Ruim 12,5 jaar speler op de zakelijke energiemarkt

Ontstaan

In 2009 is Roy Willekens voor een marketingbedrijf energie gaan verkopen voor de zakelijke markt.  Ruim twee jaar later richtte hij Enro Energy op om de complexe wereld van energie overzichtelijker te maken voor de zakelijke markt. Het doel was om samen een besparing te realiseren op de energierekening. Het aangaan van een langdurige relatie met ondernemers stelt Enro Energy in staat om op gunstige inkoopmomenten contracten af te sluiten voor haar klanten. We laten Roy Willekens aan het woord: Daarbij zijn we onafhankelijk in de keuze van energieleveranciers. Dit houdt in dat wij geen bonussen ontvangen van leveranciers, maar dat we de klanten vaste servicekosten in rekening brengen waardoor we tarieven nog gunstiger kunnen inkopen. Hierdoor geen snelle groei, maar een loyale klantengroep die steeds groter wordt.  

Na 12,5 jaar kijken we met trots terug op de bereikte resultaten.  

Vier jaar geleden, bij het begin van de coronapandemie, waren we ervan overtuigd dat we moesten toeslaan op de energiemarkt en voor de maximale looptijd moesten inkopen. De wereld stond stil en inkoopprijzen waren historisch laag te noemen. Enro Energy heeft destijds een campagne gestart om klanten te overtuigen de tarieven langdurig vast te leggen. We zijn verheugd dat nagenoeg alle klanten van Enro Energy akkoord gaven en nu dus nog profiteren van extreem lage prijzen tot 2026 en sommigen zelfs tot 2027. We zijn geen andere partij in de markt tegengekomen die deze tarieven kan aanbieden.

Roy Willekens met de medewerkers Tanja Gielissen en Ivana Velikoska.

Terugblik op 2022

2022 was voor ons een hectisch jaar met hoge stroom- en gastarieven die nooit eerder op de markt vertoond waren. Ondanks dat de klanten van Enro Energy geen last hadden van de hoge prijzen op de markt, stond de telefoon roodgloeiend met zowel nieuwe als bestaande klanten. 

Normaal moeten we campagnes starten om nieuwe klanten te werven. De afgelopen jaren en zeker in 2022 wist menig bedrijf ons goed te vinden en hebben we veel bedrijven kunnen helpen bij het afsluiten van gunstige tarieven ondanks de extreem hoge prijzen in de markt.
Ook van bestaande klanten kregen we veel telefoontjes met de vraag of de contracten voor de komende jaren wel echt waren ingekocht en of de leverancier wel voldoende kredietwaardig was.

Er verschenen immers eerste berichten in de media dat energieleveranciers het financieel moeilijk hadden en niet veel later gingen de eerste leveranciers failliet. We waren opgelucht dat we geen zaken deden met aan Rusland gerelateerde energieleveranciers. Door de Russische inval in Oekraïne heeft Rusland de gaskraan richting Europa dichtgedraaid.

Klanten

Enro Energy heeft in de afgelopen 12,5 jaar een groot klantenbestand opgebouwd. We richten ons op de zakelijk klant met een redelijk volume waarbij we onze meerwaarde kunnen laten zien. Tijdens de energiecrisis kregen we bijna dagelijks verzoeken of we ook privé aansluitingen konden aanmelden. Dit is niet het geval. Onze doelgroep is de zakelijke markt, van cafétaria tot industriële afnemers. Particulieren kunnen gebruik maken van diverse vergelijkingswebsites. Zakelijke klanten willen graag ontzorgd worden en geen omkijken hebben naar hun energiezaken.

Vanuit de overheid wordt ook steeds meer gevraagd om te verduurzamen en het verbruik inzichtelijk te krijgen. Ook dit behoort tot onze dienstverlening.

Team

We hebben een klein team dat goed op elkaar is ingespeeld. Ieder heeft zijn eigen taak en specialisme. Tanja werkt al bijna tien jaar voor Enro Energy en Ivana bijna één jaar.  Roy sluit alle contracten persoonlijk af met klanten waardoor hij volledig op de hoogte is van alles wat er speelt per klant. 

Toekomst

Jaren geleden was energie voor menig bedrijf een kostenpost die niet de hoogste prioriteit had. De inkoopprijzen waren laag en de vraag naar verduurzaming speelde veel minder.

Met de recente ontwikkelingen op de energiemarkt krijgen we te maken met netcongestie en terugleverkosten waardoor steeds meer bedrijven te maken krijgen met negatieve tarieven.

Door de teruglevering van de zonnepanelen kan dit voor een bedrijf negatief uitpakken. Op dit moment zijn we bezig met een aantal bedrijven om de aansturing van de zonnepanelen te regelen zodat zij hun rendement hiervan zien toenemen.  

We zijn en worden steeds meer afhankelijk van natuurlijke bronnen zoals wind en zon waardoor het prijsverloop grilliger wordt en onvoorspelbaarder tijdens de seizoenen. In 2027 zal naar verwachting de salderingsregeling verdwijnen waardoor het rendement op zonnepanelen flink zal afnemen. Hierdoor rijst de vraag of het nog rendeert om zonnepanelen te plaatsen.
Batterijen zullen mogelijk een uitkomst bieden. De toekomst zal dit moeten uitwijzen.

Vlnr. Rene Vermaire (bestuurslid), Klaus Klein (sponsorzaken) en Roy Willekens.

Maatschappelijke betrokkenheid

Veel verenigingen hebben de laatste jaren te maken met een verdubbeling van de energiekosten. Voor menige vereniging zijn de kosten voor verwarming en verlichting van de (sport)velden één van de grootste kostenposten en bedragen een groot deel van het clubbudget. Een jaarlijkse kostenpost van € 50.000,00 voor energiekosten is geen uitzondering.

In de regio Weerterland en Peel en Maas mogen we voor menige sportvereniging de energiezaken verzorgen en hebben we er gelukkig voor kunnen zorgen dat zij hun energiekosten minimaal hebben zien stijgen. 

Vorig jaar kwamen we in contact met MMC Weert. Ze hadden jaren geleden al geïnvesteerd in het verduurzamen van hun clubgebouw en de lichtmasten. Net als veel verenigingen zagen ook zij hun energiekosten bijna verdubbelen. MMC Weert benaderde ons als Enro om te kijken of er een besparing op de energiekosten te realiseren was. We kwamen er al snel achter dat het een mooie vereniging is die de laatste jaren grote stappen heeft gemaakt.

Emmasingel 7A | Weert  
0495 634 090 | www.enro-energy.nl