Niets is standaard bij verduurzamen van een oude boerderij

Fietsend door het buurtschap Hushoven valt de boerderij op nummer 63 op. Een idyllische boerderij uit circa 1900 met donkergele raamkozijnen en groene luiken. Aan het dak wordt gewerkt. “We zijn onze boerderij aan het renoveren en tegelijkertijd aan het verduurzamen”, vertelt het echtpaar Peter Baltus en Christel Jansen. “Zonder het advies van de energiecoach van Warm Wonen in Weert, hadden we geen idee gehad waar te beginnen.” 

Beschermd dorpsgezicht

De boerderij is geen monument, maar valt wel onder het beschermd dorpsgezicht. Wie in een beschermd stads- of dorpsgezicht woont, moet rekening houden met de cultuurhistorische waarde van dit gebied. Er is een gedetailleerd bestemmingsplan. Voor aanpassingen gelden strengere regels en voor een aantal bouwactiviteiten is een omgevingsvergunning nodig.

Iets bijzonders

In 2010 hebben de in Zuid-Limburg geboren Peter en Christel bewust voor deze tot woonhuis verbouwde boerderij gekozen. “We wilden iets bijzonders, geen recht-toe-recht-aan woning. We zijn voor deze boerderij gevallen vanwege de leefruimte met de authentieke balken en openhaard,” vertelt Christel. Het woongedeelte was vroeger een stal met hooizolder. 

Hoge energiekosten

Ze schrokken zich een hoedje van de energierekening. Liefst 5.500 m3 gas per jaar. “De thermostaat stond iedere dag op 21 graden Celsius. Net als in ons vorige huis. We zijn meteen gaan bezuinigen. Vanwege de hoge energieprijzen staat de verwarming sinds vorig jaar zelfs op 15 graden. Alleen overdag zetten we hem enkele uren op 18 graden.” Doordat hun energieleverancier failliet ging tijdens de energiecrisis, werden ze in november 2021 gedwongen om bij een andere energieleverancier tegen hoge prijzen energie af te nemen. In hun afweging om energiebesparende maatregelen te nemen, speelden de financiën, verbetering van comfort en de klimaatverandering mee. “We moeten iets aan ons energieverbruik doen. Alles laten zoals het is, is geen optie. We zijn gaan kijken naar de dingen die echt verschil maken.” Peter is hoogleraar elektronica aan de Universiteit Eindhoven en één van zijn hobby’s is domotica. Domotica is te omschrijven als huisautomatisering. In de boerderij heeft Peter allerlei sensoren geïnstalleerd, waarmee hij de elektrische apparaten aan en uit kan zetten. Hiermee voorkomt hij sluipverbruik bij het stand-by staan van de apparaten. 

Onafhankelijk en genuanceerd

In de zoektocht om energie te besparen kregen ze regelmatig tegenstrijdige adviezen. “Aan onze woning is niks standaard, dat maakt het zo lastig.” Peter en Christel hebben een gratis huisbezoek van een energiecoach aangevraagd. “Fijn om met een deskundige te praten die onafhankelijk is en genuanceerde adviezen geeft.” Over het rapport en het stappenplan zijn Peter en Christel meer dan tevreden. Het zorgde voor rust en overzicht. 

Werkzaamheden

Peter en Christel kozen ervoor om als allereerste de gevels aan te pakken vanwege de vochtplekken. Sinds november 2022 laten ze hun dak isoleren en in de zomer komt er HR++ glas in de ramen. “Met isoleren, zorgen we ervoor dat de warmte in ons huis blijft.” Het isolatiemateriaal op het dak is Superfoil. Dat zijn rollen zilverpapier die uit vijf isolatielaagjes bestaan. Hierdoor is het flexibel. Iets dat met al die afwijkende maten zeer prettig is. Peter schat de kosten voor het isoleren van het dak tussen de 40.000 en 45.000 euro, inclusief het hout- en metselwerk. Het HR++ glas kost ongeveer 28.000 euro. “In een oud huis hangt alles met elkaar samen. Van het een komt het ander.” Zo bleken er verwarmingsbuizen aan de daklatten vast te zitten, was de HR-ketel niet geïsoleerd en moesten de dakramen worden verhoogd, omdat het dak door de isolatie vijf centimeter hoger is geworden.  

Energieverbruik 
Peter Baltus en Christel Jansen

Gas
februari 2023
588 m3 (temperatuur omlaag + domotica)
februari 2019
911 m3 (geen energiebesparende maatregelen)

Elektriciteit
februari 2023
489 kWh (domotica)
februari 2021
850 kWh (geen energiebesparende maatregelen)

Als gouden tips willen Peter en Christel meegeven: “Laat je adviseren door een onafhankelijke energiecoach van Warm Wonen in Weert, die realistische adviezen geeft. Zorg verder dat je een bedrijf vindt dat goed werk levert en met je meedenkt. Onderweg kom je van alles tegen. Zeker bij een oude woning, waar niks standaard is. De kosten voor het verduurzamen zijn hoog, maar deze bijzondere woon- en leefruimte is het meer dan waard. Bovendien hopen we er nog heel lang in te kunnen blijven wonen, aangezien de boerderij levensloopbestendig is.” 

Gratis advies om je huis te verduurzamen

Loop binnen bij de Warm Wonen Winkel aan de Meikoel 3 in Weert.
Of kijk op www.warmwoneninweert.nl en maak een afspraak voor een gratis bezoek aan huis door een van onze energiecoaches.