19 december 2023 | Auteur: Désiré Kappert
Sponsorwinkel Weert: Kleding en speelgoed voor iedereen!
Tweedehands-kledingwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond. Online platforms als ‘Marktplaats’ en ‘Vinted’ zijn populair. ‘Tweedehands’ is meer in trek dan ooit. En niet alleen omdat het leven duurder wordt. Productie van kleding is erg milieubelastend en dus kiezen mensen bewust voor tweedehands kleding. De Sponsorwinkel Weert opende zeventien jaar geleden haar deuren aan de Dr. Schaepmanstraat. De winkel biedt een grote collectie kleding, schoenen, accessoires en sinds een paar jaar ook speelgoed.
Geen inflatie
Bij de oprichting van de Sponsorwinkel is ooit een prijzenbord gemaakt. Datzelfde prijzenbord staat er nu nog steeds. Met dezelfde prijzen als toen. “We zijn de enige winkel die in al die tijd geen inflatie heeft gehad”, zegt Paul Horsmans trots. Hij is voorzitter van het bestuur van de Stichting Sponsorwinkel en is op nog meer zaken trots. Trots op het feit dat ze voor de gemeente Weert de totale textielinzameling doen, trots op de opbrengst van 120.000 euro per jaar die regelrecht terugvloeit naar de Weerter samenleving én trots op het team van vrijwilligers dat de winkel runt. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom, dus bent u geïnteresseerd, meldt u zich dan aan via info@sponsorwinkelweert.nl.
Groot aanbod
De Sponsorwinkel is een begrip in Weert. Je kunt hier goede, schone kleding naar toe brengen. Die wordt gesorteerd op zomer/winter, man/vrouw en item zoals broek/blouse/jas. Er zijn eenheidsprijzen, het duurste item is een jas, die kost vijf euro. Daarnaast verzamelen ze textiel via alle containers die in Weert staan. Die textiel komt niet in de winkel terecht maar wordt per kilo verkocht aan Reshare, een dochter van het Leger des Heils. Reshare zet die kleding onder andere in bij noodhulp en humanitaire rampen. Paul: “We krijgen zoveel kleding aangeboden dat we het niet allemaal in onze winkel kwijt kunnen. Datgene dat hier wordt afgegeven komt daadwerkelijk in de winkel te hangen.”
Gemêleerd publiek
Margriet Ghijsen is een van de vele vrijwilligers. “We hebben net als elke andere winkel een zomer- en een winterseizoen. Met aan het einde ook een uitverkoop om plaats te maken voor een nieuw seizoen. In de maand december hebben we prachtige items voor de feestdagen en in januari voor de carnaval. Je moet eigenlijk elke dag even binnenlopen want we hangen dagelijks nieuwe kleding in de rekken.” De winkel is onlangs ‘gepimpt’ met leuk behang en verf, het aantal pashokjes is uitgebreid en er kan ook gepind worden. Margriet: “Gelukkig zien we steeds meer jongeren die komen voor leuke kleding; iets unieks en vintage. Iets wat in de reguliere winkel niet voor een zacht prijsje te koop is. En als ze het niet meer dragen brengen ze het gewoon weer terug. Mensen zijn vaak verrast over het aanbod en hoe groot en netjes het hier is. We zien echt een gemêleerd publiek en dat maakt het werk ook zo leuk!”
Speelgoed voor elk kind
Naast de kledingwinkel is er ook een speelgoedwinkel waar iedereen goed tweedehands speelgoed kan kopen. De Sponsorwinkel deelt via scholen cheques uit aan gezinnen die voor de feestdagen speelgoed uit kunnen komen zoeken. Ook worden via de Voedselbank één keer per jaar cheques uitgedeeld wat mensen de gelegenheid geeft om kleding en/of speelgoed uit te zoeken.
Hele opbrengst voor de samenleving
De opbrengst van de Sponsorwinkel vloeit volledig terug naar het maatschappelijk leven en dat gaat op drie manieren. De eerste is via de vrijwilligers; voor elk uur dat ze werken krijgen ze een bedrag dat ze mogen schenken aan een goed doel in Weert. Het afgelopen jaar werd ruim 40.000 euro uitgekeerd aan onder andere voetbalverenigingen, zangkoren, harmonieën, scoutingclubs, wijkparken en ouderenzorg. Ten tweede via het Samenfonds; organisaties kunnen hier een aanvraag doen voor een activiteit die nieuw, verbindend en eenmalig is. Ook hierbij staat gemeenschapskracht centraal. Paul: “We hebben in zeventien jaar al een miljoen euro uitgereikt via het Samenfonds. Daar zijn we enorm trots op.” De derde manier is via de kledingcontainers die geadopteerd zijn door een vereniging of buurtorganisatie. Paul: “De verenigingen zorgen dat de container er netjes bij ligt en halen de containers op gezette tijden leeg. Sommigen houden één keer per maand een huis-aan-huis inzamelingsactie in hun buurt. Die kleding wordt hier gewogen en per kilo verkocht aan Reshare. De opbrengst is voor de verenigingen.” Paul waarschuwt voor kledingcontainers van andere aanbieders bij bijvoorbeeld tankstations. “Alleen de containers waar ’Reshare’ op staat horen bij de Sponsorwinkel.” Hij benadrukt dat het ook belangrijk is geen rotzooi zoals nat of vies textiel in de containers te gooien. “Want die kilo’s moeten wij ook betalen bij het afvoeren. Dat zijn dus extra kosten.”
Mensen, bedankt!
Tot slot wil Paul alle mensen van Weert die goede kleding en speelgoed apart houden en naar de winkel brengen bedanken voor de moeite die men daarvoor neemt. “Zonder inbreng hebben wij geen aanbod en geen opbrengst voor de verenigingen.” In het logo van de Sponsorwinkel staat; je brengt ‘t, je vindt ‘t, je krijgt ‘t. En daarmee is de cirkel rond.
Dr. Schaepmanstraat 17 – Weert
www.sponsorwinkelweert.nl