‘Vragen om hulp van het OKB is geen zwakte, het is juist een sterkte’

Al maanden liep de omzet van zijn bedrijf terug terwijl de kosten bleven stijgen. Hij was erg onrustig en sliep slecht. Durfde er ook met niet veel mensen over te praten en wilde niet dat hij als ondernemer zou falen. Maar rekeningen stapelden zich op en ook de belastingaanslag bleef onbetaald. Zijn accountant kon of wilde hem niet helpen en professionele hulp kon hij niet betalen. Hij kreeg allerlei fysieke klachten, zag geen licht meer aan het eind van de tunnel en plotseling stond de deurwaarder op de mat. Deze wees hem op het bestaan van het OKB. “Het wat?”, vroeg de ondernemer. “Het Ondernemersklankbord”, duidde de deurwaarder. 
Nu, anderhalf jaar later, is hij grotendeels uit de problemen en ziet hij weer toekomst voor zichzelf en zijn bedrijf. Het OKB dus. Het Ondernemersklankbord.

Team OKB Limburg (niet iedereen op de foto).

Al ruim 43 jaar bestaat deze organisatie, die in 1980 werd opgericht om ondernemers te begeleiden en te adviseren bij diverse vraagstukken. Het OKB bestaat uit ruim 300 adviseurs, waarvan 30 in heel Limburg, allen met ondernemerservaring. Het zijn oud-ondernemers, -managers of specialisten uit een specifiek vakgebied. Afhankelijk van de vraag of behoefte van de ondernemer wordt een passende adviseur gezocht van wie de expertise aansluit bij de hulpvraag. Het bijzondere is dat de kennis vrijwillig en belangeloos wordt gedeeld. Het OKB is objectief, heeft geen oordeel en zeker geen belang. Zij luisteren, nemen je als ondernemer serieus en kijken hoe problemen zijn op te lossen of hoe kansen zijn te verzilveren.

Voor elk vraagstuk is er een adviseur

Twee van deze adviseurs, beiden afkomstig uit Weert, zijn Hans Holtus en Karl-Heinz Löffelsender. Zij hebben ieder een andere achtergrond en zodoende verschillende expertises en kennisgebieden. Karl-Heinz: “De vragen van ondernemers zijn zeer divers. Dat kunnen financiële problemen zijn die ze zelf niet meer opgelost krijgen. Maar ook starters, pop-ups of bedrijven die willen uitbreiden of fuseren. Ook ondernemingen die gaan herstructureren of moeten reorganiseren kloppen bij ons aan. Voor alle vraagstukken hebben wij bij het OKB specialisten beschikbaar.” Zijn collega-adviseur Hans Holtus vult aan: “Wat je vraag ook is, jouw adviseur heeft verstand van zaken én ondernemerservaring. Het mooie is dat de inzet van het OKB gratis is. Wij als adviseurs doen dit werk vrijwillig en de organisatie wordt gesubsidieerd door het ministerie van Economische Zaken. Het OKB werkt ook samen met de Kamer van Koophandel, gemeentes, MKB en heeft goede afspraken met de Belastingdienst. Alles om groter leed bij ondernemers te voorkomen. Daarnaast zijn wij objectief en neutraal. Wij hebben geen winstoogmerk, zijn onafhankelijk en dus op de hand van de ondernemer. Met ons kunnen ze klankborden, vandaar onze naam. En klankborden is veel waard, terwijl het nu nog geheel gratis is.” Vanaf 2024 wordt er een kleine donatie gevraagd van 200 euro voor een heel traject.

Trek op tijd aan de bel, het voorkomt veel leed

Schaamtegevoel

Karl-Heinz: “Op dit moment is het merendeel van de vraagstukken gerelateerd aan financiële problemen waar ondernemers in terecht zijn gekomen.  Door de coronacrisis van de afgelopen jaren en de huidige problemen in Oekraïne en de gestegen energieprijzen, hebben veel ondernemers het moeilijk tot erg zwaar. Het is soms lastig om het hoofd boven water te houden. Wat we helaas te vaak ervaren is dat men te lang wacht met aan de bel trekken. Vaak wordt geprobeerd eerst alles zelf te doen om het probleem op te lossen. Of om het niet aan te kijken: de zogeheten struisvogelpolitiek. Maar helaas gaat het probleem niet vanzelf over.” Hans Holtus die al ruim vijf jaar adviseur is bij OKB, licht dit probleem verder toe: “Er is nog steeds een schaamtegevoel. Ondernemers vinden het heel lastig om te accepteren en toe te geven dat het slecht gaat. Terwijl het vaak door externe factoren komt. Maar wanneer ze té lang wachten worden de problemen vaak alleen maar groter. Daarnaast weten ze niet van het bestaan van onze organisatie. Dus ik wil hier ondernemers die op dit moment in financiële moeilijkheden zitten oproepen: Wacht niet tot het water je aan de lippen staat, maar klop aan.” 

