20 juli 2022 | Auteur: Désiré Kappert
Veelzijdige gitaarspeler inspireert veel liefhebbers
‘De liefde voor gitaarmuziek op veel manieren overdragen’
Hij is een zeer veelzijdige muzikant, componist, schrijver en docent. Zijn leven bestaat grotendeels uit muziek en wat daarmee te maken heeft. Daarnaast is hij ondernemer en leeft van wat ooit begon als zijn hobby. Een nadere kennismaking met Barend Tromp.
Van playbackshow naar conservatorium
We spreken Barend in zijn woning op Leuken. De kamer ademt volop muziek, met een open studio, veel soorten gitaren en enkele sitars, het instrument waarop Barend inmiddels specialist is in ons land. Ook spreekt hij vol passie over zijn muzikale leven. Dat begon al in zijn jeugd. Barend (51): “Ik deed wel eens mee aan playback-wedstrijdjes op school waar ik de act van Kiss nadeed. Mijn vader had dan een gitaar gemaakt waarmee ik helemaal losging. Al op jonge leeftijd begon ik akoestische gitaar te spelen. Ging naar de muziekschool in Weert waar Peter Gerits mijn docent was. Hij stimuleerde me en daagde me ook uit. Op mijn 15e ging ik ook in bandjes spelen, hardrock en later de wat progressievere rock. Daarin speelde ik ook de basgitaar. In die tijd zat ik op het Bisschoppelijk College en realiseerde ik me steeds vaker dat mijn toekomst in de muziek zou liggen. Ik wilde graag naar het conservatorium en na mijn middelbare school ben ik daar terecht gekomen. Zowel in Maastricht en Tilburg heb ik die mogen volgen en studeerde ik af als klassiek-gitarist. Daarna ben ik naar de Universiteit van Amsterdam gegaan waar ik ben afgestudeerd als muziekwetenschapper.”
De sitarmuziek van opa
Barend zit duidelijke op zijn ‘praatstoel’ en vervolgt: “Na het conservatorium heb ik de sitar ontdekt. (Een sitar is een snaarinstrument uit Noord-India met een zeer typische klank. Het instrument heeft behalve vier melodiesnaren en drie ritmesnaren, ook elf tot dertien resonantiesnaren.-red.) Ik maakte kennis met het instrument via platen van mijn opa. Hij draaide vaak LP’s van Ravi Shankar, een internationaal bekende Indiase musicus en sitar-virtuoos. Hij heeft gespeeld op Woodstock en later nog met de Beatles, waarbij ook George Harrison bij hem sitar studeerde. Dat instrument bespelen was in het begin erg lastig. Ik heb drie jaar les gehad van een lerares in Amsterdam en heb een half jaar in India gewoond waar het instrument heel populair is. In India had ik elke dag les van 8.00 tot 20.00 uur. Daar leer je heel veel technieken die ik nu in mijn muziek kan toepassen.”
Studio in woonkamer
Barend schrijft zijn eigen nummers. In 2021 bracht hij zijn eerste soloalbum uit, waarop hij zelf alle instrumenten bespeelde. “Die heb ik opgenomen hier in mijn eigen studiootje, lekker in mijn woonkamer. Ik kan zo vanaf de bank mijn studio inrollen. Zo beperk ik ook de kosten voor een album. In september van dit jaar verschijnt mijn tweede album, ook hierop allemaal nummers die ik zelf geschreven heb en alle instrumenten zelf heb ingespeeld. Wel zijn er vier drummers bij betrokken die allen meerdere nummers hebben meegespeeld. Het is een combinatie tussen progressieve rock, funk en jazzrock, met daarin veel Indiase invloeden. En heel bijzonder voor mij is dat mijn muzikale held Michael Manring, een internationaal bekende bassist hierop meespeelt. Ik heb enkele van mijn nummers naar hem toegestuurd in Amerika, die hij zo interessant vond dat hij een baspartij heeft ingespeeld. Dat vond ik zo bijzonder en daar ben ik ook erg trots op.”
Doceren
Naast muziek maken, muziek schrijven en opnemen heeft Barend zijn handen ook vol aan het lesgeven. Op de muziekschool in Valkenswaard geeft hij drie dagen per week les en zelf heeft hij ook een muziekschool aan huis waar hij privéles geeft. “Hier heb ik met name wat oudere leerlingen, van alle niveaus. De mensen zijn enthousiast en fanatiek, wat wel nodig is want goed spelen is ‘allesbehalve eenvoudig’, maar je leert wel al snel enkele akkoorden en je kunt dan al een melodie spelen”, legt Barend uit.
Festivals
En een muzikant wil natuurlijk het liefste zelf ook spelen. Barend doet dat in allerlei formaties. “Zo heb ik sinds kort een nieuw project met saxofonist Lennard Gillissen, ‘Low Blow’. Daarnaast trek ik met mijn broer langs festivals. Onder de naam BMI Goes India spelen we (soms samen met een Indiase zanger) in diverse landen in Europa. In augustus bijvoorbeeld op een groot festival in Polen. Met dit trio brengen we een soort van Indiase Goa trance.
Kennis delen
Zijn muzikale kennis deelt hij al jaren door artikelen die hij schrijft voor het tijdschrift De Bassist. Maar Barend is ook bezig met de afronding van twee basgitaarboeken ‘Next Level Slap Bass’ over nieuwe ‘slap-technieken’ voor gevorderden. Een techniek mede bekend van Mark King van Level 42. Barend: “Het is een specialistisch boek met 140 muziekstukken erin. Ook is er een website en video’s met voorbeelden en lesmateriaal. Zo wil ik de liefde en mogelijkheden van het basgitaar spelen verder uitdragen”, sluit de muzikale duizendpoot af.
Stream en download het album op Bandcamp
Bekijk hier de videoclip van BMI Goes India