Printmedia heeft goede papieren. Lokale magazines in Midden-Limburg springlevend.

Vanaf 1 januari a.s. stopt de huis-aan-huisverspreiding van het weekblad VIA Limburg. Volgens directeur Maurice Ubags is de reorganisatie nodig omdat ‘de markt van papierverspilling af wil’. Een vreemde uitspraak. Ubags is ook directeur van dagblad De Limburger. Een ander argument om te stoppen zijn de hoge druk- en verspreidkosten. De ondergang van (papieren) kranten is de afgelopen jaren vaak benoemd. Printmedia zouden niet meer op kunnen tegen digitale media. Uit een recent landelijk onderzoek blijkt dat huis-aan-huisbladen erg goed gelezen worden. 99% procent van deze lezers het liefste op papier leest. Lokale en regionale artikelen zijn gewild en belangrijk voor de betrokkenheid in steden en kernen, blijkt uit hetzelfde onderzoek.

Volgens directeur Ubags zouden adverteerders, groot en klein, zich steeds meer oriënteren op online media. Een verbazende formulering ten aanzien van zijn eigen product (De Limburger) en anders wel ten opzichte van zijn adverteerders en lezers. Adverteerders vormen al jaren de inkomstenbronnen van week- en maandbladen (zo ook voor Weert Magazine). Richt de adverteerder zich nou vooral op internet? In Weert en Nederweert verschijnt al 11 jaar ‘Weert Magazine’; in Nederweert is het ‘Weekblad van Nederweert’ al heel lang een gevestigd blad; in Leudal, Maasgouw en de Belgische grensstreek valt al ruim 10 jaar het maandblad ‘Hallo Magazine’ op de mat en in Echt-Susteren en omstreken is ‘’t Waekblaad’ al lange tijd een succes. Vier afzonderlijke printmedia die huisaan-huis verspreid worden en die een hechte band hebben opgebouwd met hun lezers.

Binding
De vier uitgevers van vorengenoemde bladen zijn het snel met elkaar eens. Een tweetal uitspraken: ‘je moet dicht bij de mensen blijven’ en ‘lezers houden niet van eenheidsworst’. Desiré Kappert (uitgever Weert Magazine) licht toe: “Weert Magazine is onderscheidend in de markt. Het wordt gemaakt door een team dat midden in de samenleving staat en weet wat er leeft in stad en dorp. Wij schrijven daarover. Dat boeit de lezer. De uitgever van ’t Waekblaad (Echt-Susteren) zegt: “Je kunt meewarig doen over lokale berichten, maar je bereikt wel een breed publiek. Om die reden slaan de mensen het blad open.” Onderzoek Als dit soort zaken komen ook naar voren in het genoemde onderzoek. Met het verdwijnen van weekblad VIA Limburg blijft er in sommige Midden-Limburgse gemeenten nog maar één blad over waarin de lezer de lokale betrokkenheid aantreft. Voor Weert blijft dus alleen Weert Magazine bestaan, dat de lezer dicht bij zijn omgeving houdt en dat de adverteerder dichter bij de lezer brengt.

V.l.n.r.: Koos Baets (Hallo Magazine), Huib van Deursen (Weekblad voor Nederweert), Desiré Kappert (Weert Magazine), Sonja de Wijs (’t Waekblaad Echt-Susteren) en Anja Baets (Hallo Magazine)

Belang
Dat de lokale kranten van maatschappelijk belang zijn blijkt uit een initiatief van de provincie die jaren geleden subsidie beschikbaar stelde om lokale media te behouden en nieuwe initiatieven te ondersteunen. In die periode bleek ook dat lokale bestuurders vinden dat onafhankelijke, lokale en regionale media van cruciaal belang zijn voor het goed functioneren van de lokale democratie. In het bijzonder zien de bestuurders een zeer grote rol voor de lokale kranten bij de berichtgeving over de betrokkenheid, de burgerinitiatieven en de verbondenheid in de samenleving. Tot slot blijkt dat de ‘beleving’ bij het lezen van een papieren krant of magazine meer rust geeft dan digitaal lezen. (Bron: “Leegte in het Landschap’, ‘Studies voor het stimuleringsfonds voor media’).

Kortom, lokale kranten zijn van belang, zijn toegankelijk en nog erg populair. Zorg is alleen dat met het verdwijnen van VIA Limburg de verschraling van het medialandschap weer een stap verder is. De vier regionale uitgevers hebben daarom besloten om met elkaar in overleg te gaan om te kijken hoe zij de adverteerder in de regio van dienst kunnen zijn en voor hun lezers boeiende kranten kunnen blijven maken. Printmedia heeft daarmee goede papieren.