Oncologisch Expertise Centrum Weert: Totale zorg voor mensen met kanker

Op 1 oktober jl. opende het Oncologisch Expertise Centrum Weert haar deuren. Het centrum is gevestigd op de Biest 37 in Weert en biedt alle zorg en hulp voor mensen die getroffen worden door kanker. Een oncologisch fysiotherapeut, een oedeemtherapeut, een ergotherapeut, coaches, een diëtiste, een specialist in haarwerken, een specialist in prothese/lingerie/steunkousen, voetzorg én een schoonheidsspecialist samen op één plek met één aanspreekpunt voor de cliënt. Het was een droom van de Weertse Lieke Stultjens-Slot (40). Na jaren van dromen trok ze de stoute schoenen aan; ze maakte een ondernemersplan, kreeg volledige medewerking van de bank, benaderde andere deskundigen, vond een pand op de Biest en realiseerde hier het Oncologisch Expertise Centrum Weert.

Zorg bij elkaar gebracht

Lieke werkte jaren als oncologisch en oedeemfysiotherapeut in een praktijk in Someren. Alhoewel ze het hier heel goed naar haar zin had, bleef er iets knagen. Ze wilde meer tijd voor de patiënten en ze wilde het totale proces in de gaten houden. Kanker veroorzaakt veel klachten en bijwerkingen. En die zijn voor iedereen anders. Dus ging ze voor haar patiënten op zoek naar meer informatie over bijvoorbeeld voeding, werkhouding, haarstukken of huidbehandelingen. Maar omdat patiënten in eerste instantie, en dat is heel logisch, vooral bezig zijn met de behandeling in het ziekenhuis bleven deze andere zaken vaak liggen. Door alle disciplines nu in één centrum samen te brengen wordt er een totaalplan gemaakt, kunnen patiënten behandelingen achter elkaar plannen, zijn ze minder tijd kwijt, hebben ze één aanspreekpunt, krijgen ze snel antwoord op hun vragen en is er overleg tussen de verschillende zorgaanbieders. Lieke: “Doordat we dicht bij elkaar zitten is er betere communicatie en hoeft de patiënt niet elke keer weer zijn verhaal te doen. De programma’s zijn korter, compacter en dus minder belastend. Persoonlijk contact vind ik heel belangrijk. Bij ons is elke patiënt uniek en iedereen volgt hier zijn eigen traject.”

Aan de balie heet Sandra u van harte welkom.

Sporten voor iedereen

Het OECW is er ook voor mensen met alle vormen van oedeem (vocht- en of vetophoping) en gaat ook preventief werken. Lieke: “Overgewicht of stress kunnen  de kans op kanker verhogen. Goede voeding en beweging is voor iedereen belangrijk. Wij bieden mindfulness, stressmanagement en de ergotherapeut kijkt naar de belastbaarheid. Mensen kunnen hier in kleine groepjes sporten. Iedereen kan een sportabonnement afsluiten. Je krijgt dan een intakegesprek en een persoonlijk programma. In de toekomst wil ik ook buiten training gaan geven. Ook voor de oncologie-patiënten”, vertelt Lieke enthousiast. Lieke wil de diëtiste preventief betrekken bij elke cliënt. Dus niet pas bij klachten, zoals smaak- en slikproblemen of ondervoeding. Lieke: “Vermoeidheidsklachten bijvoorbeeld kunnen voortkomen uit verkeerde voeding. Samen kijken we naar het voedingspatroon en maken een plan op maat voor die patiënt.”

Lieke tijdens een intakegesprek met een cliënt.

Terug aan het werk

Samen met de diëtiste en de ergotherapeut gaat Lieke pakketten aanbieden aan bedrijven waarvan een werknemer getroffen wordt door kanker. Zo’n pakket bestaat uit coaching-sessies, begeleiding door de diëtist, ergotherapie en twee keer per week trainen. Lieke: “Wij beloven dat de werknemer drie maanden tot een half jaar eerder integreert in het werk. Uiteraard kan dit alleen bij patiënten die curatief (te genezen) zijn. Door in een vroeg stadium al samen aan tafel te gaan zitten kan de ergotherapeut bijvoorbeeld al naar de werkplek kijken en helpen bij de belasting en dagindeling. Samen kijken we naar wat de werknemer nog wél kan, in plaats van wat hij of zij niet meer kan. Ook ga ik in gesprek met de cliënt; ‘waar loop je tegen aan, misschien wil je wel ander werk, wat houdt je tegen om nu al zelf een keuze te maken?’ Coaching is zo belangrijk”, benadrukt Lieke. “Ik heb het zelf ook moeten leren; om in het hier en nu te leven, vertrouwen te krijgen in je eigen lichaam, om los te laten en zelf keuzes te maken. Dat gun ik iedereen.”

Nelly helpt u verder met uw vragen.

Meer weten?

Lieke gaat samen met haar team workshops en lezingen geven. De lezingen, bijvoorbeeld over ‘zelfmanagement voor oedeem of voeding bij kanker’ zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Hiervoor heeft ze al de samenwerking met het Toon Hermans Huis gezocht en daar zullen de lezingen gehouden worden.

“Bij OECW kijken we samen met jou naar wat jij nodig hebt; een uitgebreid plan of enkel wat goede tips en advies; je bent altijd welkom.”

Heeft u interesse en wilt u meer weten wat het OECW voor u of uw naaste kan doen? Bel en maak een afspraak voor een gratis en geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Biest 37, Weert • 0495-782010 • www.oecw.nl