‘Politiek laat zich niet plannen’

In januari 2023 schreef ik de column ‘Waarom makkelijk als het ook moeilijk kan’. Dat ging erover dat er al vanaf 2009 wordt gewerkt aan het plangebied Beekstraatkwartier. Het lijkt een gordiaanse knoop die de politiek niet durft door te hakken terwijl dat toch is waarvoor ze gekozen en betaald worden. Na veel gebakkelei en gebakken lucht wordt in 2015 in arren moede besloten het oude stadhuis voor tien jaar te verhuren aan de mannen van Skice die er meteen nieuw leven in blazen.

In mei 2022 komt er weer een nieuwe bestuursopdracht: Geen besluiten maar wel kaders, visies, routekaarten en een met bestuurlijke en ambtelijke opdrachtgevers, projectmanagers, stuurgroepen, kernteams, werkgroepen, strategisch adviseurs en projectteams opgetuigde organisatie. Kosten tot 1 januari 2024: € 240.000, – en nog geen schop in de grond. Dan maar de huurovereenkomst met Skice jaarlijks verlengen.
Mijn suggestie was toen het simpel te houden. Als jullie er dan toch niet uitkomen leg dan de Weerter bevolking maximaal drie scenario’s voor, respecteer de uitkomst van dit referendum en ga aan de slag.

En zie wat er gebeurde:
De gemeenteraad geeft opdracht 4 scenario’s te onderzoeken. Dit worden er 6 namelijk 1, 2, 3a, 3b, 3c, en 4 maar die laatste is 2 met een woontoren dus eigenlijk 2b maar dan kom je niet aan 4 en dat was de opdracht. (?)

Daarna krijgt iedere geïnteresseerde Weertenaar de mogelijkheid om zijn mening over deze scenario’s te geven. Er wordt een onderzoeksbureau ingeschakeld om een enquête onder de bevolking te organiseren. (Kosten ?) Het werden 5 vraagjes waarop slechts 153 inwoners antwoordden.  De vraag ‘Welk scenario heeft uw duidelijke voorkeur?’ kwam er niet in voor.  Wel resulteerde deze burgerraadpleging in een uitvoerig verslag met heel veel cijfertjes, lettertjes, cirkel- en staafdiagrammen. 

Ik wil u deze vraagjes en de conclusies niet onthouden.

VRAAG 1: Hoe belangrijk vindt u het dat de bevolking betrokken wordt bij de nieuwe invulling van het Beekstraatkwartier? 
Conclusie: Maar liefst 68 procent van de respondenten vindt het betrekken van de bevolking bij dit project zeer belangrijk.

VRAAG 2: Vindt u dat in de binnenstad van Weert de volgende zaken voldoende voorkomen?
•   Openbaar groen •   Restaurants en cafés •   Winkelaanbod •   Culturele voorzieningen •   Woningaanbod •   Parkeergelegenheid •   Ontspanning, recreatie en ontmoeting.
Conclusie: Er wordt in de binnenstad voldoende aandacht besteed aan restaurants en cafés en het winkelaanbod.  Er wordt vooral weinig aandacht besteed aan openbaar groen, ontspanning, recreatie en ontmoeting.

VRAAG 3: Hoe belangrijk vindt u het dat er bij het opnieuw invullen van het Beekstraatkwartier voldoende aandacht gaat naar de bij vraag 2 genoemde zaken?
Conclusie:  Er wordt weinig belang gehecht aan de aanwezigheid van restaurants en cafés. Ook het winkelaanbod en culturele voorzieningen worden niet zo belangrijk gevonden.  Openbaar groen is heel belangrijk en ook aan parkeergelegenheid en ontspanning, recreatie en ontmoeting wordt belang gehecht.

VRAAG 4: Als er woningen komen in het nieuwe Beekstraatkwartier, wat voor soort woningen moeten dat dan volgens u zijn?    
Conclusie: Voornamelijk koopwoningen. Ook wel huurwoningen en starterswoningen, maar sociale huurwoningen niet echt nodig.

VRAAG 5: Hoe wilt u in de toekomst geïnformeerd worden over dit project?
Conclusie: Voornamelijk via de Gemeentewijzer. Ook een digitale nieuwsbrief en de website zijn wenselijke informatiekanalen. 

Helder. Daar kun je iets mee! 
Of dit een cynische conclusie mijnerzijds is laat ik aan u. 

Wendy van Eijk wenst ‘meer uit het leven te halen’ en is vertrokken naar Den Haag. Iconisch gebouw aan de Stadsbrug? Loods Kanaalzone 2? Beekstraatkwartier? 
Tot op de dag van vandaag hangt het zwaard van Damocles boven de omwonenden van het oude stadhuis. Wendy in haar laatste interview: “Politiek laat zich nu eenmaal niet plannen.”

Ton