Milo Seerden: “Als ik maar van mijn muziek kan leven”

Misschien ken je haar wel als non Maria Luyten uit de Graaf Van Horne musical. Of van de verschillende optredens die ze jaar in jaar uit gaf tijdens het schoolconcert ‘Unplugged’ op de Philips van Horne. Milo Seerden (22) uit Weert timmert hard aan de weg als zangeres. “Uiteindelijk hoop ik niet alleen mijn eigen muziek te kunnen verkopen onder mijn eigen platenlabel, maar ook die van anderen.”

Milo Seerden

“Een van de gaafste dingen die ik tot nu toe gedaan heb? Dat was het concert met mijn band ‘Brugklasbeatz’ tijdens Koningsdag op het Piusplein in Tilburg. Het plein stond helemaal vol! Mensen stonden, ondanks de regen, buiten te dansen en mee te zingen met onze muziek. Dat gaf me super veel adrenaline.”


Milo’s passie voor zingen ontstond op de basisschool. “Ik zong altijd thuis. Op een dag – ik was acht – zei mijn vader tegen mij: ‘Dat klinkt leuk, daar moet je meer mee doen.’ Mijn vriendinnetje Alisa Tuasuun zong bij jeugdkoor Groenewoud. Daar ben ik toen gaan kijken.” De muziek heeft Milo sinds die tijd nooit meer losgelaten. “Iedere stem in het koor had een eigen karakter. Ik vond het zo mooi de stemmen van iedereen samen te horen. Ik zat dan helemaal in het moment en in mijn element. Het gaf me kippenvel.”


Toch stopte Milo toen ze in de brugklas zat met zingen bij het jeugdkoor. “Ik had het druk met het halen van mijn vakken op school en met voco, vooropleiding conservatorium.” Daarnaast deed de zangeres elk jaar mee aan schoolconcert Unplugged op de Philips van Horne, waarmee ze samen met andere muzikanten nummers van onder meer Avril Lavigne en Anna Nalick coverde.


Een hobby groeide uit tot iets waar Milo haar beroep van wilde maken. “Het gevoel dat ik krijg als ik mensen met mijn muziek raak, is zo goed en eigenlijk niet te beschrijven.” Na de middelbare school startte de zangeres dan ook met de opleiding Muzikant aan het Arcus College in Heerlen. “Toen ik daar klaar was, had ik niet het gevoel dat ik uitgeleerd was. Ik wilde mezelf nog meer ontwikkelen als artiest.”


Milo schreef zich in bij de Rockacademie in Tilburg en werd aangenomen. Inmiddels zit ze daar in het derde jaar. “Afgelopen jaar had ik het erg druk, onder meer met optredens. Ook ben ik geswitcht naar het leerarrangement Business.” Ze deed eerst het leerarrangement Eigen Act, een meer uitvoerende richting van de muziekopleiding. Maar ze kwam erachter dat ze meer kon leren bij Business, waarbij het gaat over geldstromen die ontstaan bij het maken van muziek. “Hier leer ik bijvoorbeeld naar welke labels ik toe moet met mijn nummers. Of hoe je omgaat met contracten en managen, zodat ik als artiest niet afhankelijk van anderen ben.”
De optredens waar Milo het de afgelopen tijd druk mee had, waren voornamelijk met Brugklasbeatz, een zevenkoppige band die muziek maakt uit de jaren negentig en de zero’s. “Die guilty pleasures (zo noemt Milo de nummers die ze met hen zingt), zoals No Limit of nummers van de Spice Girls, vind ik te gek. Die nemen mij mee naar toen ikzelf een jaar of vier, vijf was. De tijd dat mijn liefde voor muziek ontstond.”


Anno 2019 gaat Brugklasbeatz als een speer. Het optreden tijdens Koningsdag zorgde voor bekendheid en meer optredens, waar Milo helaas nog niet veel over mag vertellen. “We richten ons nu op festivals, zoals Paaspop, en clubshows, waar we onder onze eigen naam kunnen optreden en geen deel uitmaken van een voorprogramma.” Naast Brugklasbeatz timmert Milo hard aan de weg als solozangeres. Ondanks haar brede muzieksmaak, labelt ze haar muziekstijl met de naam ‘donkere synth-pop’. Invloeden haalt Milo uit bands zoals Muse en Aurora. Beide verwerken elektronische sounds in hun nummers. “Ik vind het vet dat de band deze zelf speelt”, zegt ze. Samenzang, waar Milo tijdens haar tijd bij het jeugdkoor mee kennismaakte, blijft ook een grote rol spelen bij haar muziek en is terug te horen in haar tracks. “Maar die stemmen zijn wel allemaal door mijzelf ingezongen.”


Misschien ken je haar wel als non Maria Luyten uit de Graaf Van Horne musical. Of van de verschillende optredens die ze jaar in jaar uit gaf tijdens het schoolconcert ‘Unplugged’ op de Philips van Horne. Milo Seerden (22) uit Weert timmert hard aan de weg als zangeres. “Uiteindelijk hoop ik niet alleen mijn eigen muziek te kunnen verkopen onder mijn eigen platenlabel, maar ook die van anderen.”

Hoe de zangeres haar toekomst ziet? “Uiteindelijk hoop ik niet alleen mijn eigen muziek te kunnen verkopen onder mijn eigen platenlabel. Ik wil ook artiesten begeleiden bij het produceren van hun muziek. Ik weet dat ik waarschijnlijk geen Ziggo Dome ga uitverkopen; ik ben geen Ariana Grande of Katy Perry. Dat wil niet zeggen dat ik er niet van droom. Bovendien vind ik het al supergaaf als ik op poppodia kan spelen. Daar is de setting vaak intiemer waardoor de sfeer van mijn nummers extra goed overkomen. Als ik maar van mijn muziek kan leven.”