26 mei 2023 | Auteur: Ton Adriaens
Statiegeld op blikjes?
Op 1 april 2023 is het statiegeldsysteem van 15 cent op blikjes ingegaan. Dat was gepland voor 1 januari 2023 maar het bedrijfsleven bleek er, ondanks twee jaar voorbereidingstijd, niet klaar voor. Volgens milieuorganisatie Recycling Netwerk werd de invoering botweg gesaboteerd. 6 april kreeg Heineken een dwangsom opgelegd tot een maximum van 1 miljoen euro omdat het toen nog steeds blikjes op de markt bracht zonder statiegeld.
Maar gaat dit echt werken?
Sinds 1 juli 2021 leveren we al de kleine plastic flesjes in. Samen met de grote plastic flessen ging dit in een moeite door. Blikjes is echter een ander verhaal. Ze mogen niet gedeukt zijn want dan is de barcode niet meer leesbaar. Erger is dat de blikjes niet hersluitbaar zijn en er dus altijd wat kleverig vocht in je boodschappentas kan druppelen.
Zouden jongeren, onderweg van en naar school zo’n blikje leegdrinkend, dit voor 15 cent weer keurig terugstoppen in hun rugzak met het risico dat boek of schrift met red bull, sinas of cola besmeurd wordt?
Zou de verantwoordelijkheid voor recycling niet meer richting producent en leverancier geschoven moeten worden in plaats van naar de eindgebruiker?
Heineken maakte vorig jaar 2,836 miljard euro nettowinst! Verplicht het bedrijfsleven om hersluitbare blikjes te ontwikkelen. Als het statiegeld dan ook nog, zoals in Duitsland, naar 25 cent gaat wordt de prikkel om in te leveren groter. Ook een verplicht inleverpunt bij ieder verkooppunt zou een flinke slok op een borrel schelen in de strijd tegen zwerfvuil.
Wat vind jij van statiegeld op blikjes?
Mitchel Franssen
Het hele blikjesverhaal vind ik maar een lastige. Aan de ene kant is het goed dat er aan het milieu wordt gedacht en dat er oplossingen worden gezocht voor het overtollig zwerfafval. Maar als je kijkt naar wat het allemaal met zich meebrengt is het de vraag of mensen het over hebben voor die 15 cent. De blikjes die je overhoudt plakken van alle kanten en trekken allerlei beestjes aan.
Wij kiezen er dan ook bewust voor om deze verantwoordelijkheid bij de consument te leggen. Door de prijzen van onze blikjes drinken met 15 cent te verhogen mogen mensen de blikjes meenemen en deze zelf inwisselen bij een statiegeldpunt. Want om nou dagelijks dertig tot veertig blikjes af te wassen en in te leveren zien wij als bedrijf ook niet zitten. Het jammere hieraan is dat de grote producenten en leveranciers hier niks van zullen merken. Laat deze bedrijven de consument dan in ieder geval tegemoetkomen door iets van hersluitbare blikjes te produceren om het plakkerige ongemak te vermijden.
Cas Vinkes
Aan de ene kant vind ik het goed dat er nu statiegeld op blikjes zit maar aan de andere kant is het ook irritant. Mensen gaan nu waarschijnlijk minder vaak hun blikjes op straat weggooien omdat er statiegeld op zit.
Zelf gooide ik een leeg blikje altijd al in een prullenbak. Nu met statiegeld lever ik het blikje alleen in als ik toevallig nog bij de supermarkt ben waar ik het blikje kan inleveren. Dat is vaak niet het geval, meenemen is geen optie dus dan gooi ik het blikje gewoon in een prullenbak. Een flesje houd ik wel gewoon vaak bij me, omdat ik dat nog kan vullen met water. Met een blikje is dat niet mogelijk.
Ik zal nu dus altijd kiezen voor een flesje cola in plaats van een blikje cola. Een nadeel is dus dat niet alles wat in blikjes wordt verkocht ook in flesjes te koop is. Ik zal nooit een leeg blikje met me mee gaan slepen, maar een leeg flesje wel. En ik denk dat ik niet de enige jongere ben die er zo over denkt.
Tom van der Putten
Wij vinden dat al het zwerfafval van straat moet verdwijnen. Dit geldt voor flesjes, maar ook voor blikjes.
Het invoeren van statiegeld op blik is een maatregel van de overheid om zwerfafval tegen te gaan. Als Albert Heijn Heerschap kunnen we ons goed vinden in deze maatregel, omdat dit bijdraagt aan een schoner milieu.
Supermarktorganisaties waren al langer bekend dat de invoering van statiegeld op blik op termijn ging plaatsvinden. Met de ombouw van onze supermarkten begin 2022 hebben wij dan ook direct geïnvesteerd in extra emballageautomaten in onze winkels. Iedere Albert Heijn Heerschap supermarkt heeft twee automaten, zodat onze klanten nooit lang hoeven te wachten.
Onze nieuwe emballageautomaten zijn dus klaar voor de toekomst. Zowel de glazen- en plastic flessen als blikjes worden op dezelfde manier ingenomen door de automaat en direct van elkaar gescheiden. De plastic flessen en blik worden direct geperst, waardoor dit minder retourtransport naar het distributiecentrum oplevert. De kosten van zo’n nieuwe automaat zijn niet mis. Daarom zijn we blij dat nu al zoveel klanten hun blik bij ons inleveren.
Benieuwd hoe een emballageautomaat precies werkt? Wij organiseren rondleidingen in al onze Albert Heijn Heerschap winkels, waarbij mensen het proces met eigen ogen kunnen waarnemen! Aanmelden kan via www.ahheerschap.nl/rondleiding.