Veiligheid gaat boven alles bij Bospop

Tekst: Nicky Fischer

Vorig jaar maakte Bospop headlines… In dit geval niet met hun headliners, maar wel met het moedige besluit om, gezien het voorspelde noodweer dat in aantocht was, de laatste festivaldag af te gelasten. De risico’s waren gewoon te groot om de veiligheid van bezoekers, medewerkers en artiesten te waarborgen. Het was de allereerste keer in het bestaan van het festival, dat zo’n zware beslissing genomen moest worden en het was ongetwijfeld de moeilijkste beslissing in de hele geschiedenis van Bospop, maar het was wel de enig juiste beslissing.

Veiligheid bij Bospop

Bij Bospop is veiligheid heel belangrijk. Er is een groot team dat hieraan werkt bij de voorbereidingen van het festival. Het team voert van tevoren een risicoanalyse uit om te kijken welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Bospop probeert die risico’s zo veel mogelijk te beperken, zodat bezoekers een fijne tijd kunnen hebben zonder zich zorgen te hoeven maken over hun veiligheid.

Het team staat onder leiding van Veiligheidscoördinator Marc Tubée. Marc wordt ingehuurd door Bospop om de veiligheid in goede banen te leiden. Op de vraag wat een Veiligheidscoördinator precies doet, geeft Marc aan:  “Het organiseren van veiligheid voor zo’n groot festival als Bospop kost veel voorbereiding. We kijken naar beveiliging, medische diensten, brandveiligheid en crowd-management. Ook zorgen we dat we goed samenwerken met de vrijwilligers van Bospop, dat er soepele communicatie via de portofoons plaatsvindt en dat we duidelijke camerabeelden hebben voor de monitoring van het terrein. Het is altijd een uitdaging om zoveel mensen, vergelijkbaar met een kleine stad, veilig op een tijdelijk festivalterrein te huisvesten.”

Bospop heeft een meldkamer waar 24 uur per dag de situatie op het festival wordt gemonitord. De verschillende interne veiligheidsdiensten zitten hier samen om snel te kunnen reageren op potentieel onveilige situaties en er is nauw contact met de hulpdiensten zoals de politie, brandweer en de GGD. “De beveiliging is een van de onderdelen waar het publiek het meest mee te maken krijgt”, zegt Marc. “Enerzijds gaat het om het inzetten van voldoende beveiligingspersoneel om de veiligheid van het festivalterrein, de artiesten en de bezoekers te waarborgen. Anderzijds heb je de veiligheidscontroles. Daarbij horen het uitvoeren van een grondige fouillering van bezoekers bij de ingangen, inclusief tassencontroles om verboden items die op het terrein gevaarlijk kunnen zijn, te weren.” 

“Als organisatie van Bospop willen we dat onze bezoekers goed geïnformeerd zijn en daarom communiceren we in de aanloop naar Bospop via allerlei kanalen. Bijvoorbeeld de weersverwachting tijdens de showdagen om de gasten te stimuleren om ook zelf voor hun veiligheid te zorgen door het drinken van voldoende water en het insmeren tegen verbranding” geeft Marc aan. 

Gelukkig staat er een goed medisch team klaar om te helpen als er toch iets misgaat. Bospop heeft twee medische posten op handige plekken, zodat er snel hulp is bij noodgevallen of kleinere verwondingen. 

Een laatste belangrijk punt om aan te stippen is de brandveiligheid. Met veel eettentjes en foodtrucks op het festival is het nodig om maatregelen te nemen om brand te voorkomen. Bospop heeft ook een speciale wagen met een blusinstallatie. Deze ‘gator’ wordt bestuurd door getrainde brandwachten die meteen een klein brandje kunnen blussen. Zo is het festival voorbereid op brand en kan er snel gehandeld worden als het nodig is.

BOSPOP 2024: 12-13-14 juli

Alle info vind je op www.bospop.nl