Scoutinggebouw Tungelroy – groot, sfeervol en veelzijdig

Deze maand kijken we binnen bij het scoutinggebouw in Tungelroy, het onderkomen van scouting Kardinaal Mindszenty. Het is gebouwd in 1962, toen – op initiatief van toenmalig pastoor Weijs – scouting Tungelroy werd opgericht en gestart met een groep padvinders en verkenners. Het lage gedeelte aan de linkerzijde van het clubgebouw dateert nog uit 1962. Tien jaar later was het pand al te klein en in 1982 werd een verdieping gerealiseerd. Met ruim 230 leden is Mindszenty een van de grootste scoutingverenigingen van Weert. De leden komen voor ongeveer 35% uit Tungelroy, 42% uit Stramproy en de rest is afkomstig uit de omliggende dorpen. Er is een grote en trouwe groep leiding en vrijwilligers (bestuur, klimteam, klusgroep en cleangroep). De ligging van het scoutinggebouw aan de Tuurkesweg is ideaal; binnen 10 loopminuten zijn de leden in het bos waar de club in de Tungeler Wallen een groot stuk grond ter beschikking heeft voor allerlei buitenactiviteiten en om te kamperen. Hier was van 1951 – 1969 het Ambonezenkamp.

Op het terrein ligt een gebouw met de naam ‘De Angere kantj’. Dit was vroeger het douchegebouw van het Ambonezenkamp en is nu in gebruik als spellokaal. Zo wordt een stuk geschiedenis en cultuur in de Tungeler Wallen in stand gehouden.

Aan de binnenkant is het oorspronkelijke speellokaal uit 1962 nog intact. De open haard uit die tijd en zelfs de oude bergkasten zijn bewaard gebleven. Van deze ruimte kunnen alle groepen gebruik maken. Zowel op vrijdagavond als zaterdag overdag zijn er activiteiten in en om het gebouw. Via de grote openslaande deuren is er contact met het buitenterrein.

Op de bovenverdieping ligt het leidinglokaal, voor vergaderingen, overleggen en pauzes. De ruimte ademt de geschiedenis van de scouting met veel vlaggen en foto’s. Het gebouw wordt in de zomermaanden regelmatig verhuurd aan andere scoutinggroepen, scholen of Kindervakantiewerk. Er wordt ook overnacht. Er zijn 80 gecertificeerde slaapplekken. De accommodatie is met vluchtwegen, brandmeldinstallatie, alarm en noodverlichting optimaal ingericht.

De scouting beschikt over een zeer groot buitenterrein, dat aan de achterzijde grenst aan de Maaseikerweg. Het totale perceel is ruim 7.000 m2. Dit grote veld leent zich voor heel veel scoutingactiviteiten voor alle leeftijden. De jongste leden zijn 5 en de oudste 18 jaar. Naast bal- en waterspelen wordt het terrein ook gebruikt voor het bouwen van kampen. Het terrein is, net als het scoutinggebouw, te huur. Veel andere verenigingen (uit het hele land) maken hier gebruik van.

De trots van scouting Tungelroy is de grote klimwand. Deze is 9,5 meter hoog en twintig jaar geleden gerealiseerd met behulp van trouwe sponsoren. Met maar liefst zes klimroutes kunnen veel kinderen gelijktijdig klimmen. Er is een gediplomeerd klimteam dat volgens de geldende veiligheidsregels en -materialen zorgt voor verantwoorde activiteiten. Zodoende kunnen leden van 5 tot ver boven de 70:) hier klimmen!

Een van de belangrijkste onderdelen bij een scouting is kampvuur. In Tungelroy hebben ze hier een prachtige kampvuurkuil voor. Een plek om primitief te koken, te stoken, te zingen en verhalen te vertellen. Omdat deze kuil erg dicht langs de weg en bij de omliggende huizen ligt, zal het volgend jaar verplaatst worden naar de andere kant van het grote terrein.

Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de vereniging is het tragische ongeval in Zweden op 8 augustus 1996. Tijdens de terugreis van een geslaagd zomerkamp kwamen vijf leden en een staflid om het leven. In het scoutinggebouw wordt het zestal op gepaste wijze herdacht. Naast een foto van de jongens hangt er een gedenkteken dat gemaakt is in samenwerking met kunstenares Mathilde Pil die tegenover het scoutinggebouw woont. Het is een ‘ronde punt’, een scoutingsymbool dat ‘einde tocht’ symboliseert. Daarop een afbeelding van Europa met accent op Nederland en Zweden. Het materiaal is van hard RVS met daar overheen glas, om de robuustheid en kwetsbaarheid van de vereniging aan te geven.

Voor speciale activiteiten is er een prachtige grote keuken. Op de speldagen maken de groepen hier gebruik van voor kook- of baklessen. Via grote ramen zijn er uitgifte-mogelijkheden naar buiten. 
Een ander belangrijk aspect van scouting zijn de zomerkampen. De vereniging beschikt over heel veel materialen die nodig zijn voor kampementen: tenten, grote palen, touw voor allerlei knopen, haspels, maar ook kookmateriaal, tafels, banken, brandblussers en EHBO-koffers. Ook bij scouting geldt: safety first.