Nieuw multifunctioneel schoolgebouw voor Altweerterheide: “Over alles is nagedacht”

Het heeft ruim twee jaar geduurd vanaf de ontwerpfase in juni 2020 tot de opening in oktober vorig jaar. In de tussentijd konden de leerlingen terecht in een schoolgebouw op het Kazerneterrein in Weert. Het resultaat is bijzonder! Een super functioneel Kindcentrum in een ruim, licht en warm gebouw waar, bij het ontwerp en de bouw, werkelijk over alles is nagedacht. Naast de basisschool (voorheen St. Jozef) die al bestaat sinds 1930, zijn hier ook de Buiten Schoolse Opvang, de Peuterspeelzaal en het Kinderdagverblijf gevestigd. Organisaties die de ruimtes delen en daarin optimaal samenwerken. “Alles in het belang van het kind”, zo legt schoolleider Linda Kirkels- Janssen uit tijdens de rondleiding. “Het was een geweldige en intensieve periode, maar we hebben dit als team bedacht en gerealiseerd en daar zijn we super trots op. Een geweldige plek om te werken en les te geven voor ons maar vooral voor de kinderen van Altweerterheide en omgeving.”

Er waren drie opties voor het bijna 100 jaar oude gebouw:  verbouw, vernieuwbouw of sloop en nieuwbouw. Uiteindelijk is, na overleg, door de gemeente gekozen voor de laatste optie. Bij het ontwerp en de uitvoering zijn ook de buurtbewoners betrokken. Plan van de architect was om het qua kleur en materiaal in te passen in de omgeving. Zodoende is gekozen voor de rode baksteen en is er veel gebruik gemaakt van hout.

Bij de ingang hangt de oude schoolbel, die – naast een mechanische zoemer – nog dagelijks gebruikt wordt als opruimsignaal aan het eind van de pauze. Het symboliseert de herinnering aan de vroegere school.

Het pand is hoog en heeft een grote luifel die dienst kan doen als overkapping voor dorps-gerelateerde activiteiten als optredens en uitvoeringen. Het gebouw heeft namelijk een sociaal-culturele functie. Verenigingen als de harmonie, de buurtvereniging, hartsave, de dorpsraad, maar ook senioren-gym, maken veelvuldig gebruik van de faciliteiten. Met de bouw is daar volop rekening mee gehouden. Ook de school maakt gebruik van de luifel voor buitenlessen of optredens.

Op de speelplaats is een WADI (groene waterafvoer) aangelegd, die het overtollige regenwater opvangt en afvoert. Sfeervol aangeplant biedt dit een natuurlijke en noodzakelijke invulling bij hevige neerslag. Aan de andere zijde van de school is een moestuin gemaakt waar de kinderen educatief mee bezig zijn. Opbrengst als radijs, sla, tomaten en bijvoorbeeld peultjes zijn uiteraard voor eigen gebruik. De moestuin wordt onderhouden door de kinderen en vrijwilligers uit het dorp. Rondom de perkjes met groente staan picknickbanken die ook gebruikt worden voor buitenlessen.

Door een lokaal interieur-ontwerpbedrijf zijn alle kasten op maat gemaakt. Geen standaard meubilair maar aangepast aan de functie en de beschikbare ruimtes. Zo ook de kapstokken voor jassen, tassen en schoenen. Strak, overzichtelijk, maar – zoals alles in het gebouw – in rustige kleuren om de prikkels te beperken.

Met het oog op het multifunctionele gebruik door onder meer de BSO en de verenigingen van de Hei, is er centraal in het gebouw een zeer ruime hal ontworpen. Hier omheen liggen de klaslokalen en de andere ruimtes. Vanuit de hal gaat ook de trap naar boven voor de teamkamer en de kantoortjes. Onder de trap zijn extra bergruimtes en toiletten weggewerkt. Opvallend is de houten betimmering die in de hele school terugkomt. Functioneel voor de akoestiek en de sfeer.

Ander leuk detail zijn de speciale driehoeks-tafels die zowel in de hal als in de klassen gebruikt worden. Speciaal gemaakt en voorzien van een zwenkwiel zodat ze eenvoudig te verplaatsen zijn en waardoor er – ook voor de naschoolse opvang – snel andere opstellingen gemaakt kunnen worden. Ook hier weer materiaal dat op kasten, vensterbanken en opbergbakken terugkomt.

De basisschool heeft ongeveer 75 leerlingen die verdeeld zijn over vier combinatie-klassen: 1-2, 3-4, 5-6 en 7-8 zitten bij elkaar in een lokaal. Elke klas heeft een eigen deur naar buiten, waardoor er eenvoudig gebruik gemaakt kan worden van de extra ruimte in de buitenlucht, voor lezen, groepsopdrachten of zelfstandig werken.

Bij de bouw is een grote keuken ontworpen die ook gebruikt wordt voor kookles en het verwerken van de groente uit eigen tuin. Hierbij worden zowel de kinderen van de basisschool als van de naschoolse opvang intensief betrokken. Met het Kindcentrum in Altweerterheide is het kerkdorp een bijzondere en sfeervolle accommodatie rijker.