Verduurzaam je huis in stapjes

Je huis verduurzamen is niet niks. Waar moet je beginnen, wat is zinvol en hoe pak je het aan? Die vragen stelde ook de in Weert geboren Bep Bocken. Ze is getrouwd met kinderboekenschrijver Bas Rompa. Sinds 1995 wonen ze in een rijtjeshuis aan de Limburglaan in Weert. “Het is fijn als je dan gebruik kunt maken van de deskundigheid en onafhankelijkheid van de energiecoaches van Warm Wonen in Weert. Ik ben blij dat zoiets bestaat.”

Zaadje

Bep en Bas hebben hun huis uit bouwjaar 1961 in etappes verduurzaamd. Het initiatief voor alle maatregelen komt vooral van Bep. “Als ik iets hoor over bijvoorbeeld isolatie, HR++ glas of kunststof kozijnen dan is het zaadje geplant en ga ik ermee aan de slag.” Dat begon al bij de koop van het huis in 1995. “Er zat toen nog het originele dunne bouwglas in de ramen. Dat hebben we beneden meteen vervangen door thermopane glas, oftewel oud dubbelglas en een aluminium kozijn. Qua geluidsoverlast scheelde dat enorm.” Inmiddels is dat achterhaald qua energiebesparing en qua geluidsoverlast. Binnenkort vervangen Bep en Bas het door HR++ glas en een kunststof kozijn.

Dakisolatie

Acht jaar geleden pakte Bep de ramen boven op de slaapkamers en de badkamer aan. Ook daar kwam HR++ glas in. In 2020 waren het dak en de zolder aan de beurt. “We hebben een timmerman in de arm genomen, die de oude, dunne isolatie en puin dat er nog lag, heeft verwijderd.” Tegen het dak kwam isolatie van glaswol en netjes afgewerkt met Agnes-platen. Tegelijkertijd verbreedde de timmerman het dakraam en monteerde hij schuifwanden op rails aan de zijkanten. Wanneer het huis in 2021 aan de buitenkant een lik verf nodig heeft, ontstaat bij Bep het idee om de keukendeur en het grote raam ernaast te vervangen door kunststof kozijnen met HR++ glas. “Kunststof kozijnen hoef je nooit meer te verven. Dat scheelt tijd en als je het laat schilderen veel geld. Geld dat je nu in het verduurzamen van je huis kunt steken.” 

Warm Wonen in Weert

In 2021 werkte Bep, die inmiddels met pensioen is, nog bij Bibliocenter in Weert. Tijdens de Duurzaamheidsweek hield Frans van Tuel, projectleider van Warm Wonen in Weert, een presentatie over energie besparen. Hij benadrukte het belang van isoleren. Frans: “Je moet eerst isoleren om daarna van het gas af te kunnen.” Beps interesse was gewekt. Frans stelde voor om bij haar langs te komen voor een gratis energieadvies op maat. “Het was een fijn gesprek en ging over de dikte van isolatiemateriaal, de voordelen van HR++ glas en hoe je in aanmerking kunt komen voor subsidies.” Later heeft Frans nog geholpen bij het invullen van de subsidieaanvraag.

Energiecoach

Na de eerste prettige ervaring met Warm Wonen in Weert bezocht Bep de winkel aan de Meikoel. Ze wil informatie over vloerisolatie en in het bijzonder Tonzon, dat werkt met luchtkussens en warmte reflecterende aluminiumfolie. In de winkel lag een voorbeeldstuk. Daarnaast bood de medewerker aan een afspraak te maken met een energiecoach. “Het kan even duren, werd me verteld, maar dat viel reuze mee.” Aan de energiecoach vertelt Bep haar plan om de kruipruimte onder de vloer te gaan isoleren. Verder wil ze het grote raam aan de voorkant vervangen door kunststof kozijnen en HR++ glas. Met z’n tweeën lopen ze door het huis. De energiecoach geeft praktische tips om zelf nog meer energie te besparen. Zoals folie plakken achter de radiatoren. “De energiecoach is onpartijdig en omdat hij niks aan je wil verkopen, is het fijn om van hem of haar advies te krijgen.” 

Rekensom 
Isolatie zolder/dak met glaswol incl. verwijderen oude isolatie, schuifwanden en vergroten dakraam  
€ 10.000

achterkant nieuwe kunststof kozijnen en ramen, deur met HR++, hor (deur) en vensterbank binnen en buiten  
€ 7.000 

vloerisolatie TonZon thermokussens
€  1.900 

Totaal: € 18.900 

Subsidie: 
HR++ glas en isolatie zolder € 1.250 
Totale investering € 17.050

Energieverbruik
Jaar aug.2019/aug.2020 aug.2021/aug.2022 aug.2022/aug.2023

Elektriciteit 1800 kWh 1791 kWh 1799 kWh
Gas 1400 m3 1051 m3   732 m3

Drijfveren

Bij het verduurzamen van de woning spelen comfort en geluidsoverlast voor Bep een grote rol. Dat je daarmee energie bespaart, is extra. “Ik kan niet goed tegen verspilling. Gooi niet alles weg. Gun iets een tweede of derde leven. Dat geldt niet alleen voor een stoel, maar voor alle grondstoffen die we uit de aarde halen. Wat ik kan bijdragen aan het verminderen van het energieverbruik, doe ik. Ook al is het soms een druppel op een gloeiende plaat. Of zoals ze in het Weerter dialect zeggen: “Det beschutj ‘r neet aan.” Mijn advies: verduurzaam je huis in stapjes. Combineer het met groot onderhoud aan je huis, want het zijn best grote uitgaven.” 

En de zonnepanelen en warmtepomp, wanneer komen die? “Als het isoleren klaar is en de overheid meer duidelijkheid geeft”, antwoordt Bep Bocken.