‘Naast de zorg, zijn ontmoeten en sfeer belangrijke aspecten’

In deze uitgave waarin senioren centraal staan, brengen we voor deze rubriek een bezoek aan het woonzorgcentrum Hushoven aan de Rietstraat. Dit complex werd in 2013 geopend en bestaat uit drie blokken en is eigendom van Wonen Limburg. Een van de blokken heeft 19 appartementen waar mensen zelfstandig wonen. De andere blokken zijn voor ‘kleinschalig wonen’, met groepswoningen die een thuis bieden voor mensen met dementie en somatische (lichamelijke) klachten. Het complex werd gebouwd als alternatief voor verzorgingshuis van Berloheem dat in die tijd aan vervanging toe was en werd gesloopt. Voor de nieuwbouw werd gekozen voor het landelijke gebied van buurtschap Hushoven, waar gestreefd werd naar regelmatige contacten tussen de bewoners en buurtgenoten. Het open karakter van het complex en de faciliteiten zijn erop gericht om mensen van buiten uit te nodigen hier gebruik van te maken.

Het complex is qua architectuur ingepast in de landelijke omgeving. Er is bewust gekozen voor rustige laagbouw met kleuren en materiaalgebruik die passen in het karakter van het buitengebied van Hushoven. De drie gebouwen hebben elk een hoogte van twee etages en een hellend dak, dat de sfeer landelijk en niet massaal maakt. Ook de ruimte rondom het gebouw zorgt door het vele groen voor een toegankelijke en vriendelijke uitstraling.

Een ander bijzonder onderdeel van het seniorencomplex is de prachtige buitentuin. Een grote oppervlakte die aan de achterzijde van de gebouwen heerlijk op het zuiden ligt. Bankjes, grasvelden, struiken en een grote vijver zorgen voor een ruime en groene omgeving waar veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. Niet alleen door bewoners en personeel, maar ook door buurtbewoners. Kinderen die hier spelen en fietsen en wandelaars die hier even op een bankje rusten. In de tuin is een groot terras waar de bewoners regelmatig vertoeven. Een mooi deel van de tuin is het herdenkingsmonument, ooit ontworpen om ter nagedachtenis aan overleden bewoners een steen te laten leggen door de familie. De gedenksteen bevat de tekst: Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde, het water gaat er anders dan voorheen. (songtekst Bram Vermeulen). De tuin bevat ook een volière, die net als de omgeving door vrijwilligers wordt bijgehouden (Land van Horne zoekt hier overigens nog mensen voor).

Een belangrijk onderdeel van het Wozoco is ‘Gasterij de Stoof’. In deze openbare ruimte ontmoeten bewoners elkaar en eten ze samen. Ze doen er spelletjes of nemen deel aan een activiteit. Maar ook buurtbewoners komen hier langs, leggen een kaartje of spelen een potje biljart. Dat was de achterliggende gedachte bij de realisatie van de gasterij. Een huiskamer om te ontmoeten en te verbinden. De Stoof beschikt over een eigen professionele keuken waar de maaltijden voor de bewoners bereid worden. Mensen kunnen ervoor kiezen om hier gezamenlijk te eten of op hun kamer. Ook wordt de ruimte gebruikt voor optredens, kienen en muziekmiddagen. Bijzonder is de grote muurschildering die voor de opening werd aangebracht door leerlingen van het Rick. De titel is ‘Samen de Toekomst’. Na gesprekken tussen de leerlingen en oud-bewoners van verzorgingshuis van Berloheem schilderden de jongeren dit kunstwerk.

Naast de medische en lichamelijke zorg wordt er ook veel aandacht besteed aan het welzijn van de bewoners. Talloze activiteiten bieden de bewoners mogelijkheden tot bewegen, contacten en ontspanning. Alles uiteraard binnen de mogelijkheden van de ouderen. Zitdansen is een van de wekelijks terugkerende activiteiten, waarbij op liedjes en muziek van vroeger bewogen/gedanst wordt. Natuurlijk ook voor bewoners in een rolstoel. Gezien de wekelijkse opkomst van zo’n 30 mensen is het een populaire bijeenkomst. Ook wordt er wekelijks geschilderd. Onder leiding van kunstenaar Jan van Riet helpen meerdere vrijwilligers de bewoners met het schilderen. Een rustgevende bezigheid waarbij vaak onderwerpen uit vroegere tijden geschilderd worden.

Bij de entree van het gebouw staat een bijzonder beeld. Deze fontein is gemaakt door kunstenaar Gard van Wegberg uit Weert. Gard heeft hier vanaf 2014 de laatste jaren van zijn leven gewoond. Het beeld was in 1972 in Roermond geplaatst maar moest daar in 2019 weg vanwege de bouw van appartementen. Het werd toen geschonken aan het woonzorgcomplex. Op 24 september 2020 werd het kunstwerk onthuld, twee weken later stierf Gard van Wegberg op 99-jairge leeftijd.

Het complex bevat meerdere groepswoningen. Hier wonen tien bewoners die elk een eigen slaapkamer hebben, maar gezamenlijk gebruik maken van de woon- en eetkamer. Elke groepswoning heeft een eigen keuken, TV-hoek en zithoek. Ook hier wordt veel aandacht besteed aan samenzijn. De groepswoningen hebben ook elk een eigen binnentuin. In de openlucht, met wel zon maar nauwelijks wind, met veel planten en licht is het aangenaam toeven voor de bewoners. Ook hier is het samenkomen en samen beleven.