26 mei 2023 | Auteur: Arjanne van Voorst
Wacht niet te lang – ga aan de slag
Je hebt een oude woning die je wilt verduurzamen. Maar is dat mogelijk en betaalbaar? Albert en Marjolijn Kombrink uit Weert gingen aan de slag. Met succes! Ze zijn helemaal van het gas af én … hebben nu een ‘nul op de meter-huis’. Dat betekent dat ze net zoveel energie opwekken als ze verbruiken.
Albert (52) en Marjolijn (45) Kombrink wonen alweer 21 jaar in hun huis op Fatima. Het is een koophuis uit 1941. “Rotterdam was toen net gebombardeerd en voor dakloze mensen uit die stad werd het tuindorp Fatima in Weert gebouwd. Uiteindelijk hebben deze Rotterdammers er nooit gewoond”, zegt Albert die zelf in Rotterdam is geboren. Via een gezamenlijk kamp van de scouting leerde hij zijn vrouw Marjolijn uit Weert kennen. Beiden zijn nog steeds als vrijwilliger betrokken bij scouting St. Maarten op Fatima. Albert ergert zich aan de verspilling en het gemak waarmee spullen worden weggegooid. “Je kunt er nog zoveel mee maken. Grondstoffen zijn schaars. Daar moet je bewust mee omgaan. Zodat onze kinderen er straks ook nog gebruik van kunnen maken.” Voor Albert en Marjolijn was dat een extra reden om van het gas af te willen.
Rigoureuze verbouwing
Zo’n vier jaar geleden wilden Albert en Marjolijn meer ruimte op de slaapkamers creëren door er dakkapellen op te zetten. “Toen we het huis kochten, was een van onze voorwaarden dat het huis kon worden uitgebreid.” Zelf heeft Marjolijn ooit als meisje een piepklein slaapkamertje gehad. Dat wilde ze haar kinderen niet aandoen. Wat met de dakkapellen begon, groeide uit tot een rigoureuze verbouwing. Hierin nam het echtpaar ook meteen energiebesparende maatregelen mee. Zoals isoleren van spouw en dak en het leggen van zonnepanelen. Deze liggen verspreid over meerdere daken. “Vijf panelen pakken de ochtendzon, tien de middagzon en zes de avondzon. Zo wekken we over de hele dag energie op en kunnen we onszelf van stroom voorzien.” Een deel van de zonnepanelen ligt op de overkapping, die Albert zelf van resthout heeft gemaakt. “Het hout komt uit het atelier van de Weerter kunstschilder Jan Tullemans. Je ziet de verfstrepen nog op het hout.”
Albert is meubelmaker van origine en werkt als monteur en hoofd van de opleiding montage bij Trapinnovatie Expert in Roermond. Veel van de verbouwing heeft hij zelf of met hulp van vrienden gedaan. Jaren geleden zou dat nooit zijn gelukt. Door een tremor trilde Alberts linkerhand zo erg, dat hij geen rechte lijnen meer kon tekenen en werken bijna onmogelijk werd. In zijn hersenen zit nu een kastje die deze trillingen compenseert. In 2022 haalde Albert het RTL Nieuws met het plaatsen van de deep brain stimulation in zijn hoofd.
Alternatief voor cv-ketel
De cv-ketel? Die was twintig jaar oud en aan vervanging toe. Wordt het een nieuwe ketel, warmtepomp of airco’s? Albert verdiepte zich in van het gas afgaan. De keuze viel op vijf airco’s. Deze verwarmen het huis samen met een houtkachel die aan alle Europese wetgeving voldoet. “Een airco heb je al voor enkele honderden euro’s, terwijl je voor een warmtepomp al gauw enkele duizenden euro’s betaalt.” Daarnaast zorgt een boiler van 150 liter voor warm water in de douche en de keuken. Alle apparaten in huis worden op afstand aangestuurd met een Google home speaker. Albert doet het voor. Hij zegt: “Google, zet airco op 23 graden.” Prompt zie je de schuiven van de airco opengaan en wordt de lucht in de kamer verwarmd. De totale verbouwing kostte ca. 45.000 euro, waarvan ongeveer 20.000 euro voor het verduurzamen van de woning. Dat zijn flinke bedragen. Geld dat Albert en Marjolijn niet op hun bankrekening hadden staan. “We hebben onze hypotheek opengebroken. Aan de nieuwe hypotheek hebben we een bouwdepot van 45.000 euro gekoppeld.” Een bouwdepot is een lening waarmee je een verbouwing of verduurzaming van je huis kunt bekostigen. “Het betekende voor ons veel meer wooncomfort, zonder dat de netto kosten per maand omhooggingen.” Voorheen was het stel ongeveer 550 euro per maand aan energiekosten kwijt en nu bijna nul euro.
Warm zonder gas?
Een spannend moment was het daadwerkelijk afkoppelen en verwijderen van de gasleiding door Enexis. Zouden Albert en Marjolijn hun huis zonder gas warm kunnen houden en een warme douche kunnen nemen? Het antwoord is ja! “We wekken 6.500 kWh per jaar op en verbruiken 6.000 kWh. We houden zo’n 500 kWh over die we terug leveren aan het net.”
Albert en Marjolijn hebben twee adviezen. Wacht niet te lang. Ga aan de slag. Iedere dag die je wacht, wordt het duurder om te beginnen. De andere tip is om niet in fasen te werken, maar het in één keer te doen. “Je bent dan toch al bezig en het is voordeliger voor je hypotheek of lening die je afsluit.”
Gratis advies om je huis te verduurzamen
Loop binnen bij de Warm Wonen Winkel aan de Meikoel 3 in Weert. Of kijk op www.warmwoneninweert.nl en maak een afspraak voor een gratis bezoek aan huis door een van onze energiecoaches.