2 april 2022 | Auteur: Désiré Kappert
Ravi Keulen: ‘Als profvoetballer worden niet lukt, wil ik politieagent worden’
Het leven van de 13-jarige Ravi Keulen uit Weert staat volledig in het teken van voetbal. Hij speelt ruim twee jaar voor profclub Fortuna Sittard en zet daarvoor alles opzij. Vanwege het voetbal gaat Ravi in Sittard naar school en zijn ouders rijden duizenden kilometers per jaar om het voetbaltalent bij te staan. Een kennismaking met de jonge voetballer die in opa zijn grootste fan heeft.
Gescout
Ravi begon met voetballen bij de f’jes van RKSVV in Swartbroek. Omdat daar verdere jeugdteams ontbraken werd hij lid van de voetbalvereniging in Ell. Naast voetballen bij Ell trainde hij ook bij de voetbalschool Soccer Talentino’s van Jordi Briels. Briels (ook afkomstig uit Weert) speelde als voetbalprof bij meerdere clubs in de eredivisie en later ook in Engeland. Sinds enkele jaren heeft hij zijn eigen voetbalschool. Iedere week komen op het sportpark in Weert zo’n 50 kinderen de voetballessen volgen. Doel is om jeugdige voetballers op technisch en tactisch vlak bij te scholen. Eind 2019 nam Ravi deel aan een toernooi van deze voetbalschool en werd daar gescout door iemand van Fortuna Sittard. Hij kreeg een brief en mocht een stage-training komen volgen. Zijn ouders en ook zijn voetbalclub moesten aangeven erachter te staan. Na de training volgde een proefwedstrijd. Ravi: “Ik was wel erg zenuwachtig. Ik kende niemand en het ging er erg serieus aan toe. De wedstrijd ging wel goed en vier dagen later werd ik gebeld dat ik geselecteerd was voor de Fortuna Academy in het team U-12 (spelers onder de 12 jaar). Ik was superblij.”
Halen en brengen
Ravi maakte het lopende seizoen af bij zijn team in Ell dat ook nog kampioen werd. Na de zomer startte hij bij zijn nieuwe club in Sittard. “Ik ging toen naar groep 8 en zat hier in Swartbroek op school. Na school snel de auto in op weg naar de training in Sittard. Soms kleedde ik me dan in de auto om”, vertelt Ravi. Veel kwam neer op de ouders van Ravi. Moeder Inge: “Ik ben administratief medewerkster in het speciaal onderwijs in Weert en (met instemming van mijn directie) flexibel in mijn werktijden. Daardoor kon ik ‘s middag met Ravi naar Sittard. Ik bracht hem en wachtte in de auto omdat we door corona het complex niet op mochten. Na afloop weer terug. Meestal waren we dan rond 18.30 uur thuis. Dat drie keer in de week en op zaterdag naar de wedstrijden. Mijn man Roger en onze dochter Senne (16) voetballen ook. Ons gezin draait grotendeels om voetbal. En dat zie je ook terug in de wasmachine…”
“Mijn opa (Piet Nouwen) is mijn grootste fan”, zegt Ravi. “Hij rijdt ook vaak naar Sittard om wedstrijden of een training te bezoeken. Als we samen voetbal kijken gaan we in de rust vaak een balletje trappen. Ook in de tuin worden samen de nodige ballen getrapt. Niet dat dit altijd goed gaat. Vraag maar aan de buren.”
P.O.P.
Ravi doet het goed in zijn team. Drie keer per jaar zijn er gesprekken met de trainers in het kader van het Persoonlijk Ontwikkelings Plan (P.O.P). Hierbij is aandacht voor alle facetten van de ontwikkeling als voetballer zoals het tactische deel, het technische maar ook de mindset, de leefstijl, de schoolprestatie en de persoonlijkheid in en om het veld. De kinderen én de ouders krijgen te zien hoe ze beoordeeld worden en waar verbeterpunten zijn. De leiding was na het eerste jaar enthousiast over Ravi en hij stroomde door naar het team ‘U-13’. “Ik speel in de verdediging en krijg tijdens de trainingen allemaal tips over hoe ik beter kan worden en waar ik op moet letten. Deze moet ik in de wedstrijd gebruiken en uitvoeren. Ook daar wordt op gelet. We hebben een erg leuk en gezellig team en we gaan er samen voor. Maar we hebben ook corvee. Dan moeten we na de training de spullen opruimen en na het douchen de kleedkamer schoonmaken. Ik vind dat niet erg, dat hoort er gewoon bij”, aldus Ravi.
In Sittard naar school
Aan het eind van het schooljaar in groep 8 kreeg Ravi het schooladvies ‘Havo’. In overleg met Fortuna besloten de ouders Ravi in te schrijven bij het Trevianum in Sittard. Op deze LOOT-school zijn de lijntjes met de club erg kort, is een sportcoach aanwezig en kan Ravi vakken laten vallen om overdag zijn huiswerk te maken. Zodoende hoeft hij ’s avonds na de training niet vermoeid boven zijn studieboeken te ‘hangen’. Inge: “Omdat het brengen naar school geen optie was, zijn we in de zomer twee keer gaan oefenen om met de trein te gaan. In Sittard hebben we vanaf het station naar de school gelopen en terug. Zo kon Ravi het bij het begin van het nieuwe schooljaar zelfstandig doen. Hij staat om 6.30 uur op en ik breng hem ’s morgens naar het station waar hij om 7.45 uur de trein pakt.” Ravi vult aan: “Na school staat er een Fortuna-busje klaar dat ons (totaal 9 jongens van het team) naar het trainingsveld brengt. Na de training worden we met het busje weer naar het station gebracht en dan ben ik om 19.15 uur in Weert.”
Ballenjongen
Ravi: “Naast hard trainen en werken maak ik ook bijzondere en unieke dingen mee. Zo mag ik ballenjongen zijn bij de thuiswedstrijden van het eerste elftal van Fortuna Sittard. Na de wedstrijd tegen PSV heb ik het shirt van Doan (speler van PSV) gekregen. In maart hebben we mee mogen doen met het item ‘Latje Trap’ van het tv-programma ZappSport en zijn er opnames gemaakt voor een uitzending. En in juni gaan we meedoen aan een 2-daags toernooi in Den Helder waar ook profclubs uit het buitenland komen.”
Politieagent
Ravi is ambitieus en wordt daarin gesteund door zijn ouders. Inge: ”Zolang hij maar zijn best blijft doen, op de club maar ook op school. En zolang hij er plezier in heeft natuurlijk. We zijn er veel tijd mee kwijt (wedstrijden bijvoorbeeld in Vlissingen, Den Haag of Emmen), maar we willen hem deze unieke kans niet ontnemen. Dat realiseert Ravi zich heel goed en hij gaat er dan ook erg serieus voor.” Slotvraag aan Ravi: Als je geen profvoetballer kunt worden, wat ga je dan doen? Het vastbesloten antwoord: “Dan word ik politieagent!”