Zoals eerder aangegeven zit niet elke ondernemer die hulp vraagt bij het OKB in zwaar weer. Wij helpen ook veel bij bedrijfseconomische vraagstukken, uitbreiden of verkopen. Of boekhoudkundige problemen. Groeistuipen. HR-onderwerpen en juridische vraagstukken. Door de diversiteit van specialisten kan het OKB op nagenoeg elk vlak hulp bieden.

Adviestraject

Hoe gaat zo’n traject in zijn werk? De aanvraag komt binnen op het hoofdkantoor van het OKB in Den Haag. Daar worden ze verdeeld over de regio’s. Na een intake wordt het probleem in kaart gebracht en er wordt direct gekeken welke adviseur(s) het beste ingeschakeld kan worden. Zij luisteren naar de ondernemer of het ondernemerspaar. Met elkaar wordt de situatie inzichtelijk gemaakt. Inzicht geeft ook aan welke vervolgstappen het beste gezet kunnen worden. Op deze manier kan een ondernemer een route bepalen die het beste past bij hem en zijn onderneming. Samen met de adviseur wordt dan het adviestraject besproken en organisaties of instellingen benaderd die de ondernemer kunnen bijstaan. De ervaring is dat het luisteren naar het probleem – het zogeheten klankborden – al vaak opluchting geeft bij de ondernemer. Hij draagt het niet meer alleen, hij maakt het bespreekbaar en er wordt met hem meegedacht. De gesprekken kunnen plaatsvinden bij de ondernemer thuis of op kantoor. Als dat niet gewenst is, gebeurt het elders. Maar wel face-to-face. Er zijn zoveel gesprekken als de ondernemer wil. Uiteraard is alles strikt vertrouwelijk. Het OKB heeft hiervoor enkele kernwaarden: integriteit, empathie, respect en onbaatzuchtigheid. Een adviestraject duurt zes maanden en kan naar behoefte meerdere keren verlengd worden met zes maanden.

OKB-adviseurs spreken de taal van de ondernemer

Doorgaan of stoppen?

Het loopt ook wel eens minder goed af. Daar heeft een ondernemer ook hulp en advies bij nodig. Hans: “Bij problemen is het doel dat de ondernemer er zo goed mogelijk uitkomt. Wanneer een bedrijf echt in een heel slechte situatie verkeert, wordt er door deskundigen beoordeeld of het bedrijf levensvatbaar is. Is dat niet het geval dan komt de vraag: Is het wel verstandig om door te gaan of is het wellicht beter om te stoppen? Ook in dat traject staan wij de ondernemer bij. We proberen de financiële schade dan zoveel mogelijk te beperken. We verwijzen naar professionele partijen voor eventuele vervolgstappen. Bijvoorbeeld naar de belastingdienst en naar de gemeente die bij kunnen staan met financiële regelingen. Want… de keuzes die je vandaag maakt, bepalen de toekomst van morgen.”Eensgezind sluiten de heren af: “Vragen om hulp is geen zwakte, het is juist een sterkte.”

De adviseurs Karl-Heinz Löffelsender en Hans Holtus.

Wil jij zzp’er worden?

Het aantal zzp’ers in Nederland groeit explosief. Jaarlijks starten er tussen de 120.000 en 140.000 Nederlanders een eigen bedrijf. En maar liefst 95% start als zzp’er. Waarom zijn er zo veel zzp’ers? Omdat zzp’er zijn leuk is! Je bent eigen ondernemer en je hebt veel vrijheden. Daar tegenover staan ook een aantal uitdagingen.

Denk jij er ook over om te starten als zzp’er, maar zoek je hulp voor zzp’ers? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij kunnen je helpen met al je zzp-vragen. Dus weet je nog niet precies wat er allemaal bij komt kijken? Welke voordelen en uitdagingen er zijn, waar je over moet nadenken voor je begint en wat je van tevoren moet regelen? Lees dan snel verder en als je nog meer vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op!

Tom Ridder, oprichter en directeur bij Solfelt

Als oprichter van Solfelt ben ik ontzettend trots op het harde werk van ons team en op alle mooie resultaten die zijn behaald.

We zijn nu drie jaar onderweg en hebben als startend (corona) bedrijf de nodige uitdagingen gekend. We zijn enorm blij met de hulp van het Stichting Ondernemersklankbord (OKB) en specifiek met Richard Kuipers, die ons helpt het overzicht te bewaren.

Sinds zijn hulp ervaar ik als ondernemer veel meer rust in mijn hoofd en ruimte om vol energie bezig te gaan met de volgende stappen.

Angelique Wilkinscreatief ondernemer Glitterland 

Als starter is het heerlijk om af en toe te kunnen sparren met een ervaren ondernemer die boordevol tips zit. Bij het OKB kan ik als starter hun kennis en expertise inzetten om de bouwstenen van mijn onderneming te leggen. Ik ben ze daar heel dankbaar voor, en in het bijzonder natuurlijk dankbaar voor mijn coach!

OKB
06-52 68 94 34
team-limburg@ondernemersklankbord.nl
www.ondernemersklankbord.nl