1 april 2023 | Auteur: Désiré Kappert
RICK raakt, al 75 jaar. Kunst is voor iedereen!
RICK is de regionale cultuurpartner. Ooit ontstaan vanuit de Muziekschool en Stichting Vrij Uren biedt RICK zoveel meer dan een cursus dans, gitaar spelen of schilderen. Het kunstencentrum bestaat 6 april maar liefst 75 jaar! RICK brengt mensen bij elkaar. RICK verbindt. Dat doen ze door de pijlers ‘amateurkunst’, ‘onderwijs’ en ‘sociaal domein’ te combineren. Muziek, dans, beeldend of theater kunnen culturele verschillen overbruggen en maken maatschappelijke problemen bespreekbaar.
Kunst maakt beter
Frank Rademakers (61) was jarenlang slagwerkdocent bij de Weerter Muziekschool en is sinds vier jaar directeur-bestuurder van RICK. “Zelf begon ik als achtjarig jongetje met drumles. In mijn tijd – en nog lang daarna – ging het vaak alleen maar om het eindresultaat. Alles was erop gericht om heel goed te worden. Liefst de beste! Inmiddels weten we beter. Het gaat nu meer om wat voor effect kunstbeoefening op mensen heeft. Het is heerlijk om samen muziek te maken, toneel te spelen of met een groep een (schilder)cursus te volgen. Vooral na corona merkten we dat iedereen het samenzijn enorm gemist heeft. Kunst, dat heeft iedereen in zich. Het is ons doel om het voor iedereen toegankelijk te maken. Zelfs als je nog nooit iets op het gebied van kunst hebt gedaan!”
Kunst maakt los
RICK als verbinder. Een voorbeeld daarvan is het project ‘Laat je horen’. In coronatijd liepen veel jongeren vast of waren gefrustreerd. RICK speelde daarop in door, via het middelbaar onderwijs, jongeren hun kijk op corona te laten geven. Dat kon met een schilderij, muziekstuk, choreografie of wat ze zelf maar konden bedenken. Er werd zelfs een servies ingestuurd. Frank: “Je zag een andere kijk, het niveau was goed en de denkwijzen verrassend. Er kwam iets los. Door middel van kunst kunnen jongeren zich uiten. We zien om ons heen dat de jeugdzorg het werk niet aankan. Wij kunnen en willen daar met de inzet van kunst een rol in spelen.”
RICK in het sociaal domein
Al heel wat jaren is RICK in het sociaal domein actief met diverse maatschappelijke projecten, in samenwerking met sociale partners. Sinds een half jaar biedt RICK kunst als dagbesteding aan mensen met een beperking. Dit is, op initiatief van twee moeders, door RICK ontwikkeld. Wekelijks zijn er lessen in muziek, toneel, dans, theater en beeldend, gegeven door een vakdocent. Werken met specifieke doelgroepen vereist andere ‘skills’. De docenten van RICK worden hiervoor speciaal opgeleid zodat kunst steeds meer als middel ingezet kan worden bij sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Een kunstenaar wordt gekoppeld aan een sociale partner, zoals bijvoorbeeld een woningcorporatie, Kr8tig, de Maaskei (school voor speciaal onderwijs) of de Weerter Minima Groep.
Onder de term ‘sociaal domein’ verstaan we alle inspanningen die de gemeente verricht rond werk, zorg en jeugd, zelfredzaamheid en participatie.
Muziek voor iedereen
Wil je graag samen muziek maken maar kun je geen noten lezen? Lijkt het je wat om in een orkest te spelen maar heb je nog nooit een muziekinstrument in je handen gehad? Dan is ‘Nieuw Talent Orkest’ iets voor jou. Dit project is voor volwassenen die een muziekinstrument willen bespelen in verenigingsverband. Alles draait erom te laten zien hoe leuk het is om samen te spelen. In tien weken leer je in een groep muziek te maken en werk je naar een presentatie toe. Frank: “Veel mensen mochten of konden vroeger niet op muziekles. Of er zijn mensen die dertig jaar niet meer gespeeld hebben, de zogenaamde herintreders. Voor hen is het ‘Nieuw Talent Orkest’ een kans om samen muziek, maar vooral plezier te maken!”
Kunst voor iedereen
RICK wil af van het idee dat je meteen heel goed moet zijn, dat je al een halve kunstenaar moet zijn. Frank: “We zien dagelijks de kracht van wat kunst en cultuur voor iemand kan doen. En dan hebben we het niet alleen over talentontwikkeling. Kunst zorgt ervoor dat je je kunt ontspannen, uiten en beter in je vel zit. Dat je kunt zijn wie je wilt zijn. Het is onze ambitie om dat voor iedereen mogelijk te maken.”
