2 maart 2024 | Auteur: Monique van den Brandt
Stan Verspagen: ‘Parijs is een stad die bij ons past’
Zijn opleiding in het Toerisme bracht hem twee grote liefdes: een voor de Oostenrijkse Anna en de andere voor de Franse hoofdstad. Weertenaar Stan Verspagen (30) woont sinds een aantal jaren in de ‘meest romantische stad van de wereld’ zoals Parijs ook wel genoemd wordt. Hij heeft de leefstijl en cultuur omarmd en leeft het leven van een echte Parijzenaar. Af en toe moet hij ‘ontsnappen’ aan de hectiek en duikt hij de natuur in om de batterij op te laden voor de intense binnenstad.
Elke dag een verrassing
Zoals het een echte Fransman betaamt heeft Stan zojuist een fles goede rode wijn ontkurkt om onder het genot van een glaasje wijn onze vragen te beantwoorden. ‘Unne echte Wieërter jong’, geboren aan de Maaseikerweg op Moesel woont nu op de zesde etage van een oud klassiek pand in het 18e arrondissement, centraal-noord gelegen ten oosten van de Sacré-Coeur. “We zijn inmiddels goede traplopers, gezien het ontbreken van een lift, maar dat hoort wel een beetje bij ‘La Vie Parisienne’”, lacht Stan. “We hebben vanaf het begin de stad omarmd en dat ging op heel natuurlijke wijze, omdat het hele leven in deze stad ons goed bevalt. Veel tijd gaat op aan werk waar collega’s al snel vrienden werden. Los daarvan houden we ervan om altijd op pad te gaan en ons te laten verrassen door wat de stad te bieden heeft. We kunnen onze nieuwsgierigheid vrij baan geven en dat houdt eigenlijk niet op. We blijven telkens nieuwe wijkjes, restaurantjes en barretjes ontdekken, wat je het gevoel geeft dat een dag in Parijs nooit hetzelfde gaat zijn als de dag ervoor.”
Warm bad op Moesel
Tot zijn tweeëntwintigste jaar woonde Stan met pap, mam en zijn zusje in Weert. Vanaf zijn vijfde is hij lid van MMC Weert waar hij nog altijd wedstrijdjes meepikt als hij weer even ‘thuis’ is. “Voetbal is altijd een vast onderdeel geweest van mijn routine zolang ik in Weert woonde. Zowel bij de jeugd als bij de senioren heb ik grotendeels met dezelfde ploeggenoten gespeeld. Ik kon me geen betere manier wensen om elke week af te sluiten op de voetbalclub.” Na de Nassauschool volgde het Bisschoppelijk en het Kwadrant. Een kleine drie jaar werkte Stan bij de Gotcha!, zowel in de keuken als in de bediening. Als Stan het over zijn jeugd heeft dan is dat met een ‘big smile’. “Het samenzijn met familie en vrienden thuis, op de voetbalclub, in het café, op school of waar dan ook waar ik tijd doorbracht: het was hoe dan ook een warm bad.”
Zoektocht naar woonplek
Voor zijn vervolgopleiding vertrok Stan naar Breda. Na een MBO in Leisure & Hospitality haalde hij een Bachelor in International Tourism Management. Ook over zijn tijd in Breda heeft Stan niets dan goede herinneringen: “Ik heb hier naast Weert mijn tweede thuis opgebouwd en een geweldige studieperiode meegemaakt!” In Breda ontmoet Stan de uit Tirol afkomstige Anna (28) die op de NHTV was als uitwisselingsstudent. De vonk sloeg over en inmiddels zijn ze alweer zes jaar samen. Stan: “We zijn gestart met een langeafstandsrelatie en daarna op meerdere plekken gaan samenwonen. De keuze voor Parijs is deels gebaseerd op eerdere tijdelijke periodes die we daar al hebben doorgebracht. Het was een zoektocht waarin we aankeken wat ons beviel en waarin we elk avontuur aangingen. Zo hebben we ook anderhalf jaar in Hamburg gewerkt en gewoond, maar we wisten eigenlijk altijd wel dat Frankrijk vroeger of later weer op ons pad ging komen.”
Unieke reiservaring
Uiteindelijk vinden Stan en Anna dat Parijs het beste bij hen past. Als blijkt dat ze allebei kunnen werken vanuit de Franse hoofdstad is het besluit snel genomen. Stan vertelt: “Anna werkt als travel consultant voor ASI Reisen in Innsbruck waar ze zich zo nu en dan meldt maar ze kan gemakkelijk werken vanuit Parijs. Anna spreekt inmiddels al een paar jaar vloeiend Nederlands en ik heb aan mijn Duits gewerkt zodat we deze twee talen afwisselen en Engels al bijna niet meer van toepassing is.”
