Vierde grote project van Trix Reintjens

Uitvoering Roméo et Juliette door voornamelijk jongeren

In maart 2020 repeteerde een grote, enthousiaste groep druk voor de uitvoeringen van de musical Roméo et Juliette eind april 2020. Op zondag 15 maart 2020 werd de eerste lockdown afgekondigd. Alle repetities werden geschrapt en de uitvoeringen gecanceld. Bijna twee jaar heeft de groep moeten wachten op een nieuw groen licht. Sinds enkele weken zijn de repetities weer opgepakt en staan de nieuwe uitvoeringen gepland. Ondertussen is een aantal deelnemers gestopt (verhuizing, studie, gezinsuitbreiding) en moesten enkele nieuwelingen worden ingepast. Ook is de organisatie door corona met extra kosten geconfronteerd. Ik mocht een repetitie bezoeken en was onder de indruk van ieders drive.

Op zoek naar veiligheid

Er hangt een gezellige sfeer op deze zonnige zondagmiddag in Buurthuis Moesel in Weert. Het gezelschap van meer dan 50 muzikanten, zangers en dansers gebruikt sinds begin maart de ruimte voor de gezamenlijke repetities in aanloop naar de drie uitvoeringen in het Munttheater eind april. Een grote saamhorigheid is voelbaar tussen de veelal jonge deelnemers. Zij werken gezamenlijk aan de musical Roméo et Juliette. Wederom een grote productie van Trix Reintjens. De vierde alweer.
Trix is geboren in Altweerterheide en speelt vanaf haar negende accordeon. Ze studeerde aan het conservatorium docerend- en uitvoerend musicus klassiek accordeon. Ze richtte een accordeonensemble op dat regelmatig optreedt. Naast het spelen en dirigeren heeft ze zich de laatste jaren steeds meer toegelegd op het bewerken en arrangeren. Haar muzikale ambitie en drive hebben ertoe geleid dat Trix in 2014 haar eerste musical presenteerde. Met een compleet nieuw gezelschap van musici, zangers en dansers bracht zij de bewerkte musical Chess op de planken van het Munttheater. Twee jaar later gevolgd door de West Side Story en in 2018 was het de zeer indringende uitvoering van Les Misérables die door haar bewerkt en gepresenteerd werd. En nu staat de volgende productie in de steigers: Roméo et Juliette.

De dames achter de uitvoeringen: Rita Scheffers, Trix Reintjens, Carin Rosbergen en Annelies van Kempen.

Professionele aanpak

Het orkest bestaat uit accordeonisten, aangevuld met slagwerkers, blazers, basgitarist en toetsenist. Een compleet orkest van 17 personen speelt de arrangementen die door Trix bewerkt zijn en op het niveau van de muzikant zijn herschreven. Uit drie bestaande koren zijn ruim 20 amateurzangers en -zangeressen geselecteerd die gezamenlijk het jongerenkoor en de solisten voor deze musical vormen. Dit koor staat onder de zeer deskundige leiding van Rita Scheffers die ook de andere musicals van Trix Reintjens muzikaal begeleidde. Om het geheel te visualiseren verzorgt een tiental jonge dansers met dans en toneelspel het specifieke karakter van Roméo et Juliette. De dansers staan onder leiding van de choreografen Annelies van Kempen, Fauve Schelfhout en Lisa Verhees. Totaal bestaat de groep uit ruim 70 enthousiaste en betrokken liefhebbers die gezamenlijk werken naar de finale: de drie uitvoeringen in het theater.

Lat ligt hoog

De regie van het stuk is ook deze keer in handen van Carin Rosbergen. Zij is al voor de vierde keer de steun en toeverlaat van initiatiefneemster Trix. Gezamenlijk met Rita en Annelies hebben deze artistieke vrouwen tijdens de repetities de touwtjes stevig in handen. Carin: “Er wordt zeer serieus gewerkt. De lat ligt hoog want we streven een bepaald niveau na. Het stuk is al over de hele wereld gespeeld. Deze romance tussen twee geliefden wordt gedwarsboomd door de rijke en invloedrijke families van Roméo en Juliette. Deze Italiaanse families voeren al jarenlang een strijd vanuit het verleden en willen niet dat deze liefde doorzet. Het is best een universeel stuk met een essentie die van alle tijden is. En dat terwijl het al meer dan 400 jaar oud is. De teksten zijn allemaal in het Frans, wat het voor de jeugd niet makkelijker maakt. “Om het publiek tijdens de voorstelling mee te nemen in het verhaal wordt er met een tekstbalk toegelicht waar de scènes over gaan”, legt de ervaren regisseur uit.

“De afgelopen maanden hebben de zangers (veelal digitaal), de muzikanten en de dansers apart gerepeteerd. Nu we samen verder gaan móeten we wel gedisciplineerd te werk gaan. Gedisciplineerd maar wel met plezier. Dat stimuleert en bindt”, aldus Carin Rosbergen.

