Wandelingen bij de Lichtenberg

September. De zomervakantie is voorbij. Leerlingen van de middelbare scholen fietsen weer met volle tassen naar de diverse locaties. Voor de leerlingen en oud-leerlingen van het College is het een bijzondere maand. Op 23 september is er een grote reünie omdat het (Bisschoppelijk) College maar liefst 375 jaar bestaat.

Vroeger zat het Bisschoppelijk College midden in de stad op de plek waar nu het Muntcomplex staat. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd er een nieuwe school gebouwd, hoek Kazernelaan-Nelissenhofweg. We fietsten toen soms drie keer per dag op en neer tussen de oudbouw en de nieuwbouw. ‘School’ is eigenlijk een verkeerde benaming. Het was een volledige campus naar Amerikaans model.


Studeren, cultuursnuiven, sporten en bidden.

Precies zestig jaar geleden opende koningin Juliana de nieuwe school en het bijbehorende Openluchttheater. De school is inmiddels afgebroken maar openluchttheater de Lichtenberg staat er nog. Het rijksmonument is wel dringend aan restauratie toe.
Op de luchtfoto uit 1964 zien we het openluchttheater met rechts op de voorgrond het voormalige zwembad, daarachter de tennisbanen met links de prachtige Mariakapel. Achter het openluchttheater zien we nog het dak van boerderij de Helmonder.
Er zijn veel verhalen te vertellen over de Lichtenberg. Voor de Stadsgidsen reden genoeg om een speciale wandeling te ontwikkelen over en rond het complex. Daarbij wordt het theater bezocht maar ook de Mariakapel, de Boostenzalen en boerderij de Helmonder. Onderweg vertellen we niet alleen het verhaal van de gebouwen, maar ook anekdotes over markante leraren en leerlingen van het BC van toen. Wie kent ze nog: de Bums, Judas, Piemeltje, Schatje, de Pukkel en andere (priester)leraren? 

In het kader van de Open Monumentendagen organiseren de Stadsgidsen op zondag 10 september om 14.00 uur een speciale Lichtenbergwandeling.

Interesse?
Meld je dan snel aan via info@stadsgidsenweert.nl want het aantal
deelnemers is beperkt tot maximaal 50.

Door Koos Neijnens i.s.m. Stadsgidsen Regio Weert
Reageren: info@stadsgidsenweert.nl
Bron: Beeldbank Gemeentearchief Weert