Van het slagersvak naar de constructie en weer terug als slager

Rond zijn 20e had hij alle papieren op zak om als slager aan de slag te gaan. Toch kwam 30 jaar later past echt zijn passie voor het slagersvak volledig tot bloei. In 2018 nam Rob van Brussel (54) het slagersmes over van zijn vader en zijn zus. Het familiebedrijf slagerij Van Brussel hoopt in 2024 hun 100-jarig bestaan te vieren.

“Mijn vader en ik hebben dezelfde karakters en we hadden destijds andere ideeën over de zaak. Dat botste toen nog wel eens. Daarom besloot ik na drie jaar bij pap in de zaak om eens te gaan kijken wat de wereld nog meer te bieden had. Ik moest nog volwassen worden”, geeft Rob aan. Hij ging zich op andere dingen oriënteren zoals reizen, werken in de tentenbouw en via via kwam hij in de constructie en bouw terecht. “Ze zagen je ergens werken en dan werd je vaak gevraagd voor een andere klus. Zo werd ik tijdens een klus in Antwerpen gevraagd om op de BASF-fabriek te gaan werken (ja, die van de cassettebandjes!).”

Glimmende hamblikken

Rob kreeg het slagersvak van jongs af aan mee. “Mijn opa en zijn broer zijn samen de zaak begonnen. Mijn opa kwam vroeg te overlijden, waarna mijn vader op eigen houtje is verdergegaan met een Keurslagerij. Dat deed hij eerst vanuit de winkel aan de Maaspoort in Weert, daarna aan de Stationsstraat waar wij als gezin ook boven woonden. Als 8-jarig jongetje deed ik al klusjes zoals het poetsen van de hamblikken. Ik had geen ander plan dan dat ik slager wilde worden. Qua opleiding heb ik een klein uitstapje naar het Bisschoppelijk College gemaakt, maar ik kwam er snel achter dat ik op de Lagere Detailhandelsschool (LDS) en daarna op Middelbare (MDS) beter op mijn plaats was.” In Helmond volgde Rob de Slagersvakopleiding (SVO).

BASF

Door zijn werk bij BASF kwamen ook andere talenten van Rob naar boven. Werken met kranen en het zogenaamde riggen* lag hem goed. Daarvoor volgende hij de nodige opleidingen om dit uiteindelijk als toezichthouder te kunnen doen en in die functie later ook op de zogenaamde cleaning** afdeling. Hij vond het werk bij BASF fantastisch. “Er was steeds iets nieuws, nieuwe uitdagingen, maar ook hard werken. Als ik terugkijk op de periode in Antwerpen, ben ik blij dat ik die heb meegemaakt. Het heeft mij verder ontwikkeld en wat wijsheid gebracht.” En al die jaren pendelde Rob op en neer van Weert naar Antwerpen.

Welk stukje vlees vindt Rob zelf het lekkerste?
“Moeilijke vraag, maar een simpele gehaktbal (of de stroganoff variant), een kipschnitzel of een malse clubsteak, zijn toch wel de favorieten,” aldus Rob. 

Terug het slagersvak in

“Pap belde op gegeven moment of we konden praten. Mijn zus Lilian heeft 25 jaar in het slagersvak gewerkt en voor haar was het goed geweest. Pap en Lilian wilden de zaak verkopen, maar dat vond pap uiteindelijk toch geen goed idee. ‘Is het iets voor jou, de zaak overnemen?’ Die vraag verraste mij enorm, daar moest ik wel een nachtje over slapen en thuis bespreken. Mijn vriendin Mia gaf aan: ‘Liever meer werken vanuit Weert, dan lange dagen op en neer naar Antwerpen.’ De liefde voor het slagersvak en weer een nieuwe uitdaging aangaan, gaf voor Rob de doorslag. 

Hoe ging het samenwerken met pap toen?

“We waren beiden inmiddels wat ouder, zachter en onze wilde haren kwijt – letterlijk en figuurlijk,” lacht Rob. “Op sommige momenten komen er kansen op je pad, die je niet zomaar moet negeren. Dit was er zo eentje. Ik ben blij dat ik het heb gedaan, ondanks alle toestanden als corona en nu de prijs- en loonstijgingen. Ik geniet ervan als klanten de winkel in komen en zeggen ‘wat ligt het er mooi bij’ en als ik merk dat mensen zich op hun gemak voelen. Klanten maken graag een praatje, dat kan en mag hier zeker. Mijn vader maakte ook graag een praatje met de klanten. Helaas is pap in december vorig jaar overleden.”

Met de kerst in het vooruitzicht: hoe ziet die eruit bij de familie Van Brussel?

“Als ik op kerstavond thuiskom, zit ik nog vol adrenaline van twee weken constant bezig zijn. Als alles goed is gegaan en de klanten de juiste bestellingen hebben ontvangen, zijn het team en ik blij. Die flow en euforie moeten eerst even zakken.” Bij thuiskomst drinkt Rob dan eerst een paar pilsjes en na een paar uur vallen de luikjes wel dicht. De kerst zelf omschrijft Rob als ‘gelukkig saai en lekker rustig’. 

Wat staat er bij de slager zelf op het kerstmenu? “Iets dat makkelijk en snel klaar is, zodat we ook tijd voor elkaar hebben. Dus bijvoorbeeld een lekker kippenpasteitje, zeker geen poeha.”

*Riggen: je geeft dan aanwijzingen om het transport van vaak grote objecten te verplaatsen met behulp van kranen, takels en spanners.

**Cleaning: het schoonmaken van vrachtwagens en (grote) machines op het terrein met enorme pompen en spuiten.