Stan werkt bij Evaneos, het bedrijf waar hij tijdens zijn opleiding al stage had gelopen. Na zijn stage hield hij goed contact en een terugkeer hing altijd in de lucht. Stan legt uit wat ze doen: “Het is een Frans reisplatform voor op maat gemaakte reizen over de hele wereld. We brengen reizigers direct in contact met lokale reisagenten op de plaats van bestemming, om zo een authentieke en unieke reis samen te stellen die je naar plekken brengt ‘buiten de gebaande paden’. In de missie om het duurzame toerisme te stimuleren draag ik mijn steentje bij als Account Developer. Ik heb momenteel al onze partners (dus lokale reisbureaus) in geheel Centraal-Amerika en Brazilië in mijn portfolio. Ik ben hun eerste aanspreekpunt en ben verantwoordelijk voor hun verkoopresultaten en hun groei in onze samenwerking. Het concept van Evaneos heeft me, sinds ik het heb leren kennen, enorm aangesproken. De manier van reizen is ook hoe ik zelf het liefste reis, daarom ga ik elke dag met veel plezier naar mijn werk. We bieden mensen de kans om op een ‘andere’ manier te reizen dan traditioneel en steunen daarmee ook de lokale economie. Weg van de massa, het samenbrengen van lokale culturen, onbekende en adembenemende plekken in de natuur die je niet had geweten zonder de kennis van de reisagent ter plekke.”
Aandacht voor lunch en diner
Zoals eerder gezegd is Stan helemaal opgegaan in ‘la Vie Parisienne’. Dat betekent ‘s ochtends met metro 12 naar het werk: “Binnen twintig minuten ben ik op mijn werk. Ik werk drie dagen op kantoor en twee dagen thuis. Het zijn lange dagen omdat de Fransen graag wat later beginnen, zo rond 9.30/10.00 uur en daardoor ook later stoppen, zo rond de klok van 19.00/19.30 uur. ’s Middags voor het ‘dejeuner’ gaan we altijd met de collega’s iets warms eten in een nabijgelegen restaurant of halen iets af en eten gezamenlijk in de kantine. Het is een belangrijk onderdeel van de dag omdat we over het algemeen lange dagen maken. Daardoor is een fijne relatie met collega’s heel belangrijk. Ze nemen hier echt de tijd om te genieten zodra het werk ophoudt. Als ze wat doen, doen ze het goed. Je ziet dat er veel meer wordt getafeld en tijd wordt genomen voor de lunch en het diner. Het is echt een moment dat goed aangepakt wordt en waar niet even overheen wordt gestapt. Er is veel ruimte voor gesprekken over van alles en nog wat. De Parijzenaar is altijd te porren voor een goede discussie. Er zijn ook ontelbare goede restaurants. Het geeft ons de kans om heel erg te variëren en nieuwe keukens te ontdekken zonder te reizen. Ook ga ik bijna elke dag naar de boulangerie voor de beste baguettes!”, lacht Stan enthousiast.
Balans tussen stad en natuur
“Tijdens het weekend doen we altijd rustig aan en zien we wat de dag ons brengt. Vaak wandelen we een stuk langs de Seine en duiken we Le Marais of Saint-Germain-des-Prés in. De stad zit in een constante flow, het hele jaar door. Er is altijd wat te doen, de stad bruist iedere dag op haar eigen wijze. Wij vinden het heel leuk maar hebben het ook nodig om soms aan Parijs te ‘ontsnappen’ en de nabijgelegen regio’s en natuur in te duiken. Dat hebben we nodig om de batterij weer een beetje op te laden voor de intense binnenstad. Het is ook om die reden dat we bijna elk jaar, in zowel de zomer als in de winter, een paar weken in Tirol doorbrengen. Zo kunnen we de balans behouden tussen het leven in de stad en de natuur. In Oostenrijk zit ik veel op de wielrenfiets, sta ik op de ski’s of gaan we voor een mooie hike. Door het flexibele beleid van mijn werkgever kan ik met mijn laptop op zak werk en reizen combineren”, legt Stan uit.
‘Maak géén plan’
Stan komt regelmatig nog naar Weert en Breda om familie en vrienden te bezoeken. Of om nog een balletje te trappen met zijn maten van MMC. “Ik mis het spontaan kunnen zien van familie en vrienden. Er zijn veel leuke dingen waar ik niet meer bij kan zijn maar ik pik er altijd een paar uit die ik niet wil missen. En dat moet je dan plannen, maar daar kan ik dan ook weer naar uit kijken”, zegt Stan. De treinverbinding is goed; met een treinkaartje (vanaf 38 euro) kan je vanaf het station van Breda al binnen drie uur op Garde du Nord staan. Mocht je binnenkort naar Parijs gaan, heeft Stan nog een tip voor je: “Huur een fiets, maak geen plan en verdwaal in alle straatjes, wijkjes en terrasjes die Parijs te bieden heeft en waarvan je niet wist dat ze er waren!”
Tips voor deze rubriek? Mail de redacteur, Monique van den Brandt monique@vandenbrandt.eu