Studiebegeleiding Weert bestaat vijf jaar

Bieke Verheul: ‘Juist nu gooien we er een schepje bovenop!’

Vijf jaar geleden startte Bieke Verheul (46) met Studiebegeleiding Weert. Het moest anders, dat stond vast. Ze wil kinderen een veilige en prettige plek bieden waar ze zich thuis voelen en waar ze gezien worden om wie ze zijn. En waar ze ontdekken wat ze zélf willen en waar ze het allemaal voor doen. Bieke: “Gun je kind de kans om het zelf te ontdekken.”

Ruimte in je hoofd

Het is stil in het pand van Studiebegeleiding Weert aan de Emmasingel. Corona heeft ook hier de activiteiten nagenoeg stilgelegd. Wel is er (online) begeleiding van examenleerlingen en kwetsbare kinderen. “Natuurlijk volgen we alle ontwikkelingen maar onze kracht zit hem juist in de fysieke begeleiding”, benadrukt Bieke. “Als een leerling al de hele dag online les heeft gehad, geloof ik niet dat het baat om vervolgens nog eens twee uur achter het scherm te zitten voor huiswerkbegeleiding. Wat ik wel doe is een leerling uitnodigen om een stuk te gaan lopen. Ruimte maken in het hoofd. Vragen wat er echt speelt. Waar loop je tegenaan? Wat zijn je doelen? Als je dat in kaart hebt gebracht kan je een plan maken en aan de slag. Dit in combinatie met een online-opvolging is nu een goede tussentijdse oplossing”, legt Bieke uit.

Stuiteren

Het vijfjarige bestaan is een mooie gelegenheid om terug te blikken. De start was in Cwartier maar als snel werd een grotere locatie gevonden aan de Emmasingel; centraal gelegen en goed bereikbaar. Inmiddels is het pand uitgebreid en zijn de ramen deze maand beletterd met een nieuw logo. Dezelfde naam, maar een nieuwe look. De website heeft een metamorfose ondergaan en moet een plek worden om kennis te delen, zowel voor ouders als voor leerlingen. Bieke: “De afgelopen vijf jaar hebben niet alleen de leerlingen veel geleerd, maar wij zelf ook. We passen continue zaken aan.
Bijvoorbeeld het gebruik van de telefoon. We zien kinderen wegvluchten in hun mobieltje. Ze praten steeds minder. Bij ons moet de telefoon in een standaardje op tafel staan en mag alleen gebruikt worden voor schooldoeleinden. Op deze manier proberen we te voorkomen dat ze elkaar onderling gaan appen”, lacht Bieke. “Een ander voorbeeld is het ‘bewegend leren’. Dat kan door buiten te gaan lopen maar ook door in onze ‘stuiterruimte’ een balletje te gooien. Veel leerlingen hebben dat nodig voordat ze verder kunnen. Alles wat we doen, doen we vanuit de intentie waarmee we begonnen zijn: kijk en luister naar de leerling voor wie hij/zij is, wat hij/zij wil en stimuleer de leerling om de lat zelf hoger te leggen.”

Meer dan huiswerk alleen

Door het sluiten van de scholen en het online-onderwijs ziet Bieke dat problemen bij de kinderen groter (kunnen) worden: “De sociale kwetsbaarheid is in deze fase van hun leven het grootst. In de pubertijd ontdekken ze wie ze zijn, maken ze vrienden en bepalen hun plek ten opzichte van anderen. Als dat allemaal wegvalt, dan valt er een enorm gat. Ze raken de motivatie kwijt. Het is aan ons om hen weer het perspectief te bieden en te stimuleren om door te zetten. Natuurlijk is het niet gemakkelijk maar je hebt altijd een keuze; bij de pakken neerzitten of knokken en gaan voor je doel. Wij helpen daarbij en dat gaat verder dan het maken en leren van aardrijkskunde of wiskunde, hoewel daar natuurlijk ook ruim aandacht voor is.”

Mooie verhalen

Na vijf jaar zijn er genoeg mooie verhalen om op terug te kijken. Over die jongen, hoog intelligent, die qua school overal vastliep. Bieke: “Zijn moeder zei na afloop: ‘Bij jou is de plek waar hij geleerd heeft dat hij goed is zoals hij is, jij hebt hem gezien voor wie hij was’. Of dat onzekere meisje dat uiteindelijk mét zelfvertrouwen en een diploma op zak naar buiten huppelde. Elke dag is er wel een moment dat ik in mijn hart geraakt wordt. Dan denk ik: ‘Hoe gaaf is het dat ik hierbij betrokken mag zijn, dat ik voor hen iets kan betekenen’. Maar er is geen tijd om te lang terug te kijken. Er is werk aan de winkel, dus gooien we er een schepje bovenop. Examentrainingen staan in de steigers en we overwegen in de weekenden te openen om zoveel mogelijk kinderen te kunnen helpen. Genoeg plannen voor de komende vijf jaar!”, sluit Bieke enthousiast af.

Ouders en/of leerlingen die meer willen weten over Studiebegeleiding Weert kunnen contact opnemen met Bieke voor een kennismakingsgesprek: 06-41931534 of een kijkje nemen op de website www.sbweert.nl.