1 maart 2024 | Auteur: Désiré Kappert
Première filmdocumentaire over Bisschoppelijk College en De Lichtenberg
‘Tussen droom en werkelijkheid’
Filmer Jo van Geneijgen en Harrie Mennen van Stadsgidsen Weert hebben op verzoek van Stichting Behoud de Lichtenberg een filmdocumentaire gemaakt met als titel ‘BC de Campus…tussen droom en werkelijkheid’.
Over de film
Dit is de derde film van de stadsgidsen, ontwikkeld ter introductie van een wandeling. Deze past bij de in 2023 ontwikkelde wandeling over het fameuze rijksmonument De Lichtenberg.
Deze film is langer dan de vorige maar ook gevarieerder met unieke foto’s, filmfragmenten en interviews met oud-leerlingen maar ook met Peter Verkennis. Hij bracht Bospop tussen 1985 en 1993 met veel succes naar het openluchttheater. Ook leraren zoals priester-econoom Jules Nabben en docente Margriet Bienemann komen aan het woord. De film schetst een prachtig tijdsbeeld van de jaren ‘60 en ‘70.
Doel
Het doel van deze film is te laten zien wat er niet meer is maar wat wel past bij het verhaal van de wandeling met de Stadsgidsen. De Lichtenberg is onlosmakelijk verbonden met het Bisschoppelijk College, met name de ‘Nieuwbouw’ aan de Nelissenhofweg. De film laat zien waarom de school in 1962 vanuit het centrum verhuisde naar deze locatie aan de rand van Weert. Naar Amerikaans voorbeeld moest het een campus worden met alle faciliteiten voor de leerlingen -onderwijs, sport, cultuur en religie- dicht bij elkaar.
De gebouwen laten de invloed zien van de modernistische architectuur uit de jaren vijftig.
Parel
De Parel was zonder twijfel De Lichtenberg met het kolossale amfitheater van Pierre Weegels als pronkstuk. Dat onderdeel plus de Mariakapel, de prachtig gelegen tennisbanen en de Boostenzalen van architect Theo Boosten staan nog wel overeind. Ook is er aandacht voor de toegepaste kunst van tekenleraar en kunstenaar Harrie Martens zoals de sgraffito, de grootste van West-Europa.
Actueel
Er is volop discussie over de vraag: wat moet er met de Lichtenberg gebeuren?
De film geeft geen uitsluitsel wel een aantal suggesties.
Hoe nu verder? Díe vraag maakt deze film zo actueel. Daarnaast is het een feest van herkenning voor oud-leerlingen en personeel; het weerzien met hún oude school en docenten gekleurd met anekdotes uit die tijd.
De film duurt 50 minuten en gaat op 12 april in première in Gotcha! Cinema. Aanvang 16.00 uur. Kaartjes à € 7,50 zijn te bestellen via www.gotcha-weert.nl of via 0495-532002.
Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen en het doen van suggesties. Om 17.30 uur is er een nazit in het café van de Gotcha!