragen en dan heb je tenminste enig vergelijkingsmateriaal.” Ze heeft grote verschillen in offertes gezien. “Waar het ene bedrijf alles netjes specificeert, geeft het andere bedrijf een summiere omschrijving. Vraag na wat er allemaal in de offerte zit.”
Een ander punt is, dat mensen vaak kiezen voor de goedkoopste offerte. “Op het eerste gezicht lijkt dat logisch. Maar als je verder kijkt, zie je dat bepaalde werkzaamheden of essentiële onderdelen ontbreken. Denk aan de bekabeling, garanties, levertijd en het aanpassen van de meterkast. Als je dat erbij optelt, blijkt die offerte ineens veel duurder uit te vallen.”
Tot slot nog twee praktische tips van Hilde. “Ga met een gerenommeerd bedrijf in zee. Zij bieden service en kunnen vaak gebruikmaken van een groot kennisplatform.” Verder adviseert Hilde te kiezen voor een bedrijf in de omgeving van Weert. “De transportkilometers moeten toch ook worden betaald en zorgen voor nog meer CO2-uitstoot.” Hilde benadrukt dat Warm Wonen in Weert geen enkel belang heeft bij welk bedrijf ook. “We hebben geen winstoogmerk en zijn onafhankelijk. Hierdoor kunnen we objectief naar de offertes kijken.”
Maak een afspraak om offertes te vergelijken
Bij gratis HOOMdossier ontvang je een handige energiemeter
Warm Wonen in Weert is gestart met de campagne Ook jij kunt je huis verduurzamen met een HOOMdossier. “Veel mensen weten niet wat er in hun specifieke geval mogelijk is of waar te beginnen. “We willen ze stap voor stap helpen om straks echt van het aardgas af te kunnen”, vertelt projectleider Frans van Tuel.
De gemeente Weert heeft de ambitie uitgesproken dat in 2030 alle woningen met alternatieven voor aardgas verwarmd kunnen worden. Dit betekent dat alle huizen dan klaar moeten zijn om van het gas af te gaan. Het HOOMdossier helpt hierbij. Samen met een deskundige energiecoach stel je een gratis persoonlijk energieplan op. Het is een soort volgsysteem met een plan van aanpak en het toont de besparingen en investeringen. Het mooie van het HOOMdossier is dat jij de regie houdt én je het toch niet alleen hoeft te doen!
Wie met het HOOMdossier aan de slag gaat, krijgt een wifi-energiemonitor cadeau. Deze P1-meter, helpt je om jouw energieverbruik middels een gratis app inzichtelijk te maken. De campagne loopt tot 31 december 2023. Voorwaarden hiervoor zijn dat je eigenaar en bewoner bent van een woning in de gemeente Weert met het bouwjaar 2000 of eerder. Dat je nog nooit eerder een uitgebreid energieadvies van Warm Wonen in Weert hebt gehad. En dat je een account HOOMdossier aanmaakt samen met een energiecoach van Warm Wonen in Weert en daar vervolggesprekken meevoert.
Energiefixer bij je thuis
Bij Truus Slangen (78 jaar) is een Energiefixer op bezoek geweest. Ze woont alleen in een appartement van meer dan dertig jaar oud (bouwjaar 1988) in de wijk Fatima. Ze huurt het van woningcorporatie Wonen Limburg. Energiefixers doen gratis eenvoudige energiebesparende klusjes bij je thuis. Bijvoorbeeld het indraaien van ledlampen, het aanbrengen van tochtstrips en bevestigen van isolerende folie achter de radiatoren.
Truus Slangen is geboren in Soerendonk en woont sinds haar tweeëntwintigste in Weert.
Afgelopen zomer zag Truus de bakfiets van de Energiefixers staan op de braderie. “We raakten aan de praat. Energiebesparing is belangrijk voor het milieu en je eigen portemonnee. Als alleenstaande vrouw vind ik het fijn als iemand bij mij thuis meekijkt of de energiebesparende maatregelen die ik heb genomen correct zijn.”
Bij Truus had de Energiefixer weinig werk. Overal zaten al ledlampen in en achter de radiatoren was aluminiumfolie aangebracht. Projectleider Joost Bakhuis: “Mooi om te zien dat mensen zelf al dingen doen. Onze Energiefixers voeren alle maatregelen gratis uit. In een woning waar veel moet gebeuren, praat je al gauw over meer dan 50 euro”.
Truus raadt iedereen aan een Energiefixer in huis te halen. “Hoe minder energie je verbruikt, hoe lager je energierekening.” Als tip geeft ze mee: “Denk na over hoe je omgaat met energie. Met je gedrag kun je al veel energie besparen.” Zo haalt Truus de stekker uit het stopcontact als ze een apparaat niet meer gebruikt.
In de wijken Biest, Boshoven, Fatima en Groenewoud kunnen mensen met 130% van het sociaal minimum een beroep doen op de Energiefixers.