Jeugd stimuleren

De producties die Trix uitvoert worden geproduceerd door de stichting ‘De jeugd heeft de toekomst’. Deze staat onder voorzitterschap van haar partner Louk Reintjens. “Ons doel is om jeugdigen aan te moedigen tot het uitoefenen of bijwonen van culturele activiteiten of bijzondere evenementen. Dat klinkt officieel, maar onze uitvoeringen passen daar perfect in. We willen hiermee de talenten van de jeugd op het gebied van zang, dans en muziek laten groeien en ontwikkelen en ze steeds weer nieuwe ervaringen op laten doen. Voor deze doelstelling zijn we erin geslaagd om – na veel omwegen en formulieren invullen – bij meerdere instanties subsidies te krijgen (zie kader). Dat geld is hard nodig want we werken met een begroting van ruim 60.000 euro. Onze eigen stichting staat garant om het te doen slagen.” Naast de financiële verantwoordelijkheid zorgt Louk voor alles achter de schermen: marketing, theater, planning, organisatie, catering en promotie.

Enthousiaste deelnemers

De jeugd waar het allemaal om draait is die middag erg gedreven en fanatiek bezig wanneer de repetities begonnen zijn. Het herhaaldelijk stopleggen door de muzikaal leider of de regisseur geeft aan dat er kritisch gewerkt wordt. Wat vinden de jongeren zelf van deelnemen aan dit project? Ik vroeg het Cis Leveau en Kim Scheper, zie hiernaast.

Cis Leveau is 18 en speelt deze musical voor de tweede keer mee. Hij zit nog op school en komt uit een zeer muzikale familie. Vader speelt saxofoon, moeder hobo, broer trombone en zus dwarsfluit. Cis zelf speelt altsaxofoon. “Mijn moeder heeft de vorige musicals ook meegespeeld en ik was zo onder de indruk van de uitvoering dat ik zelf naar Trix ben gestapt om te vragen of ik ook mee kon spelen. Ik ben lid van de kerkelijk harmonie St. Joseph 1880 en heb dus de nodige ervaring op een hoog niveau. Het samenwerken aan zo’n grote productie is geweldig. Het is een mooi stuk met prachtige muziek waar ik trots op ben dat ik mee mag spelen. Heb er ook super veel zin in.”

Kim Scheper (32) deelt de mening van Cis. “Ik kom uit Swartbroek en zing al vanaf 2006 in het koor Cantarella van Rita Scheffers. Voor deze musical werden zangers gezocht die ook gedeelten willen acteren. Dat leek me zo leuk dat ik me heb aangemeld. We zijn tijdens corona eerst digitaal en vanaf begin van het jaar weer fysiek begonnen met de zangnummers. Ze zijn allemaal in het Frans, maar ik leer vrij gemakkelijk, dus dat was niet zo’n probleem. Omdat er in de musical geen dialogen zijn, moeten wij als koor ook de liederen visualiseren en uitbeelden. Ook daarin worden we begeleid en gecoacht. Overdag werk ik in de geitenboerderij in Stramproy en kan tussen de geiten goed de liedjes zingen om zo te oefenen. Het is een erg leuke groep en om op deze manier samenwerken met een groot orkest en met dansers is erg leerzaam.”

Ontwikkelen

Roméo et Juliette is de vierde musical die door Trix Reintjens wordt gepresenteerd. Letterlijk en figuurlijk een prachtig podium voor jong talent. Trix: “Door deze meerjaarlijkse reeks biedt de serie de kans aan de aanwezige talenten om door te groeien en zich te ontwikkelen op hun eigen gebied. Ik heb musici, dansers en zangers die al jaren meedoen enorm zien groeien. Maar zonder de stichting en de financiële bijdragen is een dergelijke grootschalige productie niet mogelijk. Op deze manier verrijken we het culturele leven in Weert, maar helpen we de jeugd ook om zich te ontwikkelen en een brede culturele basis mee te geven. En het is heerlijk om dat te stimuleren.”

Of er nog een volgend project op stapel staat? “Ik weet het nog niet”, geeft Trix eerlijk en een beetje nederig toe. “Ik heb wel nog ideeën en plannen, maar dat gaat dan iets heel anders worden. Iets meer naar de klassieke kant. Maar dat zou dan pas in 2024 zijn. Laten we eerst dit maar eens goed afronden en er een fantastische week van maken in het Munttheater met drie geweldige uitvoeringen. Ik hoop dat alle deelnemers er net zo van kunnen genieten als ik ga doen.”

Roméo en Juliette wordt uitgevoerd op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april.

Meer info en tickets op www.romeoetjuliette.nl of www.munttheater.nl

De uitvoeringen van Roméo et Juliette in het Munttheater zijn mogelijk dankzij subsidies van de gemeente Weert, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Provincie Limburg, Provisus Stichting St. Jozef, Rabobank, Samenfonds 0495, Stichting Jo Bergmans Vermogensfonds, VSB Fonds en uiteraard de Stichting De jeugd heeft de Toekomst.