Voorkom dat u slachtoffer wordt van digitale fraude

Heb jij een vraag over de beveiliging van je computer, tablet of andere digitale diensten? Kijk dan op www.studeskweert.nl In verband met vakanties is de Studesk in de maanden juli en augustus gesloten. Vanaf september zijn wij u weer graag van dienst. Met het onderstaande artikel hopen we dat u zonder digitale problemen vakantie kunt vieren.

SMS-fraude

De afgelopen weken kregen we veel vragen over het zgn. flubot-virus dat via SMS verspreid werd. Met name op Android-telefoons. U krijgt een SMS van bijvoorbeeld UPS of DHL dat er een pakketje onderweg is. En of u even hun app wilt downloaden zodat u de zending kunt volgen. Vervolgens wordt u naar een nagemaakte site geleid waar u de app kunt ophalen. Maar eenmaal op uw telefoon stuurt de app allerlei gegevens van uw telefoon door naar criminelen. Uw contacten maar ook uw bankgegevens komen zo in verkeerde handen. Veel mensen zijn inmiddels slachtoffer geworden. Hoe voorkomt u dat? Door geen apps te downloaden van een website. Als het legitieme apps zijn, staan ze ook in de playstore van Google. Haal ze daar op en check via die app of het verhaal klopt.

Marktplaatsfraude

Maar wat we ook vaak tegenkomen is fraude via Marktplaats. Er zijn een aantal zaken die u in acht moet nemen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van oplichters:

  1. Verstrek nooit een kopie van een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart
    Om vertrouwen te wekken wordt er nogal eens het verzoek gedaan om ID’s uit te wisselen. Dat is zeer onverstandig, met de kopie of de scherm-opname kan heel eenvoudig ID-fraude worden gepleegd. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben zoals huurcontracten (wietplantage) bankrekeningen, leningen en telefoonabonnementen op uw naam. 
    Indien u hierdoor in contact komt met politie en justitie is het aan ux om aan te tonen dat u onschuldig bent en dat is met een beetje pech bijna niet te doen. Er is slechts een heel beperkte groep bedrijven die een kopie van uw ID mogen maken. En als het echt nodig is, gebruik dan de KopieID app van de overheid.
    Kijk hier voor meer informatie.
  2. Zorg voor sterke wachtwoorden en verander deze periodiek
    De vuistregel is heel simpel: Kunt u uw wachtwoord makkelijk onthouden? Dan kan een hacker hem makkelijk kraken! Zie ook ons eerdere artikel. Nog even in het kort.
    Wachtwoorden moeten het liefst zo lang mogelijk zijn, minimaal 16 tekens in een combinatie van grote en kleine letters, cijfers en bijzondere tekens. Beter nog zijn wachtzinnen: een.wachtzin.is.lang.en.makkelijk.te.onthouden.en.daarom.moeilijk.te.kraken
  3. Geeft nooit wachtwoorden of verificatiecodes af
    Hackers maken ook gebruik van social engineering. Op deze manier kunnen hackers met nepmails, SMSjes en telefoontjes proberen uw wachtwoorden of verificatiecodes afhandig te maken. Hackers krijgen dit voor elkaar omdat ze heel geraffineerd misbruik maken van angst, goedgelovigheid en vertrouwen. Geef deze wachtwoorden en codes echter nooit af. U moet uw wachtwoord alleen invullen op de originele Marktplaats website. Ziet u spelfouten, koppeltekens (-) of cijfers in de internetlink? Dan is het foute boel! Criminelen zijn echt heel brutaal, soms komen ze zelfs aan de deur om een bankpas “in naam van de bank” op te halen. Banken zullen nooit pasjes ophalen of aan u vragen deze op te sturen. Krijgt u de opdracht om een pas door te knippen? Knip dan altijd door de chip heen zodat de pas écht onbruikbaar wordt. 
  4. Gebruik tweefactor authenticatie voor de belangrijkste online-diensten
    Met tweefactor authenticatie maakt u accounts een heel stuk veiliger. Om dan nog in te kunnen loggen heeft u naast een gebruikersnaam en wachtwoord ook nog een extra code nodig. Deze code krijgt u meestal per SMS (minder veilig) of via een app zoals Google Authenticator (veilige optie).
    Wij adviseren dit sowieso altijd te doen op uw e-mailaccount. De e-mail is namelijk bijna altijd het centrale punt dat gebruikt wordt om wachtwoorden te herstellen via resetmails. Daarom wilt u ook zeker voorkomen dat hackers toegang krijgen tot uw mailbox.
  5. Controleer de betalingsmethode die wordt voorgesteld bij een aan- of verkoop
    Er zijn nog een aantal andere typen Marktplaatsfraude die betrekking hebben op het betaalverkeer zoals het gebruik van namaak bankapps en Tikkiefraude, waarbij er gevraagd wordt 1 cent over te maken. Door dit te doen geeft u uw gegevens echter door aan de oplichter en kunnen zij een bankrekening openen op uw naam of bankgegevens stelen. Voor meer informatie hierover om te voorkomen dat u slachtoffer wordt, kunt u terecht bij dit artikel van de consumentenbond.

Wifi in het buitenland

Gaat u in het buitenland op vakantie. Maak dan zo min mogelijk gebruik van een openbare wifi in een restaurant of op een camping. Soms is dat lastig maar zorg er in ieder geval voor dat uw vertrouwelijke zaken zoals uw banktransacties via uw 4G-verbinding doet en niet via de Wifi. De beveiliging van die openbare netwerken is vaak slecht en kwaadwillenden kunnen dan eenvoudig meekijken op uw telefoon.

Wij wensen u een prettige vakantie.

Het Studesk Team

De Studesk is een initiatief van de gemeente Weert, Gilde Opleidingen en het Expertisecentrum Cyberweerbaarheid. Het wordt financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van J&V en de Provincie Limburg.