Nieuw festival in Weert met bijzondere line-up: 22 september is Weert 75 jaar bevrijd!

Een nieuw evenement dat plaatsvindt in het kader van 75 jaar bevrijding. Nederlandse topartiesten op een historische locatie. Zie hier de ingrediënten voor het eerste bevrijdingsfestival van Weert op zaterdag 21 september a.s. nabij de stadsbrug. Met muziek, entertainment en festiviteiten.

Na een bezetting van ruim vier jaar werd onze stad op 22 september 1944 bevrijd uit handen van de Duitse bezetters. Nu bijna 75 jaar geleden. Vanuit België kwam het Engelse Suffolkregiment richting onze stad. Via de tegenwoordige Suffolkweg kwamen ze aan bij de restanten van wat nu de stadsbrug is. Hier begon de bevrijding van Weert en hier wordt straks het bevrijdingsfestival gehouden.

V.l.n.r.: Luciën Adriaens, Bart Groeneveld en Arthur Tullemans op de festivallocatie nabij de stadsbrug.

Het evenement wordt georganiseerd door de stichting Gran Fiësta, de organisatie achter het succesvolle Weert Totaal Festival (WTF) dat afgelopen Hemelvaart voor de tweede keer plaatsvond. Voorzitter Luciën Adriaens vertelt enthousiast: “Ik was een paar jaar geleden op een kleinschalig festival in het zuiden en was onder de indruk van de omvang en de sfeer. Toen een van onze organisatieleden, Gijs Wullems vorig jaar op een bevrijdingsfestival in Eindhoven was, ontstond het idee om ook in Weert een soortgelijk evenement te organiseren.”

Zo gezegd, zo gedaan. Gesprekken volgden met gemeente, andere stichtingen en organisaties en enkele maanden geleden werd het licht op groen gezet voor dit unieke gebeuren. Luciën: “Omdat het 75 jaar geleden is dat onze stad werd bevrijd, heeft de gemeente een behoorlijke bijdrage gedaan om het festival financieel mogelijk te maken. Met een subsidie van € 1,- per inwoner zijn wij in staat om een bijzondere line-up samen te stellen en de ticketprijs zeer laag te houden zodat het festival toegankelijk is voor iedereen. Wat dacht je van Nielson, Maan, Waylon en als afsluiter BLØF? We zijn bezig om daar nog een topper aan toe te voegen. Dus houd vanaf half juli onze site en Facebook in de gaten.” (www.bevrijdingsfestivalweert.nl of facebook.com/bevrijdingsfestival-weert)

Het evenement vindt plaats op zaterdag 21 september a.s. om 13.00 uur en zal in het teken staan van de bevrijding. Luciën: “We zijn in overleg met het Comité Herdenking en Bevrijding Weert over een gepaste invulling van die dag en zeker de dag erna. We hebben allerlei bijzondere plannen en gaan proberen om er daar een aantal van te realiseren. Zo denken we aan een Baileybrug over de Zuid Willemsvaart. Bij de bevrijding was de stadsbrug zodanig beschadigd dat deze niet meer gebruikt kon worden. Zodoende willen we nu de stadsbrug ook ‘uitschakelen’ en de mensen via een militaire brug het kanaal laten passeren. Of een militaire watertaxi op en neer naar de Biesterbrug laten gaan. Militaire voertuigen, je kunt van alles bedenken. Je bent alleen afhankelijk van vergunningen en toestemmingen van overheden en defensie. Maar we maken er wel iets speciaals van.”

MAAN: 16.30 – 17.30 uur.

Dat geldt ook voor de overgang van zaterdag 21 naar zondag 22 september, de datum van de bevrijding. Luciën: ”Het evenement duurt tot 01.00 uur maar rond de klok van 00.00 uur willen we iets bijzonders laten plaatsvinden. Wat en hoe weten we nog niet. Ook op zondagmorgen staan we stil bij de bevrijding, 75 jaar geleden. Omdat we dan toch beschikken over alle faciliteiten op het terrein gaan we voor die speciale dag ook iets organiseren. Een H. Mis, een herdenking, muziek en optredens. In de middag komen er fietsers aan die vanuit Brussel naar Weert zijn komen rijden over de route die onze bevrijders ook aflegden.”

“De kaartverkoop voor het festival is al begonnen. Binnen een dag waren er ruim 2500 kaarten verkocht. Op het terrein is capaciteit voor ruim 7500 bezoekers. Inmiddels zijn er meer dan 4000 tickets verkocht. Door de bijdrage van de gemeente is de toegangsprijs € 24,50. Voor festivalbegrippen is dit, ook gezien de line-up, een zeer lage entreeprijs”, sluit trotse Weertenaar Luciën Adriaens af. Het festival is voorlopig eenmalig en keert dus niet jaarlijks terug.

Op het festival komt ook een VIP-area en een skydeck met perfect zicht op het podium. Dit arrangement bestaat uit een aparte area, bediening, drank all-inclusive, hele dag door luxe hapjes en ’s avonds een buffet. Tickets apart te koop voor € 150,- per stuk.
www.bevrijdingsfestivalweert.nl of facebook.com/bevrijdingsfestival-weert