28 oktober 2023 | Auteur: Ton Adriaens
Verpreutsing?
Voor een reünie was ik op zoek naar een bepaalde foto uit de jaren ‘70. Oude albums doorbladerend viel mij op dat op de foto’s van strandvakanties alle vrouwen topless lagen te zonnen. Dat zou nu echt niet meer kunnen: te shockerend. Ook in ons progressieve landje is er sprake van verpreutsing. Er is een taboe op bloot ontstaan en er wordt steeds spastischer op naaktheid gereageerd?
Van een kleuter die lekker in zijn blootje in een badje staat te spetteren worden op tv de billetjes geblurd. De Deense kinderserie ‘John Dillermand’ (John Piemelmans) gaat over een rood-wit gestreept animatiepoppetje van klei dat allerlei capriolen uithaalt met de langste piemel van de wereld. Dat veroorzaakte nogal wat ophef. Mag deze serie ook in Nederland op tv?
Steeds meer voetballertjes douchen in hun onderbroek. Borstvoeding geven in het openbaar? Er wordt al snel schande over gesproken. Scholen komen met kledingvoorschriften voor meisjes.
Vorig jaar besloot het gemeentebestuur van Purmerend enkele kunstwerken van een expositie te verwijderen omdat er blote vrouwenborsten op te zien waren. Facebook censureerde zelfs een foto van het beeld van de Romeinse god Neptunes vanwege naaktheid.
Waar komt deze preutsheid vandaan?
Krijgen religieuze zedelijkheidsnormen de overhand? Is de seksualisering van naakt doorgeslagen? Zijn grensoverschrijdende zaken als ongewenste intimiteiten, het doorsturen van naaktfoto’s, dickpics etc. het gevolg van de vrije moraal uit de jaren ’70 of net een uitvloeisel van de huidige verkrampte zedelijke normen?
Ine Vandervelden
De verpreutsing in de wereld van erotische toys gaat op en neer. Het taboe ging er in de loop van de jaren geleidelijk vanaf en de mensen werden er steeds opener over. Toch komt het de laatste tijd weer terug in de taboesfeer, althans voor velen.
Zo was vorig jaar een groot bedrijf in de seksspeeltjesindustrie plotseling niet meer welkom op de International Consumer Electronics Show. En dan te bedenken dat hetzelfde bedrijf in 2018 nog met een speciaal ontworpen speeltje, de Osé, dat is een seksspeeltje voor vrouwen dat gebruikmaakt van micro-robotica, de Innovation Award in ontvangst mocht nemen. Die prijs wordt altijd uitgereikt aan een van de beste robots op de beurs, maar werd ietsje later weer ingetrokken. Zo zou het seksspeeltje ‘immoreel en ongepast zijn en niet passen bij het imago van de Consumer Technology Association (CTA)’, de organisatie achter de Consumer Electronics Show. Het was een opvallende beslissing aangezien er andere jaren wél seksspeeltjes welkom waren op de beurs.
Ook wij als bedrijf merken vaak bij aanmelding voor deelname aan een beurs dat mensen huiverig zijn en in die taboesfeer blijven hangen. Daarom is de onlinewereld van erotisch shoppen ook zo extreem groot.
Emmy Petit
Emmy Petit (60), administratief medewerker (niet op de foto)
Iedere aanwijzing voor grensoverschrijdend gedrag en iedere ongewenste intimiteit is er een teveel. In de media worden we regelmatig geconfronteerd met gruwelijke gebeurtenissen waarvan kwetsbare personen, vaak kinderen, het slachtoffer werden en die tot ernstige trauma’s kunnen leiden. Dat had natuurlijk nooit mogen gebeuren!
Het tonen van bepaalde foto’s of videobeelden kan al reacties uitlokken die de grenzen van fatsoen overschrijden of mensen aanzetten tot grensoverschrijdend gedrag. Dat is ook de reden waarom social media ervoor kiezen dergelijke afbeeldingen meteen te verwijderen.
Ik heb er begrip voor dat blote billen van een kind op een foto of op tv worden bedekt. Dat is toch een kwestie van respect voor privacy. De Deense kinderserie John Dillermand vind ik te gortig en dus niet kunnen.
Maar om er schande van te spreken als je graag topless zont of als een moeder in het openbaar borstvoeding geeft, dat vind ik te ver gaan. We kunnen het een niet met het ander vergelijken.
Bloot uit den boze? Zolang we respect hebben voor elkaar, we de juiste normen en waarden hanteren, weten wat in welke situatie wel of niet aanvaardbaar is, moet ‘bloot’ gewoon kunnen.
Maureen van den Berk – de Jong
Ik denk niet dat er in ons land sprake is van verpreutsing. Er hebben zich wel veel maatschappelijke veranderingen voorgedaan. We zijn een multiculturele samenleving geworden.
Ook de technologische ontwikkelingen, en dan met name de komst van internet en de sociale media, hebben invloed op ons gedrag. Daardoor zijn we ook andere waarden en normen gaan hanteren in de beoordeling van mensen.
Het gaat dus niet om verpreutsen maar om aanpassen aan de omgeving, aan bevolkingssamenstelling en aan taboes. We houden meer rekening met de opvattingen van anderen. Mogelijk dat er mensen zijn die daar moeite mee hebben en het daarom maar op ‘verpreutsing’ gooien.
Persoonlijk heb ik geen moeite met naaktheid. Het gaat om waar, wanneer en onder welke omstandigheden. Je hoeft er niet als een non bij te lopen maar gepast gekleed naar het werk of naar school gaan is wel wenselijk.
Van de andere kant geldt: Je mág ergens naar kijken maar je moét dat niet. Laat een ander in zijn waarde.
Voor wat betreft de grensoverschrijdende zaken zou ik willen zeggen: In mijn ogen zijn het mensen die zich, zowel op internet als fysiek, niet kunnen beheersen. Dat is een persoonlijke karaktertrek.