RICK trakteert!
RICK bestaat in cursusseizoen 2022-2023 maar liefst 75 jaar! Dit jubileum viert de cultuurpartner samen met de inwoners van Weert en de rest van de regio. En bij feest horen ook cadeautjes. RICK trakteert het hele seizoen op bijzondere kunst en cultuur en reikt elke maand mooie prijzen uit!
Amateurkunst:
Professionele kunstbeoefening
Een goede start bij RICK
RICK bestaat 75 jaar. Een periode waarin duizenden culturele talenten zijn aangeboord en tot wasdom zijn gekomen. Daar zijn we trots op. Sommige cursisten stegen tot grote hoogte.
Dominique Vleeshouwers uit Amsterdam maakte zijn debuut als slagwerker bij Harmonie van het Heilig Hart in zijn geboortedorp Altweerterheide. In 2020 nam hij als eerste slagwerker van Nederland de Nederlandse Muziekprijs in ontvangst. Op les bij RICK voelde het voor Dominique als een speeltuin. “Ik kon niet wachten om alle instrumenten in het slagwerklokaal te bespelen. De liefde voor percussie en de drang om te pionieren die mijn docent met me deelde, voel ik tot op de dag van vandaag.”
Caro van de Venne uit Rotterdam, maakt als architect internationaal furore. Naast houtbewerken leerde Caro bij RICK tekenen en schilderen. “Daar leerde ik de handigheid om mooie dingen te maken.” Een basis waar ze tot op de dag van vandaag profijt van heeft.
Danseres Marijn Jansen, geboren in Weert, is haar eerste theatertour door Nederland gestart met dansgezelschap Another kind of blue. “Dit is een droomstart.” Op haar vijfde begon Marijn met kleuterdans bij RICK. Dans is voor haar dé manier om te communiceren. “Mijn lijf is mijn instrument. Of ik nou blij, verdrietig ben of boos: ik móet bewegen.”
Sociaal Domein:
Met kunst speelt ziekte even geen rol meer
Met regelmaat wordt kunstenaar en beeldend docent Roel Sanders van RICK in zijn hart geraakt. Zoals tijdens RAAK!, een gratis kunstprogramma voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers.
Een ervaring met muziek, dans, theater of beeldende kunst prikkelt het brein en werkt helend. “Ik had een hele serie schilderijen meegenomen die we gezamenlijk zouden gaan bekijken en bespreken. Uiteindelijk hebben we bijna een uur naar hetzelfde werk zitten staren. ‘De Volkstelling’ van Bruegel, over de intocht van Jozef en Maria in Bethlehem. Al kijkend en wijzend kwam er zóveel los. Ziekte speelde even geen rol, de deelnemers spraken op gelijk niveau met elkaar. Ook was er geen taalbarrière meer. Zonder enige voorkennis over het schilderij kwamen de woorden als vanzelf.”
RAAK! wordt mogelijk gemaakt door gemeente Weert.
Onderwijs:
Nieuwe Helden op het Kwadrant
Een urban show vol talent en zelfvertrouwen
Met het project Nieuwe Helden 0495 ontdekken jongeren van 12 – 23 jaar in Weert naschools hun creatief talent en maken ze samen een urban show. Binnen een paar weken ontwikkelen ze skills die hen als persoon laat opbloeien. Uit hun comfortzone, naar het performen op een podium.
“Het is prachtig om te zien hoe iemand zijn of haar talent ontdekt, gaat stralen en nieuwe stappen in het leven zet”, vertelt José Verhaegh, directeur van Nieuwe Helden Next Level. De eerste twee shows in 2022, ‘Brainstorm’ op Moesel en ‘Unlocked’ in de Bosuil, waren een groot succes. “Sommigen hadden nog nooit eerder gedanst of gezongen. Nu werden ze uitgedaagd om dans, zang, rap en toneel voor te dragen. Dit zorgt voor ontzettend veel zelfvertrouwen”, stelt Ken Loete, jongerenwerker bij Punt Welzijn.
De jongeren maken met Nieuwe Helden een enorme ontwikkeling door. Ze worden gemotiveerd echt zichzelf te laten zien. Met verrassende resultaten! Bregje Roos, cultuurcoach bij RICK, licht toe: “Eén jongere kwam uit een ISK-klas en sprak nog geen Nederlands. Toch gaf ze zich in haar eentje op. Uiteindelijk stond ze daar! Voor het eerst in haar leven op een podium met een microfoon in haar handen, de sterren van de hemel zingend in haar eigen moedertaal.”
Nieuwe Helden 0495 is een samenwerking tussen het LVO, Punt Welzijn, RICK, de Bosuil, Museum W, het Munttheater, Collabros, Fresh en diverse lokale ZZP’ers.