1 april 2023 | Auteur: Monique Lempens
Van tussen de koeien en de schoolbanken naar (re)creatief ondernemerschap
Je ziet het steeds vaker: een boerenbedrijf dat een andere bestemming krijgt. Een nieuwe (re)creatieve invulling van mooie locaties midden in de natuur. Zo ook Hoeve Lieshout: het melkveebedrijf van de familie Bovend’eerdt is nu een fiets- en wandelcafé met camperplaats. Ik ging op bezoek bij Hans (50) en Kristel (45) Bovend’eerdt-Reemersen, hun dochters Maud (17) en Noor (15), benieuwd naar hun verhaal en hoe zij gekomen zijn tot een nieuwe invulling van hun bedrijf.
Hoeve Lieshout
Het zonnetje schijnt als ik begin maart het erf oploop. Het terras staat er al gezellig bij, uitnodigend voor de vele passanten. Hoeve Lieshout op de Breijbaan in Weert is het ouderlijk huis van Hans. Zijn vader had een melkvee- en varkenshouderij, gecombineerd met akkerbouw. Na zijn opleiding heeft Hans eerst 11 jaar in loondienst gewerkt, als adviseur in de landbouw en bij de Rabobank. Daarna heeft hij samen met zijn ouders het bedrijf gerund. Kristel komt uit Nederweert en heeft als leerkracht gewerkt op basisschool De Bongerd en later als directeur bij IKC de Kerneel.
Fietsen in plaats van koeien op het erf
Toen Hans in het bedrijf kwam, is er eerst geïnvesteerd in de renovatie van het bedrijf om uit te kunnen uitbreiden van 70 tot 140 koeien. De bouw van een nieuwe koeienstal en twee melkrobots was de kers op de taart. Zo’n investering betekent wel altijd een lang en vaak vermoeiend traject van vergunningaanvragen. “Om te voldoen aan alle wet- en regelgeving word je als agrarisch ondernemer constant uitgedaagd”, geeft Hans aan. “Toen de nieuwe fosfaatwet kwam, moesten we terug naar 90 koeien en dat was voor ons bedrijf geen rendabel uitgangspunt. Hoeve Lieshout was al een fietsstoppunt voor een kop koffie of frisdrank. Omdat we onze gasten ook een biertje wilden aanbieden, hadden we (hetzij met een jaar vertraging) inmiddels ook een horecavergunning. Op de uitbreiding naar een fietscafé heb ik me gefocust in de periode dat we besloten om te stoppen met het agrarisch bedrijf.”
Hans praat er wat vlug overheen, maar stoppen was geen makkelijke keuze en ik zie dat dit hem nog steeds raakt. Hoe was dit voor jou Kristel? “De beslissing om te stoppen heeft mensen wel gechoqueerd. Onze nieuwe stal was net in gebruik en de resultaten waren beter dan we vooraf hadden durven verwachten. Daar krijg je dan veel vragen over. Maar ik heb Hans altijd gesteund.
Van negatief sentiment naar veel waardering
“De eerste zomer dat ons fietscafé open was, liep het meteen erg goed. We ontvingen veel positieve reacties”, vervolgt Kristel. “We wisten nog niet precies welke invulling we aan de ruimte op en in het bedrijf gingen geven, maar omdat Hans toch thuis was, hebben we meteen wat extra tafeltjes op het terras gezet.” Hans z’n dagen werden goed gevuld met het reilen en zeilen van het fietscafé. De positieve sfeer die de gasten meebrachten, deed hem goed: “In de agrarische sector ervaarde ik altijd gedoe en een negatief sentiment rond boeren. Nu komen mensen die enthousiast zijn over de locatie en hun waardering uitspreken. Daardoor zijn wij ook veel meer de kleine dingen in het leven gaan waarderen”.
Ook de schoolbanken werden verruilt
Om verder invulling te geven aan het bedrijf, werden camperplaatsen aangelegd (totaal 25) compleet met sanitairgebouw. “De doelgroep waar wij ons op richten voor het fietscafé en de camperplaatsen sluiten heel goed op elkaar aan”, vervolgt Kristel. “Senioren die graag met de fiets of camper erop uit gaan en gezellig op het terras vertoeven.” Hoeve Lieshout kwam toen in een fase dat Hans het werk niet meer in z’n eentje kon doen. Omdat geschikt personeel moeilijk te vinden was, heeft Kristel uiteindelijk besloten om grotendeels te stoppen in het onderwijs en zelf fulltime in het bedrijf te gaan werken. “Het heeft wat tranen gekost om dit besluit te nemen, maar ik ben gestopt op mijn hoogtepunt en kijk met veel plezier terug”, geeft Kristel aan.
Denk in kansen
Kristel en Hans matchen als ondernemers op veel vlakken: eenzelfde positieve instelling, denken in kansen en gastvrijheid staat bovenaan. Een paar laatste woorden voor anderen die nu over de toekomst (van hun bedrijf) nadenken? Hans: “Als de ene deur dicht gaat, gaat een andere open.” Kristel: “Ik gun iedereen dat je elke ochtend met plezier naar het werk gaat. Als het moment komt dat je denkt, doe ik dit nog met plezier, moet je gaan nadenken of je dit nog wilt doen.”
Hoeve Lieshout biedt nog volop kansen, waar Hans en Kristel graag samen met gasten en collega-ondernemers over sparren.